Μενού
kaysonas
Καύσωνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Νότια Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα νέο κύμα καύσωνα, το οποίο αναμένεται να σαρώσει τις χώρες της Μεσογείου κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Μάλιστα, όπως εξηγεί το πρακτορείο Bloomberg, η ξηρασία που επικρατεί στο Νότο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους πυρκαγιών. Έτσι λοιπόν, μετά την μικρή ανάπαυλα της έντονης ζέστης του Ιουλίου, η Μεσόγειος θα «χτυπηθεί» από νέους καύσωνες με θερμοκρασίες-ρεκόρ μέσα στον μήνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου, θα δούμε να επιστρέφουν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στην Ισπανία, στη Νότια Ιταλία και στην Ελλάδα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο για θερμοκρασίες τόσο υψηλές που ίσως σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, λένε οι μετεωρολόγοι για λογαριασμό του πρακτορείου.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο πιάνοντας 48 βαθμούς Κελσίου, που θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», τονίζει η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Έρχονται 40άρια

Όπως αναφέρουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα πρώτο κύμα κάυσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί τις πρώτες ημέρες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, με τα φαινόμενα να γίνονται εμφανή σε αρκετά σημεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μέγιστες τιμές του υδράργυρου προς το τέλος της εβδομάδας θα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά – για την εποχή – επίπεδα, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους πάλι τα 40άρια.

Ο μεγαλύτερος καύσωνας στην Ελλάδα

Ο καύσωνας που σάρωσε την Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες του Ιουλίου, είναι και ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Ο καύσωνας ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου με την πρώτη φάση του να ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με Meteo. Αμέσως μετά ακολούθησε η δεύτερη και ισχυρότερη με διάρκεια πέντε ημερών από τις 18 έως και τις 23 Ιουλίου η οποία ήταν και η θερμότερη μέρα (350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C).

Σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς εκείνη τη μέρα. Να σημειωθεί πως η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα. Η τρίτη και τελευταία φάση διήρκησε από τις 23 μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Πατήσια, βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07.

Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.