Μενού
plimmires
Πλημμυρισμένο χωριό στη Θεσσαλία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι πλημμύρες από τη φονική κακοκαιρία Daniel έχουν προκαλέσει μία σειρά από καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις γης ενώ εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για τη στατικότητα των κτηρίων.

Ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης μίλησε στο Action24 για το συγκεκριμένο ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το ως πρόβλημα «σημαντικό και πολύπλοκο».

Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων σύμφωνα με τον καθηγητή. Στα ίδια τα κτήρια και στο περιβάλλον «που θα έχει στρώμα από άργυλο, φερτά υλικά, μπάζα, το οποίο είναι ακατάλληλο για να δομίσει κάποιος πάνω από αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, «πολλά κτήρια είναι χτισμένα με βάση την άργυλο (χώμα), που έχει την ιδιότητα όταν μένει στεγνή - ξερή να αποτελεί ένα ισχυρό υλικό που αντέχει και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Όταν όμως βραχεί καθίσταται πλήρως ολισθηρό και χάνει τη στατικότητά του το κτήριο, καταρρέει ακόμα και με δυνατό αέρα ή σεισμό».

Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που είναι δυσδιάκριτο, «αφανές» και αυτό αφορά στο «να έχει κουφώσει το έδαφος κάτω από τα θεμέλια και με την πάροδο του χρόνου να καταρρεύσει το κτήριο». Κάτι τέτοιο μπορούν να το εντοπίσουν μόνο κατόπιν έρευνας, ειδικοί μηχανικοί.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρει ότι επειδή οι περιοχές είναι σεισμογενείς, πρέπει να γίνουν και προσεισμικοί έλεγχοι. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα χρειαστεί προσωρινή μετεγκατάσταση πληθυσμών σε κοντέινερ και προκάτ κατασκευές, λόγω των κινδύνων στατικότητας στα κτήρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.