Συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία πέθανε σε ηλικία 80 ετών την Τρίτη (24/7). Το τελευταίο διάστημα η υγεία της είχε επιβαρυνθεί εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και ζούσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Ερμιόνη, ενώ ήταν παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil με τον οποίο απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
Η ίδια προσέφερε ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, αναγνωρισμένο διεθνώς, μέσα από την πολύχρονη δράση της. Το 2020 της απενεμήθη το «Βραβείο Νέλσον Μαντέλα» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της. Είναι η μόνη Ελληνίδα στην οποία απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2020.
Ίδρυσε και διετέλεσε Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Από το 1999 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ακόμα ήταν μέλος Συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων όπως: Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Ίδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia, Αshinaga, Ίδρυμα «Φως της Αφρικής» και άλλων.
Ήταν Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Ακόμα, είχε γράψει και τα ακόλουθα δύο βιβλία: «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» και «Από μητέρα σε μητέρα».
Η γνωριμία και ο μεγάλος έρωτας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη
Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Gala, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε χαρακτηρίσει τη στιγμή που γνώρισε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής της, ενώ τον είχε αποκαλέσει το στήριγμά της.
«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου μαζί με τη στιγμή της γέννησης των παιδιών μου. Γνωριστήκαμε σε ένα συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου», είχε εξομολογηθεί.

«Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα για την Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά μας. Ήμουν στην Αμερική και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα έρθει ένα γράμμα από τον Βαρδή. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες, αλλά πάντα μαζί», είχε αναφέρει στη συνέχεια.
Μάλιστα, είχε τονίσει ότι «Ο Βαρδής ήταν και παραμένει το στήριγμά μου. Είναι ο άνθρωπός μου και έχω την ευλογία να μοιράζομαι μαζί του λύπες και χαρές. Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός, αλλά η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Ο αγώνας κατά του παιδικού καρκίνου
Για περισσότερα από 30 χρόνια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» δημιούργησε:
- την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 1.000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί με μεταμόσχευση μυελού
- τον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»
- το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες παιδιά και έχει εξελιχθεί σε «Κέντρο Αριστείας»
- την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», η οποία από το 2014 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 120.000 εθελοντές δότες και από αυτούς βρέθηκαν 116 συμβατοί που πρόσφεραν μόσχευμα σε ασθενείς
- το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα που δίνει ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν αποτύχει, σε μια προσπάθεια, ώστε τέσσερα στα τέσσερα παιδιά να γίνονται καλά.
Ανέλαβε, επίσης, μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους και μετά τη θεραπεία τους.
Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μέσα από το Ίδρυμά της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στόχευε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διδασκαλία τους στα σχολεία, στον διάλογο των πολιτισμών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων ζητημάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος για τις μελλοντικές γενιές.
Παράλληλα, παρείχε στήριξη σε παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρόσφυγες και σχολεία σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια καθώς επίσης, σε περιοχές και ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το χωριό Μάκιστος που αναβίωσε ενώ είχε καταστραφεί από πυρκαγιές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.