Το τέλος του Φεβρουαρίου πλησιάζει και είναι καιρός για μικρούς και μεγάλους να ετοιμάσουν τον Μάρτη τους, το εθιμοτυπικό βραχιολάκι για την έλευση της Άνοιξης.
Το ασπρο-κόκκινο αυτό βραχιόλι, που φοριέται την 1η του Μάρτη, είναι ένα έθιμο που κρατά από την Αρχαία Ελλάδα και τιμάται και σε πολλές βαλκανικές χώρες.
Πλην της Ελλάδας, το φτιάχνουν στην Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Μολδαβία και τη Βόρεια Μακεδονία, με κάθε μία χώρα να έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία για το ιδιαίτερο «φυλαχτό».
Η ιστορία του Μάρτη
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μάρτης ή Μαρτιά φτιάχνεται από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται από την πρώτη ημέρα της Άνοιξης.
Οι ρίζες του εθίμου πιστεύεται ότι έρχονται από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Στο σήμερα, το βραχιόλι φοριέται συνήθως στο αριστερό χέρι, ενώ σε μερικές περιοχές συνηθίζεται να φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, σαν δαχτυλίδι, για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Σύνηθες, επίσης, είναι να τοποθετείται ο Μάρτης σε κάποιο καρποφόρο δέντρο ώστε να χαρίσει ανθοφορία.
Αφαιρείται στις 31 Μαρτίου - αν δεν έχει ήδη κοπεί - και τοποθετείται σε τριανταφυλλιές, με τη θέαση των πρώτων χελιδονιών για να μπορέσουν τα πουλιά να χτίσουν τη φωλιά τους.
Στην Ελλάδα, πιστεύεται ότι το βραχιόλι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, αλλά και για το μάτι.
Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα απαντώνται συχνά στη δεισιδαιμονία για την αποτροπή του κακού. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.