Μενού
politehneio 2023
Πολυτεχνείο 2023 | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, είχαν χιλιάδες ανώνυμους πρωταγωνιστές, κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν κατά της Χούντας, αντιστάθηκαν και βοήθησαν τραυματίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ήταν πολλές γυναίκες.

Στο prideradio89.6, μίλησαν τρεις από τις γυναίκες που πήραν μέρος με τον δικό τους τρόπο η καθεμία, στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Η Μέλπω Λεκατσά, φοιτήτρια της φαρμακευτικής τον Νοέμβριο του 1973, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές πρόχειρο φαρμακείο, για την περίθαλψη των τραυματιών.

«Έβγαλα τη σφαίρα για να δω αν είναι πλαστικό που λέγανε. Ήτανε κανονική σφαίρα. Το παιδί είχε πυροβοληθεί», αναφέρει σε μία συγκλονιστική της περιγραφή και προσθέτει:

«Δεν θέλω να μην το έχω κάνει, να μην το έχω ζήσει. Ακόμα και αυτή η εσωτερική πάλη να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου για μία ιδέα, για μένα είναι σημαντικό».

Η Ελένη Αναστασίου δήλωσε συγκλονισμένη από την παρουσία και τη συμμετοχή του κόσμου στα ιστορικά γεγονότα: «Ήταν εντυπωσιακό αυτό που έβλεπες. Πώς ερχόταν ο κόσμος. Αυτό το πράγμα σε συγκλόνιζε».

Τέλος, η Κατερίνα Παπαγκίκα αναφέρει ότι υπήρχαν πολλές γυναίκες στο φοιτητικό κίνημα τότε: «Μέσα στο κίνημα δεν είχα αισθανεί ποτέ ότι γίνεται κάποια διάκριση απέναντί μου επειδή ήμουν γυναίκα. Υπήρχαν γυναίκες στο φοιτητικό κίνημα».

Δείτε επίσης:

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο Reader: «Έτσι τράβηξα τη φωτογραφία με το τανκ στο Πολυτεχνείο»

Γιατί η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου βρίσκεται στα χέρια της ΠΑΣΠ

Διομήδης Κομνηνός, ο πρώτος νεκρός του Πολυτεχνείου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.