Μενού
Μετεωρίτης στην Αττική
Μετεωρίτης στην Αττική | Facebook - @Forecast Weather Greece
  • Α-
  • Α+

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από τη στιγμή που μετεωρίτης περνάει από την Αττική τα ξημερώματα της Κυριακής (18/2), κατέγραψε το Forecast Weather Greece και έφερε στο φως της δημοσιότητας μέσα από ανάρτηση στα social media.

Το σπάνιο φαινόμενο στην Αττική έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της πρωτεύουσας, έκανε τη «νύχτα, ημέρα» και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

«Μετεωρίτης πέρασε και χάθηκε τα ξημερώματα στην ατμόσφαιρα πάνω από την Αθήνα» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του Forecast Weather Greece.

Τι είναι ο μετεωρίτης

Σύμφωνα με τη Nasa, ο μετεωρίτης είναι ένα στερεό κομμάτι συντριμμιών από ένα αντικείμενο, όπως κομήτης, αστεροειδής ή μετεωροειδής, που προέρχεται από το διάστημα και επιβιώνει κατά τη διέλευσή του από την ατμόσφαιρα, για να φτάσει στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή ενός φεγγαριού.

Όταν το αντικείμενο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, διάφοροι παράγοντες όπως η τριβή, η πίεση και οι χημικές αλληλεπιδράσεις με τα ατμοσφαιρικά αέρια το κάνουν να θερμανθεί και να εκπέμψει αυτή την ενέργεια.

Στη συνέχεια μετατρέπεται σε μετεωρίτη και σχηματίζει μια πύρινη σφαίρα, γνωστή και ως διάττοντας αστέρας ή πεφταστέρι και ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε μέγεθος.

Για τους γεωλόγους, ένας βολίδας είναι ένας μετεωρίτης αρκετά μεγάλος ώστε να δημιουργήσει έναν κρατήρα.

Οι μετεωρίτες έχουν παραδοσιακά χωριστεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: οι πετρώδεις μετεωρίτες είναι πετρώματα, που αποτελούνται κυρίως από πυριτικά ορυκτά, οι σιδηρομετεωρίτες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μεταλλικό σίδηρο-νικέλιο και, οι πετρο-σιδηρομετεωρίτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες τόσο μεταλλικού όσο και βραχώδους υλικού.

Τα σύγχρονα συστήματα ταξινόμησης χωρίζουν τους μετεωρίτες σε ομάδες ανάλογα με τη δομή τους, τη χημική και ισοτοπική τους σύνθεση και την ορυκτολογία τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.