Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για στήριξη των ευάλωτων πολιτών και ειδικά των συνταξιούχων από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη διυλιστηρίων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «βάσει ενός ευρωπαικού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη διυλιστηρίων για 2022 το κάναμε ήδη και για το 2023».

«Και τώρα που έχουμε πια στη διάθεσή μας μια καλή εικόνα των λογιστικών κερδών και για το 2023 το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση», συνέχισε.

Ακόμα είπε: «Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη απόφαση γιατί πράγματι τα διυλιστήριά μας έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη σε σχέση με τα ιστορικά του κέρδη ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών». «Είναι μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε: «Αντίστοιχη κάναμε για 2022, Τα έσοδα 2023 θα είναι μικρότερα από 2022. Δεν μπορούμε να τα προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Αυτό το οποίο όμως γνωρίζουμε είναι ότι τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν και για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας και ειδικά συνταξιούχους, οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια, ειδικά για εκείνους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς». 

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια. «Μία πρώτη εκτίμηση είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια», είπε συγκεκριμένα.

«Κι επειδή θα ακούσουμε διάφορα επιχειρήματα από την αντιπολίτευση που ισχυριζόταν ότι πρέπει να επιβάλλουμε φόρο 90%, θέλαμε μια δίκαιη φορολόγηση και των υπερκερδών των επιχειρήσεων. Δεν δημεύουμε την περιουσία των επιχειρήσεων ούτε τιμωρούμε την υγιή επιχειρηματικότητα», ανέφερε.

«Θεωρούμε όμως ότι σε μια έκτακτη συγκυρία όπως ήταν 2022 και 2023 έχουμε μια νομιμοποίηση πολιτική αλλά θα έλεγα και ηθική να αξιοποιήσουμε αυτή την έκτακτη φορολόγηση για να ενισχύσουμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Πήραμε μια σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί»

«Πήραμε μια σημαντική απόφαση σήμερα να μονιμοποιήσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι μια σημαντική απόφαση για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξι και να μην έχουμε αυξήσεις στα κόμιστρα. Καθώς γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα ΜΜΜ στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που πρέπει».

«Το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που παίρνει ο εργαζόμενος να πάει στη δουλειά του και για ντελίβερι», ανέφερε ακόμα.

Όοσν αφορα τα τρόφιμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτοί που εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον ξαναυξήσουν». «Γιατί ήδη τα στοιχεία πληθωρισμού μας κάνουν πιο αισιόδοξους από πριν κάποιους μήνες και έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης πια των τιμών», ανέφερε.

Επιπλέον είπε: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει να βλέπω να μειώνεται μόνο ο πληθωρισμός. Θέλω να δω μειωμένες τιμές στο ράφι. Τις είδαμε τον τελευταίο μήνα σε κάποια προιόντα και θέλουμε να δούμε και με μεγαλύτερη ένταση σε ορισμένα προϊόντα είμαι προσεκτικός».

«Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση στην αποκλιμάκωση των τιμών. Γι’ αυτό χθες στο Υπ ανάπτυξης τόνισα την προσπάθεια να συμβάλλουμε όλοι και κράτος με ελεγκτικούς μηχανισμούς και μεγάλες εταιρίες τροφίμων και σουπερ μαρκετ γιατί η ακρίβεια απειλεί την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Και τώρα που είμαστε σε φάση που μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι να μας βοηθήσουμε να μειώσουμε κι άλλο τις τιμές. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που θα συνεχιστεί με την ένταση που οι περιστάσεις απαιτούν».

«Ο μέσος μισθός θα προσεγγίσει τα 1300 ευρώ»

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήδη σε ένα βαθμό έχει συμβεί, έχουν αυξηθεί οι μισθοί. Το αναγνωρίζουν οι πολίτες αλλά η αύξηση έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια».

«Ξεκινήσαμε από μία πολύ χαμηλή βάση. Πρώτη τετραετία μειώσαμε φόρους και τώρα έμφαση στην αύξηση ονομαστικών μισθών. Γίνεται ήδη. Ο κατώτατος πήγε από 650 στα 830 ευρώ», σημείσωσε.

«Και ο μέσος μισθός εκτιμώ ότι θα προσεγγίσει τα 1300 ευρώ πριν το τέλος του έτους», ανέφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός.

«Μέχρι στιγμής η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας»

«Οποιαδήποτε κρίση στην ευρωζώνη προφανώς δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αλλά θεωρώ θετικό ότι αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και από την Ευρωπαική Επιτροπή αλλά και από τις αγορές. Άλλο να το λέει η ΕΕ και πιο σημαντικό να αναγνωρίζεται από τις αγορές με μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας».

«Γι’ αυτό επέμενα και προεκλογικά και έλεγα όχι στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα με βαρύ ιστορικό να μην είναι σήμερα στις χώρες εκείνες της ΕΕ. Γιατί θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει συλλογικά ως κοινωνία να αφήσουμε πίσω την περίοδο της κρίσης », είπε επίσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτή η κρίση να έχει κάποια αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας. Αλλά κάθε κρίση στην ευρωζώνη ειδικά σε μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία είναι σημαντική, μας δημιουργέι έντονο προβληματισμό».

Αν η Γαλλία όπως είχε συμβεί και σε Αγγλία κρίνουν οι αγορές ότι τάζουν περισσότερα απ’ όσα μπορούν και τις τιμωρούν. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα. Το λέω για την προεκλογική συζήτηση και για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

«Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα. Να δώσω την ευκαιρία να τοποθετηθεί», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ αντιπαράσταση με το ΓΛΚ και τον Υπουργό Οικονομικών να συζητήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ », συμπλήρωσε και ανέφερε: «Ζητούσε επισταμένα να πάει στο ΓΛΚ».

«Εμείς κάναμε μια κίνηση παραπάνω να γίνει αυτή η συζήτηση δημόσια στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Φαντάζομαι η απάντησή του θα είναι θετική», ανέφερε.

«Έχουμε τις ψήφους για να εκλέξουμε Φον ντερ Λάιεν»

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής. Θα είναι η κα Φον ντερ Λάιεν η υποψήφια πρόεδρος εκτιμώ της ΕΕ για να πάρει τις ψήφους. Και υπάρχει θεωρώ μια κατανόηση για το πως πρέπει να κατανεμηθούν οι θέσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Μένουν κάποιες λεπτομέρειες προς διευθέτηση νομίζω όμως θα ρυθμιστεί. Και αυτή τονίζω θα είναι μια συμφωνία των δυνάμεων της μετριοπάθειας και του πολιτικού κέντρου. Εντάσσω σε αυτή ομάδα ΕΛΚ Σοσιαλιστές και Φιλελευθερους. Έχουμε τις ψήφους για να εκλέξουμε Φον ντερ Λάιεν και να μην πάμε σε συμφωνίες με κόμματα δεξιά του ΕΛΚ», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό γιατί η άνοδος ακροδεξιάς σε ΕΕ δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο περίμενε κανείς ήταν όμως σε Γαλλία και Γερμανία και μας προβληματίζει όλους
Ούτε σ’ εμάς ήταν τόσο μεγάλη η έκρηξή της», είπε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτή οραματίστηκα και εκλέχτηκα πρόεδρος ΝΔ. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα και σε τρεις εκλογές έχει δώσει αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», είπε επίσης.

«Είναι μια συνταγή που άνοιξε τη ΝΔ. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε εποχές ιδεολογικής περιχαράκωσης που πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές με ποσοστά πολύ χαμηλότερα», τόνισε ο κ. Μητστοτάκης και συμπλήρωσε: Δεν θα το ξανακάνουμε. Πόσο μάλλον που είναι μια πολιτική επιτυχημένη δοκιμασμένη σε κάλπες».

«Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις»

Για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία».

«Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε αλλαγή στον ΠΚ που λέει ότι γιατρός με βάση σοβαρά ευρήματα ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει σε βάρος ενήλικα έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί ο ίδιος χωρίς την ομολογία του θύματος να καταφύγει σε Εισαγγελέα και ιατροδικαστή», επισήμανε και συνέχισε:

«Έτσι έγινε και ανακαλύφθηκε η πλήρης έκταση αυτού του περιστατικού. Η υπόθεση αυτή συζητείται τόσο γιατί εμπλέκεται πρόσωπο γνωστό σε ΜΜΕ. Αλλά κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στη χώρα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας». 

«Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από αρχή χρόνου είχαμε 216 συλλήψεις», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Που σημαίνει ότι η προσοχή της πολιτείας δεν στρέφεται μόνο σε μία περίπτωση που απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι μια συστηματική δουλειά που γίνεται». 

Για την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα επισήμανε: «Επειδή ήταν γροθιά στο στομάχι και τα πράγματα δεν έγιναν σωστά. Ήταν ευκαιρία αφύπνισης για όλους μας. Να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Σε λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη δικονομία για να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στις περιπτώσεις κάποιου που μπορεί να απαιτείται προφυλάκιση».

«Δικαιώθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου εκ των πραγμάτων από την επιλογή της», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι ασχολούμαστε μόνο με τους προβεβλημένους. Δεν ισχύει αυτό. Σήμερα οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να πάνε να μιλήσουν και γνωρίζουν ότι θα βρουν ασφάλεια και προστασία. Το panic button έχει σώσει ζωές»

Επιπλέον, ανέφερε: «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα. Αλλά χρειαζόμαστε τη συμμαχία όλων. Και των ίδιων των θυμάτων που τους βγάζω το καπέλο που πάνε και μιλάνε. Αλλά και της κοινωνίας, της γειτονιάς, όλων αυτών που ξέρουν τι συμβαίνει αλλά πολλές φορές στρέφουν το μάτι αλλού. Μας αφορά όλους αυτό».

«Δεν έχω δει σοβαρή αντιπρόταση στη ΝΔ που επιβραβεύθηκε από τους πολίτες»

Για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Καταρχάς είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να προβάλει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας». 

«Αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός της αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής. Δεν έχω δει εγώ τουλάχιστον μια σοβαρή αντιπρόταση στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ που επιβραβεύθηκε από τους πολίτες», ανέφερε επίσης. 

«Αντίθετα, ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει μια προσπάθεια επιστροφής στις χειρότερες μέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας του πολιτικού λόγου που τιμωρήθηκε εντέλει και στην κάλπη των ευρωεκλογών», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

«Διότι αυτή ήταν η πρώτη δοκιμασία του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πέρασε αρκετά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε θέσει», είπε επίσης.

Το σκεπτικό για τον ανασχηματισμό

Για τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Καταρχάς αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πετύχαμε το στόχο που θέσαμε και μας έστειλαν οι πολίτες μήνυμα είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα είτε απέχοντας. Υπήρχαν πολίτες που απείχαν από αδράνεια και άλλοι συνειδητά».

Ακόμα, ανέφερε: «Είπαν σας δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία, δεν μας κέρδισε ούτε το 2ο ούτε το 3ο κόμμα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε όπως η ακρίβεια, η υγεία, σας διαβεβαιώνω ότι ασχολούμαι πολύ. Αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη ε’υκολο να δούμε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη».

«Μας είπαν σας εμπιστευόμαστε αλλά με έναν αστερίσκο. Φροντίσετε να τρέξετε πιο γρήγορα να είστε πιο αποτελεσματικοί. Και οι αλλαγές προσώπων αυτό σηματοδοτούν την εκτίμηση μου ότι ένας νέος υπουργός μπορεί να φέρει αποτελέσματα με μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς να υποτιμώ τη δουλειά των προηγούμενων», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Πχ στην ηγεσία Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησα επιτάχυνση στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Δεν μπορούμε να ζητάμε από το κράτος να βάλει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μετά να παραπονιόμαστε (για διοικητές νοσοκομείων). Το τεστ δεξιοτήτων. Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια. Αυτό πάμε να αλλάξουμε. Όλα αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις». 

«Και στο ΑΣΕΠ μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επιταχύνουμε την πρόσληψη. Γιατί δεν είαι ανεκτό να υπάρχει τόσος χρόνος από έναν προσωρινό πίνακα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Πχ τώρα έχουμε έτοιμους 1200 δημοσίου υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που πρέπει να πάνε να αναλάβουν., ακολουθούν 4.000 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές νέων εργαζόμενων στη δημόσια διοίκηση που θα ανακουφίσουν τη λειτουργία του κράτους τους έχουμε επιλέξει με αντικειμενικά κριτήρια και δεν τους έχουμε αυτό θέλουμε να αλλάξουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA