Μενού
pavlos fyssas
Μνημείο Παύλου Φύσσα/ Κερατσίνι | Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
  • Α-
  • Α+

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το βράδυ της 17ης του Σεπτέμβρη του 2013. Ένα βράδυ που έμεινε ανεξίτηλο με μελανά χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ένα βράδυ που τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι.

Στις 12 Σεπτέμβρη, γύρω στα μεσάνυχτα, τα μέλη του ΠΑΜΕ, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση στο Πέραμα από τάγμα εφόδου των χρυσαυγιτών με καδρόνια, πτυσσόμενα γκλομπ, τσεκούρια, λοστούς που είχαν στην άκρη τους πρόκες και βίδες και κοντάρια με μεταλλικά ελάσματα, την ώρα που έκαναν αφισοκόλληση.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Γενάρη του 2013, ο 27χρονος εργάτης από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, μαχαιρώθηκε θανάσιμα από χρυσαυγίτες, καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα τα ξημερώματα για να πιάσει δουλειά.

Τον Ιούνιο του 2012, τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες από την Ιχθυόσκαλα, δέχθηκαν επίθεση από τάγματα χρυσαυγιτών, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Αφού έσπασαν τα παράθυρα, πέταξαν καπνογόνα και, κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα, τους επιτέθηκαν.

Αυτά τα περιστατικά, έδειξαν για πρώτη φορά έντονα τη φασιστική απειλή που καρτερούσε, με τις ακροδεξιές ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτα, να μαχαιρώνουν, να δέρνουν, να δολοφονούν. Να στοχοποιούν εκείνους που στέκονταν με τις πράξεις, την κοινωνική τους στάση και τη ζωή τους απέναντι στο φασισμό, αλλά και τους ευάλωτους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες. Ο φασισμός καραδοκούσε σε κάθε γειτονιά, ήταν χωμένος κάτω από τα full face, τα μαύρα ρούχα, τους αγκυλωτούς σταυρούς και τα ξυρισμένα κεφάλια.

Ήταν πλέον, μια ορατή απειλή, που είχε στο πλευρό της μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αφού κατάφερε ακόμα και να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο. Από το 2013 μέχρι σήμερα, οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, δε φαίνεται να έχουν εκλείψει. Ακόμα και μετά την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, κοινοβουλευτικά κόμματα συγκαλυμμένα με τους μανδύες του πατριωτισμού, κινούνται σα μαριονέτες εκείνων που δολοφονούσαν εν ψυχρώ.

Σήμερα, εν έτει 2023, με τα pushback στα σύνορα του Αιγαίου, τα σύχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου μέσα σε αστυνομικά τμήματα, τις ρατσιτικές επιθέσεις σε μετανάστες -όπως στην περίπτωση του Σιράζ Σαφτάρ, τα πογκρόμ στον Έβρο, φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου -Killah -P- Φύσσα, το Reader καταγράφει το «μαύρο» ημερολόγιο των ρατσιστικών επιθέσεων από τότε μέχρι σήμερα.

Οι φασιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα

Ιούλιος 2014. Ένας οδηγός ταξί δέχθηκε αναίτια επίθεση και ξυλοδαρμό από δύο υπαλλήλους βενζινάδικου στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο Τσίμπι Οζεομπούκα κατήγγειλε ότι οι δύο δράστες στην αρχή του επιτέθηκαν φραστικά και στη συνέχεια σωματικά: «Το έβλεπα στα μάτια τους, ήταν έτοιμοι να με σκοτώσουν αν δεν είχε παρέμβει ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου ο οποίος κάλεσε την αστυνομία», είχε πει ο ίδιος.

Ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 2014, γίνεται ρατσιστική επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στο σχολείο έγινε διάρρηξη με βανδαλισμούς, ενώ οι δράστες έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

Είναι Σεπτέμβρης του 2014, όταν ένας 50χρονος μετανάστης από το Πακιστάν, ξυλοκοπήθηκε άγρια στη μέση του δρόμου από τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα και ξυρισμένα κεφάλια στην Παλιά Κοκκινιά. Εκείνοι άρχισαν ξαφνικά να τον ξυλοφορτώνουν, φωνάζοντάς του να «σηκωθεί να φύγει γιατί εδώ είναι Ελλάδα».

Τον Οκτώβρη του 2014, το Ελληνοαραβικό Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο, στην οδό Κύπρου στο Μοσχάτο, γίνεται στόχος επίθεσης. Άγνωστοι τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου μια γουρουνοκεφαλή, έγραψαν με σπρέι ύβρεις κατά του Ισλάμ στο πεζοδρόμιο, σχημάτισαν έναν σταυρό στην πόρτα και πέταξαν μπογιά στους τοίχους.

«Σήμερα Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 13:00 οι εργαζόμενοι στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, δεχτήκαμε απρόκλητη ρατσιστική επίθεση με όπλο από κάτοικο της περιοχής.

Εξύβρισε χυδαία τους εργαζόμενους και καταφέρθηκε κατά των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα με ρατσιστικές αναφορές για την καταγωγή τους χαρακτηρίζοντας τους «αλήτες Πακιστανούς» και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα.

Μετά από αυτό, και ενώ προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, έβγαλε περίστροφο το οποίο, όπως διακρίναμε, περιείχε σφαίρες στον μύλο του και μας απείλησε δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες», έγραψε στο Facebook η οργάνωση, προσθέτοντας ένα ακόμα περιστατικό στη μακρά λίστα ρατσιστικών επιθέσεων.

Τον ίδιο μήνα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην Ιστιαία Ευβοίας από τον γιο της 80χρονης γυναίκας που φρόντιζε.

Είναι Φλεβάρης του 2015. Ένας μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, δέχεται επίθεση από τρεις άνδρες στον Έμπωνα Ρόδου. «Με το που βγήκαν από το χωριό του έριξαν σπρέι στο πρόσωπο και έχασε τις αισθήσεις του. Επειτα από δύο ώρες τον γύρισαν πίσω και τον πέταξαν δίπλα από μία εκκλησία.

Ξύπνησε μετά από πέντε ώρες. Πονούσε πολύ στον πρωκτό. Πήγε στην τουαλέτα και είδε αίμα και σπασμένα γυαλιά. Αμέσως κάλεσε έναν φίλο και πήγαν μαζί μέχρι το ιατρικό κέντρο όπου οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτικε για οκτώ ημέρες» είπε ένας στενός φίλος του άνδρα μετά το περιστατικό.

Τον ίδιο μήνα, Η 26χρονη γιατρός νιγηριανής καταγωγής Σόλες Γκόντγουιν, δέχθηκε πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση από ασθενή στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, ενώ η ίδια ζήτησε σε έναν 57χρονο που βιαζόταν να εξεταστεί, να περιμένει τη σειρά του, εκείνος σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να της φωνάζει: «Ξέρω εγώ τι χρειάζεστε. Χίτλερ και σαπούνια χρειάζεστε!», προκαλώντας την αντίδραση της ίδιας, αλλά και άλλων ασθενών που τον αποδοκίμασαν. Τότε η Σόλες υπέβαλε μήνυση εναντίον του.

Είναι Μάιος του 2015, όταν διεμφυλική γυναίκα καταγγέλλει πως δέχθηκε επίθεση, ενώ βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο στα Ψαχνά Εύβοιας. Η ίδια περιέγραψε πως ο σερβιτόρος της είπε να φύγει καθώς «το αφεντικό δε γουστάρει π@στ@δες και τρ@βελια στο μαγαζί», κάνοντας παράλληλα νόημα σε 5 άνδρες οι οποίοι τη χτύπησαν στο πρόσωπο, την έσπρωξαν με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα και στη συνέχεια την κλωτσούσαν σε όλο το σώμα, αποκαλώντας την τράβελο και βρωμόπουστα.

Όταν ο φίλος της διεμφυλικής γυναίκας προσπάθησε να απωθήσει τους άντρες που τη χτυπούσαν, δέχτηκε και ο ίδιος γροθιές στο πρόσωπο, ενώ, ένας εκ των πέντε δραστών, τον μαχαίρωσε στο χέρι.

Οκτώβρης του 2015. Μια 20χρονη κοπέλα από την Αλβανία η οποία εργάζεται στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα μέσω προγράμματος μαθητείας του ΟΑΕΔ, δέχεται λεκτική επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά από έναν τεχνίτη του Μηχανοστασίου.

Συγκεκριμένα, η νεαρή τού τηλεφώνησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να του μεταφέρει εντολή της υπηρεσίας να μεταφέρει την αλληλογραφία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.

Ο υπάλληλος της απάντησε με ρατσιστικό υβριστικό, προσβλητικό και απειλητικό τρόπο, λέγοντάς της ότι δεν παίρνει εντολές από… Αλβανίδες. Της ζήτησε, μάλιστα, να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της, με την απειλή ότι θα φωνάξει μέλη της Χρυσής Αυγής, που θα την «κανονίσουν».

Στις 3 Αυγούστου 2016, ο αλβανικής καταγωγής Pellumb Marnikollaj, πήγε στο ΑΤ Πατησίων να δώσει παρών– αφού είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους – κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι συγγενείς του τον έψαξαν και πήραν την απάντηση από την αστυνομία, πως όταν του ανακοίνωσαν ότι είχε βγει ένταλμα σύλληψής του για νέα υπόθεση, αυτός πήδηξε από το παράθυρο και αυτοκτόνησε.

Δεν έγινε καμιά άλλη ενημέρωση, ούτε από τον ιατροδικαστή, ενώ οι συγγενείς πρόλαβαν και πήραν τη σορό του θύματος λίγο πριν τον θάψουν στο νεκροταφείο, στις 12 Αυγούστου.

Λίγες ημέρες αργότερα, άγνωστοι κάνουν εμπρηστική επίθεση σε κτίριο στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτου, στα Εξάρχεια, που τελεί υπό κατάληψη και στο οποίο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δράστες τοποθέτησαν δύο γκαζάκια στο ισόγειο του κτιρίου, τα οποία εξερράγησαν και προκάλεσαν φωτιά, η οποία ευτυχώς κατασβήστηκε γρήγορα από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η ΚΕΕΡΦΑ κάνει καταγγελία για ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ τον ίδιο μήνα, γίνεται βίαιη ρατσιστική επίθεση στη Νέα Ιωνία, με θύμα ένα από τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας. Παράλληλα, μία μέρα μετά τη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία Φύσσα, στη Γκορυτσά Ασπροπύργου, ομάδα φασιστών επιτέθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα σε μετανάστη εργάτη ο οποίος έβγαινε από το σπίτι του, με σιδηρογροθιές και κλωτσιές.

Οκτώβρης 2017. Ένας μετανάστης εργαζόμενος σε εστιατόριο, δέχθηκε επίθεση και λιντζάρισμα από μια ομάδα 10 ατόμων, καθώς έφευγε από τη δουλειά, κατευθυνόμενος προς τη Λεωφόρο Ηρακλείου και Τραλλέων. Αφού τον περικύκλωσαν, άρχισαν να τον κλωτσάνε και εκείνος λιποθύμησε από τα χτυπήματα. Όταν συνήλθε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο, εκδορές και σπασμένη μύτη.

Στις 26 του ίδιου μήνα, η Ένωση Ιατρών Αττικής Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλει μια άνευ προηγουμένου λεκτική επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά από Έλληνα γιατρό σε συνάδελφό του Ιορδανό, ο οποίος αρχικά τον έφτυσε και στη συνέχεια τον προέτρεψε να φύγει από τη χώρα, ενώ του είπε «να βγουν εκτός νοσοκομείου να λύσουν τις διαφορές τους».

Το Νοέμβρη του 2017, το γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η ρατσιστική επίθεση στο σπίτι που διαμένει ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν με την οικογένειά του, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Οι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα με πέτρες και μπουκάλια, προκάλεσαν φθορές στην οικία και, τελικά, τρομοκράτησαν τον 11χρονο. Μεταξύ των αντικειμένων που πέταξαν στο σπίτι της οικογένειας βρέθηκε και ένα χαρτόνι στο οποίο είχαν γράψει μήνυμα με το οποίο καλούσαν την οικογένεια να φύγει άμεσα από την Ελλάδα.

Κάποιες μέρες μετά, ομάδα ακροδεξιών προχώρησε σε φασιστική επίθεση κατά του Πακιστανού μετανάστη, Σαγιέντ Γκουλάμ Καμπάρ, ιμάμη στο τζαμί του Πειραιά.

«Ομάδα αγνώστων χτύπησε αφρικανό μετανάστη με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο και στη συνέχεια με κλωτσιές στο στομάχι, στα πλευρά και στα πόδια τον Σαγιέντ Γκουλάμ Καμπάρ, φωνάζοντάς του “ να φύγετε από δω”», αναφερόταν στην καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ.

Από τα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδος στην οδό Χαλκοκονδύλη, βγαίνουν πυκνοί καπνοί. Είναι Μάρτιος του 2018. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν άνθρωποι στα γραφεία, καθώς καθημερινά βρίσκονταν μέσα δεκάδες πρόσφυγες με τα παιδιά τους. Για τον εμπρησμό ανέλαβε την ευθύνη η Κρυπτεία, φασιστική οργάνωση που, εκτός από την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για άγριους ξυλοδαρμούς του ιμάμη στον Πειραιά.

Απρίλιος 2018. Η Λέσβος έζησε μία από τις πιο σκοτεινές νύχτες, με το ρατσιστικό μίσος να εκδηλώνεται ενάντια σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους στο νησί σε άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες και διεκδικούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ομάδες ακροδεξιών πολιτών, πραγματοποίησαν καταδρομικά ενορχηστρωμένες επιθέσεις με μαδέρια, πέτρες, μπουκάλια, ξύλα και φωτοβολίδες ενάντια σε παιδιά, γυναίκες, άνδρες και αλληλέγγυους.

Το Σεπτέμβρη του 2018, δύο ανήλικα προσφυγόπουλα έπεσαν σε ενέδρα οκτώ-δέκα ατόμων έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της οργάνωσης στο Ωραιόκαστρο. Αφού τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα «από πού είναι», τους επιτέθηκαν, χτυπώντας τα στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα, σύμφωνα με καταγγελία της Οργάνωσης «Άρσις».

20 Ιανουαρίου 2019. Η μέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Ένα συλλαλητήριο που βάφτηκε με μαύρο χρώμα, καθώς έγιναν πολλά καλέσματα απο ακροδεξιές οργανώσεις. Ο Τομάς Ιακόμπι, φωτορεπόρτερ που κάλυπτε το συλλαλητήριο, δέχθηκε επίθεση από χρυσαυγίτες. «Εσύ δεν είσαι ρε που έκανες το ντοκιμαντέρ;» ήταν το μόνο που πρόλαβε να ακούσει προτού δεχτεί τα άγρια χτυπήματα στο κεφάλι. Επίθεση τότε δέχθηκε και ένας ακόμα φωτογράφος.

Μάρτιος, 2019. Οικογένειες προσφύγων που κατέφθασαν σε ξενοδοχείο που είχε μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στα Βίλια, δέχθηκαν επίθεση από κατοίκους που πέταξαν πέτρες σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου ενώ έριξαν και κροτίδες προς τα δωμάτια, χωρίς να διστάσουν να χτυπήσουν ακόμα και μικρά παιδιά.

Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, μια μετανάστρια με μαντίλα που βρισκόταν με το παιδί της στον ΗΣΑΠ, δέχθηκε λεκτική επίθεση από άνδρα, ο οποίος άρχισε να τη βρίζει χυδαία, επειδή το μωρό της έκλαιγε.

Το Φλεβάρη του 2020, Πακιστανοί εργάτες δέχονται επίθεση με πέτρες και καδρόνια από ακδροδεξιό τάγμα εφόδου, στο διαμέρισμά τους στο Περιστέρι. Περίπου 10 άτομα έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων, φωνάζοντας: «φύγετε απο τη χώρα μας», «θα σας γ… όλους», «θάνατος στους Πακιστανούς”.

«Την Παρασκευή 19 Ιούνη 2020 στο Περιστέρι, γονέας χειροδίκησε σε μικρό μαθητή με καταγωγή από την Αλβανία και τον οδήγησε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο άνδρας επιτέθηκε στο παιδί, παρουσία συμμαθητών του, τον χτύπησε και τον έσυρε στο πεζοδρόμιο, τραυματίζοντας τον στο πόδι, ενώ τον κλωτσούσε, φωνάζοντάς του: «Κωλοαλβανέ θα σε στείλω πίσω στην χώρα σου», «την επομένη φορά, αν σε βρω, θα σε θάψω».

Τον Ιούλιο του 2020, ένας δανός τουρίστας αφγανικής καταγωγής, καταγγέλλει τη βάναυση επίθεσή του στο κέντρο της Αθήνας, από ομάδες ατόμων που φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων.

Τρεις άνδρες που φορούσαν μάσκες έστησαν καρτέρι σε 22χρονο διανομέα με καταγωγή από τις Σεϋχέλλες, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον μαχαίρωσαν στον μηρό, στο Παλαιό Φάληρο. Είναι Ιούλιος του 2021.

Τον Αύγουστο, έξι δράστες εισβάλουν στα σπίτια εργατών μεταναστών στο Λασίθι στην Κρήτη, τους οποίους αρχικά χτύπησαν με ξύλο στο πρόσωπο και το σώμα, ενώ, όταν αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2021, μία ομάδα δεκαπέντε φασιστών τραυμάτισε σοβαρά τρεις μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν. Αφού τους πλησίασαν στην οδό Θηβών, τους επιτέθηκαν λεκτικά, χτύπησαν τον έναν στο κεφάλι με μπουκάλι ο οποίος λιποθύμησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Όταν οι υπόλοιποι δύο μετανάστες είδαν πως φέρουν μαχαίρια, τράπηκαν σε φυγή και οι ακροδεξιοί τους κυνήγησαν μέχρι τα σπίτια τους, όπου και εισέβαλαν σπάζοντας την πόρτα. Οι μετανάστες κρύφτηκαν στην ταράτσα για αρκετή ώρα μέχρι να αποχωρήσουν.

Ιανουάριος 2022, Θεσσαλονίκη. Ένας 15χρονος πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου, πέφτει θύμα ατόμων του εθνικιστικού χώρου όταν δέχεται άγρια επίθεση με μπουνιές, κλωτσιές αλλά και σιδερογροθιά, την ώρα που περιμένει το λεωφορείο μετά τη λήξη των μαθημάτων του για να επιστρέψει στη δομή Διαβατών όπου διαμένει, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο του.

Για επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα συνελήφθη επιχειρηματίας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ενός άνδρα από το Πακιστάν, το Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, έψαχνε δύο υπαλλήλους του από το Πακιστάν, με τους οποίους είχε διαφορές, ωστόσο βρήκε έναν ομοεθνή τους που διέμενε στο σπίτι τους στα Καμίνια.

Αρχικά τον εξύβρισε με ρατσιστικές φράσεις θίγοντας την καταγωγή του, έπειτα τον απείλησε και αφαίρεσε το κινητό του τηλέφωνο. Ακολούθως, του επιτέθηκε με χτυπήματα στο κεφάλι, σπρώχνοντας τον στη τζαμαρία της εισόδου, με αποτέλεσμα να σπάσει.

Ο κατηγορούμενος δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε να χτυπάει το κεφάλι του θύματος στη σπασμένη τζαμαρία. Το άτυχο θύμα λιποθύμησε από τα τραύματα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Ιούλιος 2023. Θύμα βίας έπεσε μετανάστης εργάτης, που έπιασε δουλειά σε οβελιστήριο της Άνοιξης ως διανομέας. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 43χρονος Ναζίρ έκανε λάθος στη διεύθυνση της παράδοσης.

Αρχικά δέχθηκε ύβρεις τηλεφωνικά από τον εργοδότη του, ο οποίος, όταν επέστρεψε του επιτέθηκε με γροθιά στο πρόσωπο, τον χτύπησε στο μάτι, στη μύτη, στο χέρι, ενώ του πέταξε ποτήρια και τασάκια.

Αργότερα, ο 43χρονος, μπήκε στο τζιπ του και πέρασε πάνω από το μηχανάκι του θύματος, προκαλώντας του φθορές, ενώ απηύθυνε εκ νέου υβριστικές εκφράσεις και απειλές με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Τον Αύγουστο του 2023, ο 23χρονος Σιράζ Σαφτάρ, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, που εργαζόταν ως φορτοεκφορτωτής σε λαϊκή αγορά δέχθηκε επίθεση στον Περισσό από τέσσερις άντρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του που βρέθηκαν στο σημείο, η Αστυνομία ήρθε μετά από 25 λεπτά και το ασθενοφόρο μετά από μισή περίπου ώρα.

Ο Σιράζ είχε ήδη χάσει πολύ αίμα. Ψυχορραγούσε στον δρόμο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δράστες που συνελήφθησαν ισχυρίστηκαν πως επιχείρησαν να τον ληστέψουν, ωστόσο, το κινητό τηλέφωνο και τα προσωπικά αντικείμενα του θύματος, βρέθηκαν δίπλα του μετά την επίθεση.

Τον ίδιο μήνα, τα social media κατακλύζονται από τις εικόνες προσφύγων που κυνηγούνται από «αυτόκλητους τιμωρούς» που εξαπολύουν πογκρόμ στον Έβρο, τις μέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ακροδεξιού, ο οποίος μετέδωσε live στα social βίντεο, το οποίο έδειχνε μετανάστες και πρόσφυγες, να βρίσκονται κλειδωμένοι μέσα σε ένα φορτηγό, με τον ίδιο να λέει πως έχει «25 κομμάτια μέσα στο τρέιλερ», καλώντας παράλληλα τους υπόλοιπους κατοίκους να ακολουθήσουν τις χυδαίες του πρακτικές, ισχυριζόμενος ότι οι πρόσφυγες φταίνε για τις φωτιές.

Aλγεινή εντύπωση προκαλούν μερικά από τα σχόλια κάτω από το βίντεο, τα οποία βρίθουν ρατσισμού και μίσους, με ορισμένους χρήστες να γράφουν: «Κλείσε την κάμερα και δώσε πόνο», «Καψτους», «Στην θάλασσα μαζί με το τρέιλερ».

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα και την καταδίκη της Χ.Α., δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το φασισμό. Ο φασισμός εξακολουθεί να υπάρχει και να εκτονώνεται, να είναι καταχωνιασμένος στις συνειδήσεις, να εκπροσωπείται ξανά στη Βουλή, να εμφανίζεται στις γειτονιές. Είναι παρών στα μπλόκα ενάντια στα προσφυγόπουλα, στις ομοφοβικές επιθέσεις, στις εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους, θεριεύει στις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.