Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, και για μια ακόμα φορά τα πολιτικά κόμματα έχουν φέρει στο φως λαϊκιστικά συνθήματα που ελάχιστη σχέση έχουν με όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν γίνει συζητήσεις για την τιμή της φέτας (του μισού ή του ενός κιλού, δεν έχουμε καταλάβει ακόμα), έχουν μπει στην κούρσα της αλίευσης ψήφων κομματίδια ανθρώπων με τυχοδιωκτική διάθεση, που έπεσαν με αλεξίπτωτο στην πολιτική. Δηλαδή, σχεδόν όσα συνέβαιναν στις Ευρωεκλογές 25 χρόνια πριν, συνεχίζουν να συμβαίνουν και σήμερα, τι σύμπτωση! Αυτή είναι λοιπόν και μια καλή αφορμή να θυμηθούμε τι συνέβη στις εκλογές της 13ης Ιουνίου 1999, με το απρόβλεπτο αποτέλεσμα που μας χάρισαν στο φινάλε.
Οι συμμετέχοντες
Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ύστερα από δύο νικηφόρες εθνικές εκλογές σερί, μετρούσε φθορά και σκάνδαλα, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή ήταν η νέα αγαπημένη των αθηναϊκών media, η Λυσιστράτη της πολιτικής που θα άφηνε στην πείνα τους «νταβατζήδες» της κρατικοδίαιτης διαφθοράς. Ή έστω, αυτό υποσχόταν.
Επίσης είχαμε ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ με αγαπημένη παλαιοπασοκική φιγούρα Δημήτρη Τσοβόλα, Συνασπισμό του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και Πολιτική Άνοιξη, του Αντώνη Σαμαρά Και μια υπέροχη λίστα αουτσάιντερ, με έντονα καλτ στοιχείο, αλλά και με ακόμα πιο έντονη οσμή ακροδεξιάς.
Outsiders
- Φιλελεύθεροι Στέφανος Μάνος
- Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών Γιώργος Τσαγκανελιάς
- Ένωση Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης
- Πρώτη Γραμμή Κωνσταντίνος Πλεύρης
- Κολλάτος Δημήτρης Κολλάτος
- Ένωση Οικολόγων Δημοσθένης Βεργής
- ΡΑΚ Κλεάνθης Γρίβας
- Μ-Λ ΚΚΕ Διοικούσα Επιτροπή
- Κόμμα Ελληνισμού Σωτήρης Σοφιανόπουλος
- Οικολόγοι Εναλλακτικοί 1 Δημ. Χατζηπαναγιώτου
- Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. Κωνσταντίνος Ντάλιος
- ΜΕΡΑ -
- ΑΣΚΕ Νίκος Καργόπουλος
- Σοσιαλιστ. Εργατ. Κόμμα
- Ελληνικό Μέτωπο Μάκης Βορίδης
- Ουράνιο Τόξο
- ΟΑΚΚΕ Ηλίας Ζαφειρόπουλος
- ΑΚΕΠ Αντώνης Χάλαρης
- Ολυμπισμός Γεώργιος Ζώης
- Κόμμα Φυσικού Νόμου
- Χριστοπιστία Ευστάθιος Πατσαντζής
Και ο Μάκης Βορίδης; Και ο Δημοσθένης Βεργής; Και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης; ΝΑΙ, όλοι οι παραπάνω δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, όπως και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που σήμανε και το τέλος του κομματικού συνδυασμού και την επιστροφή του πρώην υπουργού (τότε) στη Νέα Δημοκρατία.
Η κεντρώα πολιτική πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου δεν κατάφερε επίσης να εκλέξει Ευρωβουλευτή. Στις Εθνικές Εκλογές του 2000 συνεργάστηκαν με τη Νέα Δημοκρατία, εκλέγοντας δύο βουλευτές, ο ένας εξ' αυτών ήταν ο Στέφανος Μάνος.
Τι είναι το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο;
Όχι δεν ήταν κάποια τρολιά μεταμφιεσμένη σε κόμμα. Πρόκειται για τις Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.) Από το επίσημο σαιτ του «οργανισμού» διαβάζουμε την ιστορία του:
Το 1989 εποχή σήψης και πολιτικών σκανδάλων ( Κοσκωτά κτλ.),γνωστές προσωπικότητες όπως ο συγγραφέας Ρούσος Κούνδουρος, ο Ρόκος ο Δημήτρης ( πρώην υφυπουργός παιδείας), ο γνωστός συνταγματολόγος Σωτηρόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο Κων/νος Ντάλιος (κοινωνικοπολιτικός ερευνητής) ως επιτροπή προσωπικοτήτων, υποστήριζαν την ύπαρξη του λευκού ψηφοδελτίου και μάλιστα με ενστάσεις κατά την ημέρα των εκλογών προσέφυγαν στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο (εκλογοδικείο) και δικαιώθηκαν.
Βάσει της απόφασης υποχρεώθηκε ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Τζανετάκη, Νίκος Κωνσταντόπουλος και υπέγραψε μία εγκύκλιο που έλεγε ότι θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο αλλά θα είναι άκυρο.
Η επιτροπή προσωπικοτήτων αντέδρασε γιατί δεν ήθελε η ψήφος του πολίτη που συνειδητά ψηφίζει λευκό, να μην έχει καμία αξία και όχι μόνο να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων αλλά επί πλέον να ενισχύει και το πρώτο κόμμα. και αποδέχτηκε την ιδέα του Ρούσου Κούνδουρου και αποφάσισε το λευκό να γίνει κόμμα, με τίτλο Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και έμβλημα το λευκό ψηφοδέλτιο.
Διαβάζουμε επίσης ότι το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο έχει συνεργαστεί: Με το ΠΑΣΟΚ του Κωνσταντίνου Σημίτη, με την Πολιτική Άνοιξη, με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΣΥΡΙΖΑ, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε διαφορετικές εκλογές αναμετρήσεις. Είναι σταθεροί.
Η σύντομη ιστορία της Πρώτης Γραμμής
Το κομματίδιο ιδρύθηκε το 1999 από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη και αμέσως συμμετείχε στις Ευρωεκλογές, ανεπιτυχώς. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ο Πλεύρης προσπάθησε να συσπειρώσει την φασίζουσα ακροδεξιά της εποχής, δημιουργώντας μέτωπο μαζί με το διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία Μάνο Μανωλάκο, αλλά και με το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη και κάποια πρώην μέλη της Πολιτικής Άνοιξης. Στο κείμενο της συμφωνίας Πρώτης Γραμμής - Ελληνικού Μετώπου αναγραφόταν ότι είχε επιτευχθεί «προγραμματική σύγκλιση με άμεσο πολιτικό αίτημα την άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών και την αφαίρεση των πράσινων καρτών».
Τα συνθήματα
Όμορφες εικόνες, μονταρισμένες στα Windows 2000 Powerpoint, πολιτικοί με γλυκό, ευγενικό, «ευρωπαϊκό» ύφος (δείτε τον Αντώνη Σαμαρά παραπάνω), και συνθήματα που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, εφόσον συσπειρώνουν τον κόσμο.
«Ισχυρή Οικονομία-Ισχυρή Ελλάδα» έλεγε το ΠΑΣΟΚ. «Νέο Ξεκίνημα» βροντοφώναζε η Νέα Δημοκρατία,
Το βασικό σύνθημα του ΚΚΕ σύμφωνα με το Ποντικί, είναι «ΟΧΙ στην ΟΝΕ. Ψήφο στο ΚΚΕ» ενώ στις αφίσες του κόμματος κυριαρχεί το «κέρδη στο κεφάλαιο, δεινά στο λαό».
Βασικό μήνυμα της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ είναι το «Να σταματήσουμε τον πόλεμο-να αλλάξουμε την Ευρώπη-να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Τελικά ποιος νίκησε;
Νίκησε η Ευρώπη και η Δημοκρατία! Ναι, οκ, πιο συγκεκριμένα όμως, είχαμε οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ισοπόση κατανομή εδρών (εννέα) μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία - 36,00 % 9 (έδρες)
ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης - 32,91% - 9
ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα - 8,67% - 3
ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας - 6,85% - 2
Συνασπισμός Νίκος Κωνσταντόπουλος - 5,16% - 2
Με τη ΝΔ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Αβέρωφ. H Μαριέττα Γιαννάκου το Σεπτέμβριο του 2000, αντικαταστάθηκε από τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Με το ΠΑΣΟΚ:Δημήτρης Τσάτσος, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Καραμάνου, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης. Τον Απρίλιο του 2000, ο Πέτρος Ευθυμίου έδωσε τη θέση του στην Μυρσίνη Ζορμπά.
ΚΚΕ: Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς, Κώστας Αλυσανδράκης
ΔΗΚΚΙ: Δημήτρης Κουλουριάνος, Μανώλης Μπακόπουλος.
Συνασπισμός: Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Tι μάθαμε από τις Ευρωεκλογές του 1999;
Πιθανότατα τίποτα. Η χώρα βρισκόταν στην παραζάλη της ξέφρενης ανόδου του Χρηματιστηρίου, ενώ τα έργα που είχε δεσμευτεί η χώρα να πραγματοποιήσει με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σημείωναν διαρκώς καθυστερήσεις και η αγωνία για το αν «μπορούμε» να φέρουμε εις πέρας τους Αγώνες ήταν πρόδηλη διεθνώς.
Το 1999 στην Ευρώπη, είχε τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη του Άμστερνταμ η οποία καλύπτει κάποια κενά της συνθήκης του Μάαστριχτ και θέσπιζε τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για τη διαχείριση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής.
Στη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η Ελλάδα κατάφερε να περάσει ρύθμιση για την προστασία των συνόρων και την ακεραιότητα των κρατών μελών.
To lifestyle
Μαλβίνα Κάραλη, Γιώργος Μητσικώστας, Κώστας Χαρδαβέλας σχολίασαν την πολιτική κατάσταση του 1999, σε μια τηλεοπτική εκπομπη - ντοκουμέντο της χαλαρής, ρομαντικής διάθεσης των Ευρωεκλογών του 1999. Αξίζει να παρακολουθήσετε το παραπάνω βίντεο, όπου η Μαλβίνα Κάραλη επιχειρηματολογεί πανέξυπνα για το «συντηρητισμό» του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας το μάτι προς τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.