Μενού
Στέγαστρο Καλατράβα
Το ΟΑΚΑ από ψηλά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αιφνιδίασε το βράδυ της Παρασκευής (30/9) η ανακοίνωση ότι κλείνουν το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ επειδή διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικότητας στα στέγαστρα του Καλατράβα που είχαν κατασκευαστεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. 

Μπορεί το στέγαστρο να είχε στοιχίσει συνολικά 130 εκατομμύρια ευρώ, όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έγινε ποτέ συντήρηση επειδή το στέγαστρο είναι «αρκετά περίπλοκο στην κατασκευή του και απαιτεί θέλει μια συγκεκριμένη συντήρηση», όπως ανέφερε η εκπομπή του Open «Τώρα Μαζί».

Ήδη από χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να επιβεβαιώσει ή όχι τα μέχρι τώρα ευρήματα που αφορούν το πρόβλημα στατικότητας αν και «η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ δεν χρήζει αμφισβήτησης, σύμφωνα με πηγές», όπως ανέφερε η πρωινή εκπομπή του Open. «Ωστόσο, θα γίνει η δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα στατικότητας».

Μάλιστα, ένα ερώτημα που τέθηκε από την αρχή και αφορούσε το που ακριβώς εντοπίστηκε το πρόβλημα φέρεται να βρήκε την απάντησή του: «Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις μεταλλικές κατασκευές του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου». 

Τέλος, επειδή μία εύλογη απορία που προκύπτει είναι το πότε θα επαναλειτουργήσουν το στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, όπως αναφέρθηκε στον αέρα του «Τώρα Μαζί», «δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνει κλειστό αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επαναλειτουργήσει», ιδιαίτερα σε περίπτωση που η δεύτερη μελέτη επιβεβαιώσει τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις. 

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. 

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. 

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. 

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.»

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου,  ο υπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Ποιος είναι ο Σαντιάγκο Καλατράβα

Ο Ισπανός Σαντιάγκο Καλατράβα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1951 στη Βαλένθια και σπούδασε στη σχολή αρχιτεκτονικής.

Η επιλογή του για τα πολλά από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 έγινε καθώς είχε την εμπειρία από τον σχεδιασμό εγκαταστέσων από τους Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.