Μενού
parade
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξαν τον δημόσιο διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ένα θέμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όχι μόνο στο ίδιο το κυβερνών κόμμα αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και της Αριστεράς. 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος το νομοσχέδιο αυτό να περάσει παρά τις αντιδράσεις και της Εκκλησίας, και όπως τονίζει να αναγνωρίσει και να λύσει ένα πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, όπου ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά δεν έχουν αναγνωρισμένα δικαιώματα από το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παρένθετης κυοφόρου προσθέτοντας παράλληλα πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο έχει κι έναν συμβολισμό

Το Reader άπευθύνθηκε στην εκ των συντακτριών του νομοσχεδίου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, στην καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε για το τι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο.

Η κυρία Παπαδοπούλου τονίζει πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για λίγους ανθρώπους, που αφορά τη δική τους ζωή και τους αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Reader.gr η Λίνα Παπαδοπούλου

Τι καινούργιο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο: «Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό και γίνει νόμος του κράτους θα επιτρέπεται δύο άτομα να συνάπτουν γάμο μεταξύ τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Σήμερα που μιλάμε, γάμο μπορούν να συνάψουν ένας άνδρας και μια γυναίκα μεταξύ τους.

Εφεξής αυτό θα γίνεται και μεταξύ δύο ανδρών ή δύο γυναικών. Αυτό είναι το κύριο που ρυθμίζει το νομοσχέδιο και από εκεί επέρχονται κάποιες συνέπειες ως απόρροια.

Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες; Συνέπειες που φέρνει ο γάμος. Πώς θα μπορούν οι δύο αυτοί από κοινού να υιοθετούν παιδί και βέβαια θα μπορεί ο ένας να υιοθετεί το παιδί του άλλου; Αυτό το δεύτερο είναι που μας ενδιαφέρει κυρίως γιατί υπάρχουν οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα, για παράδειγμα δύο γυναίκες που μεγαλώνουν μαζί ένα παιδί, για το οποίο η μία εξ αυτών έχει κάνει νομίμως ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διότι αυτό επιτρέπεται σε μια μόνη γυναίκα εφόσον έχει ιατρικό πρόβλημα.

Το κυοφόρησε η μία που έχει αναγνωριστεί ως νομική μητέρα, ενώ η δεύτερη μητέρα το πηγαίνει στο σχολείο, το φροντίζει, ξενυχτάει μαζί του, αλλά δεν αναγνωρίζεται καθόλου στην ελληνική έννομη τάξη.

Είναι σαν είναι μια άγνωστη για το παιδί, μια ξένη, δεν μπορεί να πάει ένα ταξίδι μαζί του, να πάει στο σχολείο να πάρει τους βαθμούς, στο νοσοκομείο αν χρειαστεί να κάνει εισαγωγή και τη ρωτήσουν ποια είναι. Και όταν η ίδια λέει πως είναι η μαμά, η απάντηση προς το πρόσωπό της είναι πως δεν αποδεικνύεται στα χαρτιά.

Mitsotakis
Eurokonissi

Επίσης, πλέον, θα μπορούν από κοινού να υιοθετήσουν ένα παιδί ακόμα και αυτοί που δεν έχουν. Εδώ υπάρχει το θέμα ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά στα ιδρύματα και στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται μόνο η υιοθεσία από ιδρύματα αλλά και η ιδιωτική υιοθεσία που επιτρέπεται στα ετεροφυλα ζευγάρια. Αυτό σημαίνει πως ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι μέσω ενός δικηγόρου ή κάποιου γιατρού βρίσκει ένα φτωχό ζευγάρι ή μια φτωχή μόνη μητέρα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να μεγαλώνει μόνη ένα παιδί και μπορούν να κάνουν μια συμφωνία.

Αρα αυτή η δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ένα ετερόφυλο ζευγάρι ή για έναν άνδρα μόνο ή για μια γυναίκα μόνη θα επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια που θα μπορούν απο κοινού εφεξής να πραγματοποιήσουν την υιοθεσία. Νομικά θα αναγνωριστούν ως γονείς κοινού τέκνου.

Αυτό που δεν γίνεται να αλλάξει είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η παρένθετη κυοφόρος επιτρέπεται απο το 2002 για τα ετερόφυλα ζευγάρια και για τη μόνη γυναίκα. Την αίτηση σε κάθε περίπτωση την υποβάλλει η μόνη γυναίκα ακόμα και αν ειναι σε ετερόφυλο ζευγάρι. Γιατί την υποβάλλει η μόνη γυναίκα; Γιατί αυτή πρέπει να αποδείξει πως δεν μπορεί να κυοφορήσει οτι η μήτρα της δεν μπορεί να κρατήσει το έμβρυο.

  • Πλέον δύο άνδρες θα μπορούν να υιοθετήσουν παιδί; 

«Ένας άνδρας θα μπορεί να υιοθετήσει αν ο σύντροφος του έχει με κάποιο τρόπο παιδί είτε στο εξωτερικό είτε με υιοθεσία μόνος του. Εφόσον συνάψουν γάμο, ο σύζυγος θα μπορεί να υιοθετήσει το παιδί του συζύγου του.

Θα αναγνωρίζεται αυτή η κοινή γονεϊκότητα αν δηλαδή την έχει αποκτήσει κάποιος στο εξωτερικό παρότι στην χώρα μας δεν επιτρέπεται η παρένθετη για έναν άνδρα και πόσω μάλλον για δύο άνδρες. Αν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού τους καταγραφεί ως γονείς του παιδιού, τότε αυτή η πράξη θα πρέπει να αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ούτως ώστε να είναι αναγνωρισμένοι και εδώ». 

  • Δύο γυναίκες θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας; 

«Δύο γυναίκες μέσω παρένθετης μπορούν να υιοθετήσουν. Αρχικά επιτρέπεται σε μια μόνη γυναίκα, και επαναλαμβάνω, μόνο αν υπαρχει ιατρικό πρόβλημα.

Τώρα αν είναι έγγαμες, θα πρέπει να έχουν και οι δύο ιατρικό πρόβλημα γιατί διαφορετικά θα σου πουν οτι μπορεί να κυοφορήσει η δευτερη γυναίκα. Και σήμερα μια μόνη γυναίκα μπορεί να πάει σε παρένθετη αλλά είναι μικρότερη η ανάγκη σε μια γυναίκα σε σχέση με έναν άνδρα που δεν μπορεί να κυοφορήσει. Μια γυναίκα συνήθως μπορεί να κυοφορήσει μόνη της χωρίς παρένθετη».

  • Στην Ευρώπη ισχύουν όλα αυτά που συζητάμε με το νέο νομοσχέδιο; 

«Σε κάποια κράτη ισχύουν. Η αλήθεια είναι πως είμαστε πίσω σε σχέση με τον γάμο γιατί η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον αναγνωρίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετα, δεν είμαστε πίσω σε ό,τι αφορά την παρένθετη γιατί υπάρχουν λίγες χώρες στην Ευρώπη που δίνουν την δυνατότητα είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα να πάει σε παρένθετη».

ieronimos
Eurokinissi
  • Γιατί να μην ενσωματώνονταν όλα αυτά που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο σύμφωνο συμβίωσης;

«Δεν ενσωματώνονται στο σύμφωνο συμβίωσης γιατί λύνεται πολύ πιο εύκολα ενώ για τον γάμο θα πρέπει να ακολουθήσεις άλλη διαδικασία που είναι πιο χρονοβόρα και σοβαρή. Εξ ου και πολλά ετερόφυλα ζευγάρια συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και μετά από 1-2 χρόνια συνάπτουν και γάμο.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι κάτι πιο χαλαρό, δεν δεσμεύται κάποιος τόσο πολύ. Μπορούν οι δύο να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να μην υπάρχει συμμετοχή του ενός στα αποκτήματα του άλλου. Με τον γάμο δεν μπορείς να αποφύγεις αυτές τις συνέπειες, είναι πιο σοβαρή η απόφαση.

  • Το νομοσχέδιο χρειάζεται 151 ψήφους για να γίνει νόμος του κράτους;

«Το νομοσχέδιο δεν χρειάζεται 151, χρειάζεται την πλειοψηφία των παρόντων εκτός και αν κάποιο πολιτικό κόμμα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να φανεί οτι πράγματι υπάρχει το 151. Θεωρητικά θα πρέπει το 151 να υπάρχει, απλά στη συνήθη νομοθετική διαδικασία δεν κάθονται να μετρήσουν, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που λείπουν για διάφορους λόγους.

Πάντως, κίνδυνος δεν νομίζω να υπάρχει γιατί από όσο γνωρίζω υπάρχει διάθεση από σχεδόν τα 2/3 των βουλευτών της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο».  

  • Κάποιες απόψεις πολιτικών εκφράστηκαν με ακραίο και οπισθοδρομικό τρόπο;

«Αυτό τώρα που λένε ότι οι ομόφυλοι είχαν γονείς ομοφυλόφιλους δεν το επιβεβαιώνει καμία έρευνα στον κόσμο.

Αν μπορούσε τον σεξουαλικό προσανατολισμό να τον επηρεάσει το φύλο των γονιών σου, τότε δεν θα υπήρχε κάποιος ομοφυλόφιλος, θα έβγαιναν μόνο ετεροφυλόφιλοι». 

omofyla zevgaria
Eurokinissi
  • Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα βήμα για μια πιο ανοικτή κοινωνία μακριά από αγκυλώματα;

«Ναι, θα βοηθήσει καλώς ή κακώς το θέμα αυτό. Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχει αναχθεί σε μια σημαία με την έννοια πως ένα κόμμα που τάσσεται με τη μία η την άλλη πλευρά κατευθείαν κατατάσσεται προοδευτικό ή όχι.

Παράλληλα, αυτό έχει μικρή σημασία για την ελληνική κοινωνία γιατί η ζωή ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε έναν ετερόφυλο γάμο δεν θα αλλάξει. Ούτε περισσότερους φόρους θα πληρώσει, ούτε θα χειροτερεύσει το σχολείο του παιδιού.

Δεν αφορά την πλειονότητα, δεν έχει να χάσει κάτι η πλειονότητα από αυτό. Σε επίπεδο συμβολισμού είναι σημαντικό και βοηθάει το κυβερνών κόμμα να επιβεβαιώσει όχι μονο την πολιτική και εκλογική αλλά και την ιδεολογική του κυριαρχία στο κέντρο και αυτό φάνηκε και από τον Άδωνι Γεωργιαδη ο οποίος δεν προέρχεται από τον χώρο του κέντρου και έκανε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη συμπεριφορά του πάνω στο νομοσχέδιο.

Και όλοι γνωρίζουμε πως αυτός που κερδίζει το κέντρο συνήθως κερδίζει και τις εκλογές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.