Μενού
ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο που μπήκε μέχρι νεωτέρας στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ εξαιτίας προβλήματος στατικότητας στα στέγαστρα του Καλατράβα, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 για την κατάσταση που επικρατούσε ήδη από τα προηγούμενα χρόνια.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», δήλωσε αρχικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος ανέλαβε χρέη Προέδρου το 2011-2012. 

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στη στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες "έκοβαν". Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», ανέφερε στη συνέχεια.

«Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν», πρόσθεσε.

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ό,τι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», συμπλήρωσε. 

«Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…», κατέληξε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος. 

«Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ατύχημα»

Από πλευράς του, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί», ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, τόνισε ότι «η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και μάλιστα, βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας».

«Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις. Γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος», εξήγησε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να γίνονται τακτικοί έλεγχοι εδώ και χρόνια.

«Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ελέγχων. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός. Πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές», τόνισε ο κ.  Σπυράκος.

«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται», επεσήμανε.

Το βίντεο που δείχνει το στέγαστρο Καλατράβα από ψηλά 

Και επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, στο κανάλι «Up Stories» στο YouTube ανέβηκε σήμερα Σάββατο (30/9) βίντεο, το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και τραβήχτηκε με drone, κάνοντας μια πρόχειρη αυτοψία. Σε αυτό φαίνεται από ψηλά η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.