Μενού
μινιον παλιο
  • Α-
  • Α+

Tο Μινιόν, το πολυκατάστημα που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας, φωταγωγήθηκε μετά 25 χρόνια και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όσοι είμαστε 30 -35 ετών και πάνω, έχουμε αραχνιασμένη μέσα στο μυαλό, σαν καρτ ποστάλ, την ανάμνηση της αγοράς ενός δώρου για Χριστούγεννα ή Πάσχα, με το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα, ή παρέα με γονείς, θείους/ες, γιαγιάδες και παππούδες.

Ήταν τόπος χαράς το Μινιόν, αναμφισβήτητα. Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να καταγράψουμε την ιστορία του. 

Ξεκίνημα ως περίπτερο

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο καθένας! Ήταν το 1934, όταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς είδε στο κέντρο της Αθήνας ένα περίπτερο με το όνομα Μινιόν (από το ομηρικό «Μίνυος» που σημαίνει «πολύ μικρός»). Έμεινε έκπληκτος από το πόσο πλούσια ήταν η πραμάτεια του.

Στη συνέχεια έπεισε τον ιδιοκτήτη του, Άγγελο Σεραφειμίδη, να συνεταιριστούν. Από τη δεκαετία του 1950, η επιχείρησε μεγάλωσε πολύ. Στη θέση του περιπτέρου ανεγέρθηκε ένα πολυώροφο κτίριο. Το κτίριο αυτό εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Η δικτατορία βρίσκει το Μινιόν να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα της Αθήνας και με σημαντική κερδοφορία. Μάλιστα ο Γεωργακάς θρυλείται πως προσέφερε καταφύγιο σε δεκάδες φοιτητές που προσπαθούσαν να ξεφύγουν τη σύλληψη, δίνοντάς τους να φορέσουν ρούχα υπαλλήλων του καταστήματος.

Τη δεκαετία του ’70, το Μινιόν έχει πια μετατραπεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, το ενδέκατο μεγαλύτερο σε μέγεθος σε όλη την Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις που προσεγγίζουν, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Αναδεικνύεται σε σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας.

μινιον παλιο2

Η πρώτη κρίση

Στις 19 Δεκεμβρίου 1980, σημειώνεται εμπρησμός στο κτίριο. Από τη φωτιά διασώζεται μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του Μινιόν, ενώ το κατάστημα του Κατράντζου που βρισκόταν δίπλα, καταστρέφεται ολοσχερώς. Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα “Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80” ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού.

Το Μινιόν λειτούργησε ξανά, με τη βοήθεια του δημοσίου (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων). Ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στο τιμόνι της επιχείρησης ως το τέλος της δεκαετίας του `80.

μινιον παλιο

 Τι περιείχε;

  • Ισόγειο : Σχολικά είδη, καλλυντικά, δημιουργία σφραγίδων, προσκλητηρίων κτλ. (Type Center), δισκοπωλείο.
  • 1ος : Βιβλιοπωλείο, γραφείο ταξιδιών (Mini Tours), φωτοτυπίες, αναψυκτήριο, γραφείο φύλαξης, γραφείο ανακοινώσεων.
  • 2ος : Ανδρικά είδη.
  • 3ος : Γυναικεία είδη.
  • 4ος : Αθλητικά.
  • 5ος : Είδη Σπιτιού, κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια.
  • 6ος : Είδη Σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, Τμήμα Υπολογιστών (Altec, Apple).
  • 7ος : Παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, εποχιακά (Καλοκαίρι : Είδη κατασκήνωσης, Φθινόπωρο: Σχολικά, Χειμώνας: Χριστουγεννιάτικα, Άνοιξη: Είδη Αποκριάς). Υπήρχε επίσης μία μεγάλη απομίμηση ελέφαντα.
  • 8ος : Όροφος εκδηλώσεων με θέατρο, γιορτές παιδιών υπαλλήλων, χώρος παιχνιδιού με πισίνα με μπαλάκια, μίνι αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς, αναψυκτικά, τοστ, μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη ρίψη κερμάτων.
  • 9ος : Εστιατόριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Mini Grill), καθώς και ένα μίνι ενυδρείο.

Ας σημειώσουμε πως ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που έκανε ετήσιες εκπτώσεις, καταργώντας παράλληλα, τα παζάρια, ενώ ήταν επίσης το πρώτο με κυλιόμενες σκάλες εντός, και από τα πρώτα με κλιματισμό. Τα Χριστούγεννα, για πρώτη φορά στην αθηναϊκή αγορά, έβγαλε και έναν Άγιο Βασίλη να μοιράσει δώρα στα παιδιά. Ανείπωτη χλιδή για τα δεδομένα της εποχής!

μινιον παλιο 7

Το Μινιόν στα 90s 

Ο Γεωργακάς κατάφερε να αγοράσει ξανά την επιχείρηση του από το κράτος και να παραχωρήσει τελικά, τη διοίκηση της επιχείρησης σε ομάδα επιχειρηματιών, το 1992. Το κατάστημα πέρασε σε μια νέα εποχή γενικευμένης κοινωνικής ευμάρειας. Τα δώρα για μικρούς και μεγάλους ήταν πλούσια και οι τσάντες με το χαρακτηριστικό logo του Μινιόν ήταν πάντα σημάδι χαράς (και πάντα γεμάτες με δώρα).

μινιον παλιο 4
μινιον παλιο 6

Φινάλε

Ανταγωνισμός με νέους, μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, όπως ο Λαμπρόπουλος, κακές σχέσεις με προμηθευτές, καταγγελίες για κυκλώματα εκβιασμένων, και μια κακή, από στόμα σε στόμα, διάδοση πως «το Μινιόν έγινε ακριβό», έφεραν την παρακμή του καταστήματος στα τέλη της δεκαετίας του `90.

Το 1998, το Μινιόν έβαλε λουκέτο, κάτι που ακουγόταν ανήκουστο, σε μια εποχή που η κοινωνική ευμάρεια έφτανε στο απόλυτο peak της. Τελικά, όπως αποδεικνύει η ιστορία - και η αναγέννηση του Μινιόν, που θα λειτουργήσει το 2024 - ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.