Αποτελούν την αφρόκρεμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικεύονται σε απαιτητικές αποστολές. Οι άνδρες των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών είναι η αιχμή του δόρατος και ταυτόχρονα αυτοί που αν και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα κληθούν να χτυπήσουν τον εχθρό στα μετόπισθεν.
Εκπαιδεύονται σκληρά για ανορθόδοξο πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, εξουδετέρωση θαλάσσιων ναρκών και αναγνωριστικές αποστολές.
Μάλιστα, το σχολείο που περνούν θεωρείται πνευματικά, ψυχολογικά και σωματικά εξαιρετικά επώδυνο. Δεν προέκυψε τυχαία άλλωστε η λέξη διαβολοβδομάδα, που περιγράφει την κατάσταση κατά την πιο δύσκολη εβδομάδα εκπαίδευσης.
Η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Άλλοτε γνωστή ως ΜΥΚ, είναι η Διοίκηση στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου, η Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων, η Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών, τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, τα Υποβρύχια Οχήματα, η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών.
ΟΥΚ: Το έμβλημα
Ο θυρεός, το έμβλημα δηλαδή της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών, λέει πολλά για τη νοοτροπία, την αποστολή, τις προτεραιότητες και τις ικανότητες των ΟΥΚάδων, καθώς αποτελείται από:
- Έναν καρχαρία που υποδηλώνει την ικανότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις ισχύος.
- Μία άγκυρα βρετανικού ναυαρχείου, σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού «Φτερά» αλεξιπτωτιστή, που υποδηλώνουν την ικανότητα επιχείρησης από αέρος.
- Το φόντο είναι γαλάζιο εμπνευσμένο από τα χρώματα του Αιγαίου και του Ναυτικού.
ΟΥΚ: Η ιστορία
Πώς προέκυψαν όμως τα ΟΥΚ στην Ελλάδα;
Μετά την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στις ΗΠΑ ομάδα αξιωματικών και υπαξιωματικών προκειμένου να εκπαιδευτούν στις υποβρύχιες καταστροφές.
Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1957 ιδρύθηκε η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος» με αποστολή την εκπαίδευση προσωπικού στις υποβρύχιες καταστροφές για την υποστήριξη των αποβατικών πλοίων του Στόλου.
Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1958 η Σχολή αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ η έδρα της μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου είναι μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις.
Το 1959 μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, ονομασία την οποία διατήρησε έως το 2002, όταν αναβαθμίστηκε σε Επιχειρησιακή Διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου.
Η ΔΥΚ λόγω της ιδιαίτερης φύσης της αποστολής της, ήταν από τις πρώτες διοικήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που στελεχώθηκαν αποκλειστικά από μόνιμα στελέχη, τα οποία επανδρώνουν τις επιχειρησιακές ομάδες, τα μέσα και στελεχώνουν το επιτελείο της.
ΟΥΚ: Οι προϋποθέσεις
Είναι εύκολο για κάποιον να μπει στη συγκεκριμένη Σχολή; Οι απαιτούμενες επιδόσεις έχουν ως εξής:
- Τρέξιμο1.609 μέτρα σε κάτω από 7:30 λεπτά.
- Κολύμβηση 300 μέτρα σε πισίνα σε κάτω από 7 λεπτά.
- 8 έλξεις.
- 30 κάμψεις.
- 30 κοιλιακοί.
- Αναρρίχηση σχοινιού 5 μέτρων μόνο με χρήση χεριών.
- Υποβρύχια κολύμβηση, δηλαδή μακροβούτι τουλάχιστον 15 μέτρων με περιβολή κολυμβήσεως, χωρίς χρονικό περιορισμό.
ΟΥΚ: Η εκπαίδευση
Η διάρκεια του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Υποβρυχίων Καταστροφών είναι 32 εβδομάδες και τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι για τους υποψήφιους ΟΥΚάδες.
Δοκιμάζουν τις ψυχικές και σωματικές αντοχές τους, μαθαίνουν να επιβιώνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και αποκτούν εξοικείωση με το υγρό στοιχείο.
Πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Θρυλείται μάλιστα ότι σημασία δεν έχει πόσο δυνατός είσαι σωματικά, αλλά πόσο αντέχεις ψυχολογικά για να βγάλεις το σχολείο.
Άνθρωποι που τα κατάφεραν τονίζουν ότι μέσα από τις δοκιμασίες δημιουργούνται στενοί δεσμοί και φιλίες ζωής.
Αντικείμενα της εκπαίδευσης σε γενικές γραμμές είναι η φυσική κατάσταση, η αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, οι καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους 40 μέτρων, οι υδρογραφήσεις και αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, οι πολεμικές τέχνες, η χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.
Σκοπός του σχολείου είναι η απόκτηση και διατήρηση της ικανότητας κατάδυσης και υποβρύχιας κολύμβησης με συσκευές ατμοσφαιρικού αέρα, μέχρι το βάθος των 20 μέτρων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.