Ελλάδα: Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης, τρία μνημόνια, καλπάζουσα ανεργία. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων δεν μπορεί καν να απογαλακτιστεί, ενώ το εργασιακό καθεστώς ρέπει όλο και περισσότερο προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ οι απανωτές φυσικές καταστροφές εκθέτουν την πάλαι ποτέ κυβερνητική αμέλεια και αδιαφορία.
Αναπόφευκτα, αυτές οι χρόνιες πληγές «έκαναν τη δουλειά τους», αφού η Ελλάδα είναι -και επίσημα πλέον- η πιο αγχωμένη και ηθικά καταρρακωμένη χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ιστότοπο International Accounting Bulletin.
Η έρευνα για το άγχος και η θέση της Ελλάδας
Το στατιστικό δελτίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι η πιο αγχωτική χώρα για να διαμένει κανείς στην Ευρώπη, όπως έδειξε έρευνα που εξέτασε στατιστικά σχετικά με μία σειρά κατηγοριών».
Παρακάτω παρατίθενται οι κατηγορίες δεδομένων της έρευνας:
- Συχνότητα κατάθλιψης
- Συχνότητα άγχους
- Αναφορές για επίπεδα άγχους
- Αναφορές για αισθήματα θλίψης
- Αναφορές για αισθήματα ευτυχίας
- Μέσος όρος εργάσιμων ωρών ανά εβδομάδα
Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε στις επιμέρους κατηγορίες αλλά και επί του συνόλου σε μία κλίμακα άγχους από το 0 (καθόλου αγχωτική) έως το 100 (απόλυτα αγχωτική), με την Ελλάδα να «σπάει τα κοντέρ».
Συγκεκριμένα, η χώρα μας συγκέντρωσε το αστρονομικό σκορ άγχους 71,8 στα 100, και σημείωσε από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές στις αναφορές άγχους (57% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως βιώνουν τακτικά άγχος) αλλά και τις υψηλότερες τιμές συχνότητας κατάθλιψης (6,52% ανέφεραν πως πάσχουν από κατάθλιψη) μεταξύ των πολιτών.
Στη δεύτερη θέση η Τουρκία
Φαίνεται πως το άγχος μας είναι και μεταδοτικό, αφού η «φίλη» Τουρκία, με την οποία συχνά ερχόμαστε σε «θερμά επεισόδια», σκόραρε δεύτερη σε όλη την ήπειρο, με σκορ 71,2 στα 100. Ειδικά, οι Τούρκοι ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους (64%) και θλίψης (49%) στην Ευρώπη.
Οι Τούρκοι επίσης φαίνεται πως «σκοτώνονται» στη δουλειά, αφού εργάζονται κατά μέσο όρο τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαία (42,8 ώρες), μαζί με τους κατοίκους του Μαυροβουνίου.
Οι χώρες που συμπληρώνουν την πεντάδα του στρες
Στην τρίτη θέση βρέθηκε άλλο ένα κράτος από το μπλοκ των PIGS, η Πορτογαλία, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης (5,8%), αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά άγχους (9,08%), συγκεντρώνοντας συνολικό σκορ άγχους 68,4 στα 100.
Το μικρό κράτος της Μάλτας πήρε την τέταρτη θέση, αν και με πολύ πιο αισιόδοξο σκορ, κυρίως λόγω των πολλών εβδομαδιαίων εργασιακών ωρών (37,9 κατά μέσο όρο) και των υψηλών επιπέδων αυτοαναφερόμενου άγχους (6,97%), με σκορ 51,4.
Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Κύπρος, με σχετικά υψηλότερη συχνότητα άγχους (7,22%) και επίπεδα αυτοαναφερόμενης θλίψης στο 22%. Το νησιωτικό κράτος σημειώνει μόλις 0,2 εργασιακές ώρες λιγότερες (37,7) από τη Μάλτα, και συνολικό σκορ άγχους 50,4 στα 100.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.