Μενού
mple-panselinos
«Μπλε Πανσέληνος» ή αλλιώς «Μπλε Φεγγάρι» | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Απόψε Τετάρτη 30 Αυγούστου είναι η «Μπλε Πανσέληνος» ή αλλιώς «Μπλε Φεγγάρι», η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023. 

Χαρακτηρίζεται και ως «υπερφεγγάρι» και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, με τη NASA να αναφέρει ότι η επόμενη φορά που θα δούμε κάτι αντίστοιχο θα είναι το 2037, ενώ η τελευταία φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. 

Βέβαια, αντίθετα με το όνομά του, το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε, αλλά θα είναι πορτοκαλί στην αρχή και στη συνέχεια θα έχει το χρώμα που έχει η κάθε πανσέληνος. Ωστόσο, απόψε αναμένεται το χρώμα του Φεγγαριού να είναι πιο έντονο απ’ ότι συνήθως.

Ο όρος «μπλε» που χρησιμοποιείται μάλλον αποτελεί περισσότερο «μια διασκεδαστική σύμπτωση με το ημερολόγιό μας» και δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα αν το εξετάσουμε από πλευράς Αστρονομίας, ανέφερε η Σόνα Έντσον, ειδικός στην εκπαίδευση της αστρονομίας στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, στην ιστοσελίδα Washingtonian.  

Βέβαια, δεδομένου ότι το φεγγάρι κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά, μερικές φορές είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από εμάς. Έτσι, όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο και στην πλησιέστερη θέση του στη Γη, οι αστρονόμοι το αποκαλούν «σούπερ φεγγάρι», το οποίο συμβαίνει περίπου τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο.

Η διαφορά της υπερπανσελήνου από μια κανονική πανσέληνο

Το «σούπερ φεγγάρι» φαίνεται λίγο μεγαλύτερο - περίπου 14% - αλλά «αυτή είναι η διαφορά του σε σχέση με το μικρότερο μέγεθος του φεγγαριού, όχι από το μέσο μέγεθός του», σημειώνει ο Edson.

Σύμφωνα με τον Ντέιβ Τέσκε, συντονιστή σεληνιακών τοπογραφικών μελετών για την Ένωση Σεληνιακών και Πλανητών Παρατηρητών, η αποψινή υπερπανσέληνος θα φαίνεται «περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη συγκριτικά με μια κανονική πανσέληνο. Θα είναι μεγάλη, φωτεινή και όμορφη», όπως αναφέρει το npr.org.

Τι σημαίνει η αποψινή υπερπανσέληνος

Από πλευράς Αστρολογίας, η «Μπλε Σελήνη» πιστεύεται ότι μας ευλογεί με μια νότα τύχης και γοητείας που συνδέονται συχνά με αυξημένη διαύγεια.

Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις παραδόσεις και στους πολιτισμούς, ένα κοινό σημείο είναι ότι αποτελεί την ιδανική εποχή για να απελευθερωθεί η αρνητική ενέργεια, να δοθούν δεύτερες ευκαιρίες. 

Ταυτόχρονα, αποτελεί την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσει ένα έτος ευημερίας και ευνοεί τον καθορισμό μακροπρόθεσμων στόχων

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.