Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη, εξαιτίας της εισβολής ψύλλων στο νησί, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για έξαρση μετά και την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνιάτρου και ερευνητή, Αλέκου Στεφανάκη, κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές απευθύνουν εκκλήσεις για την εισβολή ψύλλων στα ποιμνιοστάσια.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο neakriti.gr ο κ. Στεφανάκης, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτεραη και δύσκολη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Ο ίδιος τόνισε πως εκτός από τους κτηνοτρόφους, το ζήτημα απασχολεί και όσους έχουν οικόσιτα ζώα.
«Πρόβλημα εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι εσταυλισμένα τα ζώα. Ιδιαίτερα όσοι έχουν κατσίκες έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, επειδή ο ψύλλος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζώα και όσοι έχουν προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούν μακράς διάρκειας αποπαρασιτικά προγράμματα στους σκύλους και τις γάτες, γιατί είναι καταπληκτικοί φορείς»!, ανέφερε.
Μάλιστα, όπως λέει, «όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη πολύ φοβάμαι ότι, αν δε λάβουμε μέτρα, θα έχουμε έξαρση και θα γίνει το πρόβλημα δύσκολα διαχειρίσιμο. Οπότε θέλει προσοχή γιατί είναι ήπιος ο χειμώνας. Δεν έχουν στρεσαριστεί τα αβγά και οι προνύμφες, οπότε θα έχουμε δύσκολα προβλήματα».
Στην ερώτησή από ποιες περιοχές έχει λάβει σχετικές αναφορές για την ύπαρξη του προβλήματος, ο Αλέκος Στεφανάκης απάντησε: «Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στο νότιο Ηράκλειο, που έχουν πολλά κατσίκια, αλλά και στο νότιο Ρέθυμνο. Δηλαδή, κυρίως στις νότιες περιοχές. Χωρίς να αποκλείονται πολλές περιπτώσεις και στις βόρειες, αλλά περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουμε στις νότιες περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Ακόμα και στη Σητεία είχαμε τέτοιες περιπτώσεις, παρότι δεν είναι τόσο έντονη εκεί η παρουσία της κτηνοτροφίας».
Είναι έξαρση;
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έξαρση. Αλλά είναι σημεία που δείχνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα. Να αρχίσουμε να παρακολουθούμε τους στάβλους και τα ζώα, μήπως εμφανιστεί πρόβλημα για να αντιδράσουμε», ξεκαθάρισε.
«Ο κτηνοτρόφος που αρμέγει δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα πάνω στα ζώα. Προφανώς τώρα που θα έρθουν οι καλές μέρες, αν εμφανιστούν ψύλλοι, να κάνει καταπολέμηση στα υπόλοιπα στάδια, στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Στα ζώα όταν αρμέγουμε δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες», ανέφερε.
Γιατί όμως οι ψύλλοι αποτελούν μέγιστο θέμα για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων; Ο Αλέκος Στεφανάκης δίνει την ακόλουθη απάντηση: «Ο ψύλλος μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα. Δημιουργεί όμως ερεθισμό και διαταραχή των ζώων, εκνευρισμό και μείωση των αποδόσεων. Γιατί κάνουν αναιμία. Πίνουν αίμα. Αιματοφάγα. Δηλαδή, ταΐζουμε τα ζώα και, αντί να παράγουμε εισόδημα, ταΐζουμε τους ψύλλους».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.