Τα μυστικά που κρύβει η υπόγεια Αθήνα είναι αμέτρητα. Από τα ανάκτορα της Δούκισσας της Πλακεντίας, τα οποία θρυλείται πώς συνδέονταν με τη σπηλιά του Νταβέλη, μέχρι το Βατραχονήσι, τα αντιαεροπορικά καταφύγια σε Αθήνα και Πειραιά και τις σπηλιές με τις νεράιδες, η Αθήνα, και η Αττική συνολικά, κρύβουν αιώνες ιστορίας κάτω από τα εδάφη τους αλλά και επί αυτών.
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας, που παραμένει ακόμα ζωντανό, όχι πολύ μακριά μας.
Το υδραγωγείο
Η περιοχή που σήμερα εκτείνεται τριγωνικά, από το πάρκο του Ζαππείου, τη Βουλή έως και το Καλλιμάρμαρο, ήταν η Αθήνα, μια επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Όπως κάθε περιοχή που άνηκε στην αυτοκρατορία των Ρωμαίων, έπρεπε και αυτή να υδροδοτηθεί. Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ.
Το τελικό αποτέλεσμα περιλάμβανει μια σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό έως και τους πρόποδες του Λυκαβηττού όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή χωρητικότητας 500 περίπου κυβικών μέτρων.
Ο Χατζή Αλή Χασέκης, ο Οθωμανός ιδιοκτήτης και διοικητής της Αθήνας στα τέλη του 18ου αιώνα (1778-1890), που ήταν ξακουστός για το μίσος του για τους Έλληνες Χριστιανούς που κατοικούσαν στην πόλη εκείνη την εποχή (όχι περισσότερες από 1.500 οικογένειες), ήταν εκείνος που κατέστρεψε το υδραγωγείο, διατηρώντας ένα τμήμα του για προσωπική χρήση, στο πολυτελές κτήμα που είχε δημιουργήσει.
Πολλές οικογένειες τότε, πέθαναν από πείνα και δίψα.
Το υδραγωγείο καθαρίστηκε και ξαναμπήκε σε λειτουργία στους νεότερους χρόνους από τους δημάρχους Κυριακό και Σούτσο.
Σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. – UIA, το Αδριάνειο Υδραγωγείο γίνεται σημείο αναφοράς για την κυκλική οικονομία στις σύγχρονες πόλεις.
Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, στο Χαλάνδρι, το πρώτο στην Ελλάδα αστικό δίκτυο μη πόσιμου νερού, μήκους 4 χιλιομέτρων.
Το νερό αυτό κατάλληλα επεξεργασμένο, θα προσφέρεται για πότισμα, πλύσιμο και άλλες χρήσεις εκτός της πόσης και γίνεται προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του Χαλανδρίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.