Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση για τις νέες ταυτότητες. Όπως τονίζουν επανειλημμένως ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το νέο έγγραφο ταυτοποίησης δεν θα περιέχει... «τσιπάκι».
Οι πολίτες όλης της χώρα θα μπορούν από τις 25/9 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.
Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.
Τι θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες
Στη νέα πλατσικοποιημένη έκδοση, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες ή και τα νέα διπλώματα οδήγησης, θα υπάρχει και ανέπαφος χώρος αποθήκευσης εκεί όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στοιχεία του κατόχου της.
Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:
Εμπρόσθια πλευρά
- Φωτογραφία κατόχου
- Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας
- Επώνυμο, Όνομα, Φύλο
- Ημ. Γέννησης
- Ιθαγένεια
- Ημ. Έκδοσης
- Ημ. Λήξης
- Αρχή Έκδοσης
- Υπογραφή Κατόχου
Πίσω πλευρά
- Όνομα Πατέρα
- Όνομα Μητέρας
- Τόπος γέννησης
- Ομάδα αίματος (προαιρετικά)
- Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.
Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:
- Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
- Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
- Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
- Επώνυμο πατρός
- Επώνυμο μητρός
- Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
- Τόπος έκδοσης
Οι θεωρίες συνωμοσίας για το τσιπάκι
Η ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της για τις νέες ταυτότητες, απάντησε και σε θεωρίες συνωμοσίας. Αναφορικά με το... περιβόητο τσιπάκι αναφέρει πως «το νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών».
Όσον αφορά τα όσα υποστηρίζουν για πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα και τον ΑΜΚΑ, η ΕΛΑΣ αναφέρει: «ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία».
Για την αναγραφή της ομάδας αίματος στη νέα ταυτότητα, η Αστυνομία αναφέρει πως θα είναι «προαιρετική και θα γίνεται μέσω βεβαίωσης νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, μόνο για όσους πολίτες το επιθυμούν».
Για τα προσωπικά δεδομένα τονίζει πως «η Ε.Ε. διαθέτει την αυστηρότερη, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομοθεσία για την προστασία τους και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.