Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, αποκάλυψε ότι από το το 2024 αναμένουμε έφιππη αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Το σώμα αυτό θα αποτελείται από 6 άλογα και συνολικά 10 αστυνομικούς.
Όπως είναι φυσικό, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν τη συγκριμένη δήλωση. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν η αστυνομία αυτή θα έχει και επιχειρησιακό ρόλο ή αν θα περιοριστεί σε εορταστικές τελετουργίες. To σίγουρο πάντως είναι ότι οι μονάδες αυτές υπάρχουν σε αρκετές χώρες του κόσμου.
Η ιστορία της μοντέρνας έφιππης αστυνομίας
Η αρχή των μοντέρνων έφιππων σωμάτων της αστυνομίας ξεκινάει από το ένα σώμα της γαλλικής αστυνομίας που ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Εκείνη την εποχή τα σώματα αυτά της αστυνομίας ήταν απαραίτητα λόγω του κακού/ή και ανύπαρκτου οδικού δικτύου ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Γενικότερα, τα μοντέρνα έφιππα σώματα στρατού και αστυνομίας συνδέθηκαν με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Τα σώματα αυτά ήταν υπεύθυνα για την επιβολή της τάξης σε Αφρική, Ασία αλλά και στην Αμερική λίγο πολύ για τους λόγους που αναπτύξαμε και παραπάνω.
Γνωστές μονάδες υπήρχαν στον Καναδά, στο Μεξικό και φυσικά στην Ισπανία με την περίφημη Caballeria που αποτελεί ακόμα μέρος της Ισπανικής Εθνοφρουράς. Παρότι πάντως είναι ένας θεωρητικά απαρχαιωμένος θεσμός, υπάρχουν ακόμη και σήμερα αρκετές χώρες στις οποίες υπάρχει και δρα η έφιππη αστυνομία.
Σε κάποιες από αυτές (Ισραήλ, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία) στη γραμμή κρούσης και στις περισσότερες έχοντας έναν μάλλον συμβολικό ρόλο.
Πού υπάρχει ακόμα
Στην Αυστραλία υπάρχει η Έφιππη Αστυνομία της Νέας Ουαλίας που θεωρείται και η παλαιότερη τέτοια μονάδα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τη στιγμή που μιλάμε απασχολεί 36 αστυνομικούς με αρμοδιότητες που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της κίνησης στους δρόμους, τον έλεγχο πολυπληθών εκδηλώσεων και φυσικά εορταστικές και άλλες τελετουργίες.
Η γνωστότερη όλων βέβαια είναι η βρετανική έφιππη αστυνομία που είναι μέλος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (το αρχαιότερο όλων). Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδα που ασχολείται με τον έλεγχο του πλήθους (ιδίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες). Εξάλλου με αυτή συνδέθηκε ο περίφημος πόλεμος της Margaret Thatcher με τους χούλιγκανς.
Έφιππες αστυνομίες υπάρχουν επίσης στον Καναδά, στις ΗΠΑ αλλά και το Ομάν όπου μάλιστα υπάρχουν και αστυνομικοί με καμήλες. Υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων σε Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Αργεντινή, Βραζιλία, Δανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ και αλλού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.