Μενού
mple-panselinos
«Μπλε Πανσέληνος» ή «Μπλε Φεγγάρι» | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα Τετάρτη 30 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντάμε όταν η πανσέληνος «επισκέπτεται» έναν συγκεκριμένο μήνα δύο φορές, όπως τον φετινό Αύγουστο.

Δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα συμβαίνουν κάθε περίπου δύο με τρία χρόνια, δεδομένου ότι μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο «μπλε φεγγάρι» θα το δούμε σε τρία χρόνια και συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2026.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «Μπλε Φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη» δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού, αφού είναι πιθανό η Σελήνη να έχει πορτοκαλί απόχρωση. Βέβαια, υπό κατάλληλες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας, δεν αποκλείεται το φεγγάρι να φαίνεται γαλαζωπό. «Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα - συνήθως καπνού ή σκόνης - μπορούν να διασκορπίσουν κόκκινα μήκη κύματος φωτός, προκαλώντας το φεγγάρι να φαίνεται μπλε», αναφέρει σχετικά η NASA.

Το 1883 η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα - μία από τις πιο θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις στη σύγχρονη ιστορία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι και να πέσει η θερμοκρασία ολόκληρης της Γης κατά μέσο όρο 0,6 βαθμούς Κελσίου τους μήνες που ακολούθησαν - απελευθέρωσε διοξείδιο του θείου και άλλα σωματίδια, όπως τέφρα στον αέρα, τα οποία φίλτραραν τα χρώματα του φωτός που έφτανε στη Γη, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά το φεγγάρι είχε όντως μπλε χρώμα

Πάντως, ο όρος «μπλε» έχει μεταφορική σημασία, προκειμένου να τονιστεί η σπανιότητα του φαινομένου και έτσι, έχει προκύψει και η αγγλική φράση «once in a blue moon». 

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» χρησιμοποιείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. 

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα ανατείλει η επόμενη πανσέληνος ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Θερισμού» που θα είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.