Στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε αύξηση στα 1.500 ευρώ της επιδότησης για την απόσυρση των ATV (all-terrain vehicle) από τα νησιά με ταυτόχρονη αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος μικροκινητικότητας.
Τη θέση του Υπουργείου ότι οι λεγόμενες «γουρούνες» είναι επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια ήρθε να ενισχύσει λίγες ημέρες αργότερα ένα ατύχημα με δύο τέτοια οχήματα τα οποία οδηγούσαν με εντελώς επικίνδυνο τρόπο τουρίστες στην Κρήτη.
Το σχετικό βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άνοιξε την κουβέντα για το αν η ευθύνη για τα πολλά ατυχήματα με ATV βαραίνει τους οδηγούς τους ή τα ίδια τα οχήματα.
Πόσο ασφαλείς είναι οι «γουρούνες»;
Όπως μαρτυρά το όνομά τους, τα ATV είναι οχήματα σχεδιασμένα για να κυκλοφορούν σε κάθε έδαφος, κυρίως εκτός δρόμου. Συνδυάζουν χαρακτηριστικά των μοτοσικλετών (όπως τιμόνι με μανέτες) αλλά και των αυτοκινήτων (όπως τέσσερις τροχοί). Όμως το υψηλό κέντρο βάρους, το κοντό μεταξόνιο και το στενό μετατρόχιο είναι παράγοντες που καθιστούν ευάλωτες τις «γουρούνες» σε απότομες κινήσεις, όπως η ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης. Κάτι που έμαθαν με το... σκληρό τρόπο οι τουρίστες στο συγκεκριμένο περιστατικό στην Κρήτη.
Άρα η οδήγησή τους απαιτεί προσοχή και ειδικό χειρισμό, κάτι που προφανώς δεν επιδεικνύουν όσοι προκαλούν ατυχήματα με αυτές.
Γιατί οι τουρίστες τις επιλέγουν στα ελληνικά νησιά
Τα ATV είναι ιδιαίτερα δημοφιλή οχήματα στα γραφεία rent a car που βρίσκονται σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται συνήθως από 30 έως 120 ευρώ και εξαρτάται από το μέγεθός τους, τον κυβισμό του κινητήρα αλλά και το έτος κατασκευής τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις η μίσθωσή τους έρχεται πιο φθηνά για ένα ζευγάρι σε σύγκριση με το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου, ενώ μπορούν να οδηγηθούν με δίπλωμα αυτοκινήτου.
Ο οικονομικός παράγοντας δεν είναι όμως ο μοναδικός που καθιστά τα ATV δημοφιλή. Προσφέρουν αίσθηση ελευθερίας και σε αρκετές περιπτώσεις είναι η μοναδική ευκαιρία για τους ξένους τουρίστες να οδηγήσουν τις «γουρούνες». Και αυτό διότι σε αρκετές χώρες η οδήγησή τους σε δημόσιους δρόμους απαγορεύεται.
Ένα όχημα είναι επικίνδυνο από μόνο του όταν είναι κακοσυντηρημένο ή δεν πληροί τις προδιαγραφές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τροχαία ατυχήματα με τις «γουρούνες» (όπως με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες) οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα: απερίσκεπτοι, άπειροι και ανεπαρκείς οδηγοί ή υπό την επήρεια αλκοόλ. Και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρατική επιδότηση, αλλά με συχνούς ελέγχους και αυστηρές ποινές. Κάτι που δεν είναι σύνηθες στους ελληνικούς δρόμους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.