Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου υπήρξε για μία ολόκληρη γενιά η αφορμή για ριζοσπαστικοποίηση. Η γενιά αυτή είχε ζήσει τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού, δηλαδή ενός οργάνου του κράτους. Θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι στη θέση του ή θα μπορούσε να το πάθει κάποιος αγαπημένος τους φίλος.
Όλα αυτά ήταν προφανώς ακόμα πιο έντονα για τον Νίκο Ρωμανό, τον κολλητό φίλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έζησε από κοντά όσα συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξης ήταν ο κολλητός φίλος του Ρωμανού και εκείνη τη νύχτα είχαν βγει μαζί με την παρέα τους για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή του δεύτερου.
Η περιγραφή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου
Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Στις 9 το βράδυ ένα περιπολικό της αστυνομίας περνούσε από την περιοχή των Εξαρχείων και δέχτηκε αποδοκιμασίες. Έγινε ένας λεκτικός διαπληκτισμός και με την παρέα του Γρηγορόπουλου. Τότε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος του πάρκαραν και κινήθηκαν προς τη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.
Ο Κορκονέας σήκωσε το υπηρεσιακό του περίστροφο, σημάδεψε προς τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο και πυροβόλησε. Ο Αλέξης έπεσε νεκρός ακαριαία καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του. Οι αστυνομικοί αναχώρησαν σαν να μη συνέβη τίποτα και επέστρεψαν στο περιπολικό τους. Όλα αυτά είχα γίνει μπροστά στα μάτια του Ρωμανού.
Έγραφε αργότερα σε κείμενο του 2015 για το περιστατικό: «Οι δυο μπάτσοι άρχισαν να βρίζουν και τότε παρατηρήσαμε ότι είχαν έρθει μόνοι τους χωρίς κάποια υποστηρικτική αστυνομική δύναμη. Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα.
Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».
Η ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης
Η δολοφονία του κολλητού του φίλου σημάδεψε τον Νίκο Ρωμανό (χωρίς βέβαια αυτό να προβαίνουμε σε εύκολες ψευδοψυχαναλυτικές εξηγήσεις). Περίπου πέντε χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2013, ο Νίκος Ρωμανός συλλαμβάνεται μαζί με τρία ακόμα άτομα για απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Στη δημοσιότητα βγαίνουν οι φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων. Παρά το άτεχνο photoshop που επιχείρησε η αστυνομία, έγινε φανερό ότι οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν υποστεί βίαιο ξυλοδαρμό. Ο ίδιος ο Ρωμανός είχε μελανιασμένο μάτι και το πρόσωπό του ήταν πρησμένο από το ξύλο.
Ταυτόχρονα η ληστεία των τραπεζών είχε συνδεθεί με την τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», αναίτια όπως αποδείχτηκε, καθώς ο Ρωμανός αθωώθηκε για τη συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση. Για τη ληστεία στο Βελβεντό καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό με ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Η απεργία πείνας και η αποφυλάκιση
Κορύφωση της παρουσίας του στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν η επιστολή που συνέταξε στην οποία προανήγγειλε την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτή τη διαμαρτυρία ήταν ότι οι αρχές δεν ενέκριναν τις άδειες που απαιτούνταν προκειμένου να του επιτραπεί η παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή στην οποία είχε περάσει.
Η απεργία της πείνας του που από ένα σημείο και μετά έγινε και απεργία δίψας κράτησε για έναν μήνα. Πλήθος ανθρώπων, όχι μόνο του κινηματικού χώρου, στάθηκαν στο πλευρό του μιλώντας για το δίκαιο των αιτημάτων του. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τελικά, ο Ρωμανός ταλαιπωρημένος και έχοντας χάσει 20 κιλά, δικαιώθηκε.
Έχοντας εκτίσει την ποινή του και έξι χρόνια μετά τον εγκλεισμό του, ο Ρωμανός αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019 λόγω καλή διαγωγής που αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό από τον Άρειο Πάγο και λειτούργησε ως ο τρόπος να μειωθεί η πολύ βαριά αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.