Βρισκόμαστε μόλις μερικές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Η Αθήνα έχει βάλει τα καλά της, οι δρόμοι γύρω από την στολισμένη Πλατεία Συντάγματος είναι ασφυκτικά γεμάτοι με κόσμο, στα εστιατόρια και τις καφετέριες δεν πέφτει καρφίτσα. Αυτό, όμως, που κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο γιορτών να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες είναι φυσικά τα γλυκά της.
Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτες, μπισκοτόσπιτα και πολλά ακόμη. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε τον γύρο της Αθήνας και του Πειραιά ψάχνοντας τα ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν μερικά από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Από τις λιβανέζικους κουραμπιέδες της κυρίας Ρίτας στη Νίκαια μέχρι το ισλί του Lido στο Παγκράτι, αυτός είναι ο απόλυτος γαστρονομικός οδηγός που πρέπει να ακολουθήσει όποιος αγαπάει τα γλυκά. Κι όσον αφορά τη δίαιτα, τα ξαναλέμε από το 2024.
Οι λιβανέζικοι κουραμπιέδες στο Rita’s Cookies
Μέσα σε ένα πολύ στενό δρομάκι και λίγα λεπτά μακριά από τον σταθμό του μετρό στη Νίκαια βρίσκεται το περίφημο Rita’s Cookies, διάσημο για τα τσουρέκια, τα μπισκότα και τους κουραμπιέδες του. Ιδιοκτήτρια είναι η κα. Ρίτα Αμιραλιάν η οποία μας υποδέχτηκε και μας κέρασε πολλά από αυτά με μεγάλη περηφάνια. Σαν να ήξερε από πριν ότι θα μας αρέσουν.
«Ήρθαμε το 1977 στην Ελλάδα από τον Λίβανο. Από μικρή αγαπούσα πολύ να φτιάχνω κουλούρια και άλλα γλυκά» μάς λέει η ίδια όταν τη ρωτήσαμε για την ιστορία του μαγαζιού. «Οι φίλες μου, που μού ζητούσαν συχνά να τους φτιάχνω γλυκά, με προέτρεπαν ταυτόχρονα να κάνω ένα δικό μου μαγαζί. Τελικά το αποφάσισα και φτιάξαμε το Rita’s Cookies το 1989». Ένα από τα πιο γνωστά γλυκίσματα που προσφέρει είναι οι κουραμπιέδες τους οποίους φτιάχνει όλον τον χρόνο. «Στον Λίβανο έχουμε μία συνταγή που μοιάζει πολύ με τους κουραμπιέδες στην Ελλάδα, χωρίς τη ζάχαρη άχνη». Το Χριστούγεννα, λοιπόν, την προσθέτει και άνθρωποι από κάθε μεριά του Πειραιά και της Αθήνας διασχίζουν όλη την πόλη για να τους προμηθευτούν.
Rita’s Cookies, Δομοκού 40Α (Πειραιάς)
Το Μπισκοτόσπιτο του Μελιστάλακτου
Το Μελιστάλακτο βρίσκεται επί της Πειραιώς, ακριβώς απέναντι από το εντυπωσιακό κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο φανάρι στο οποίο στρίβεις για το κέντρο του Πειραιά. Είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή (και όχι μόνο) κυρίως για τα μιλφέιγ και τα προφιτερόλ τα οποία παρασκευάζονται μπροστά σου. Είναι όμως γνωστό και για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του.
«Βρισκόμαστε στον Πειραιά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια» μας λέει η πολύ γνωστή pastry-chef, Αγγελίνα Μαρτίνου. Εκτός από τις εντυπωσιακές τούρτες και τις πολύ νόστιμες τρούφες που μας προσέφερε, μία από τις συχνότερες χριστουγεννιάτικες επιλογές του κοινού είναι τα εντυπωσιακά μπισκοτόσπιτα.
«Είναι όλα χειροποίητα», μας απαντά η Αγγελίνα Μαρτίνου όταν τη ρωτάμε. «Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι φτιαγμένο από μπισκότο βουτύρου και η φιλοτέχνηση γίνεται από ζαχαρόπαστα. Ό,τι βλέπεται είναι φαγώσιμο». Επιτέλους βρήκαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε πόση ώρα μπορεί να παίρνει προκειμένου να χτιστεί αυτό το σπίτι. «Ένας σεφ μπορεί να χρειαστεί δύο περίπου ώρες», μάς απαντά «και αυτό, αν είναι έμπειρος».
Μελιστάλακτο, Λεωφόρος Αθηνών-Πειραιώς 67 (Πειραιάς)
Το ισλί του Lido
Κάτι από τα αρώματα και τις ζεστές εικόνες της μικρασιάτικης κουζίνας, μια γλυκιά ζέστη, όπως τα πιάτα του παππού και της από το λεύκωμα των γεύσεων της ζωής μας, είναι το ζαχαροπλαστείο Lido, που βρίσκεται στο Παγκράτι από το 1967. Ο χώρος είναι ανεπιτήδευτος και απλός, η πελατεία ατελείωτη, και αποτελείται από Παγκρατιώτες (και όχι μόνο) που αδειάζουν τα φρεσκότατα τσουρέκια και όλα τα υπόλοιπα πολίτικα γλυκά από τα ράφια του, ακόμα και τις ώρες που «πέφτει η κίνηση».
Ο ιδιοκτήτης του Lido, Πέτρος Πιπερίδης, μας διηγήθηκε με χαμόγελο την ιστορία του μαγαζιού του, που ξεκίνησε από το εργαστήριο το οποίο είχε ο παππούς και η γιαγιά του στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές της δεκαετίας του '60. Όταν εκείνοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να έρθουν στην Αθήνα, έκαναν το Lido, ένα μαγαζί γεμάτο από τα αρώματα και τα γλυκίσματα που έφτιαχναν στην Πόλη. Μέχρι σήμερα, οι συνταγές τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτες.
Ο Πέτρος μας εξηγεί πως εκτός από το δίδυμο κουραμπιέδες/μελομακάρονα των Χριστουγέννων, η πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά τους, και γίνεται ανάρπαστη λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. Επίσης, αρκετή απήχηση έχουν και τα κίφελ (σ.σ. πολίτικα κουλουράκια βουτύρου σε σχήμα κρουασάν, με σοκολάτα στο εσωτερικό τους), τα οποία το μαγαζί του τα φτιάχνει σχεδόν όλο το χρόνο.
«Τώρα τελευταία κάνουμε και μερικές βασιλόπιτες κέικ. Πανετόνε και τέτοια πράγματα δεν φτιάχνουμε, είμαστε της φιλοσοφίας 'λίγα και καλά' και να τα απολαμβάνει ο κόσμος» μας λέει χαμογελώντας, λίγο πριν τον αποχαιρετήσουμε
Lido, Xρεμωνίδου 35 (Παγκράτι)
Το γλυκό κάστανο του Μικέ
Σταθερά στην πλατεία Μαβίλη, στο στενό Σούτσου - Δορυλαίου, ένα μαγαζί-χρονοκάψουλα, που μυρίζει σαν σπίτι από το οποίο δεν θέλεις να βγεις. Το ζαχαροπλαστείο του Μικέ, από το 1956 προσφέρει κάθε λογής γλυκά (όπως τα διάσημα τρουφάκια του), ενώ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι δίπλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα γίνονται ανάρπαστα από τους πελάτες, που συνήθως καταφθάνουν απ’ όλη την Αθήνα.
Καθώς βρισκόμαστε στο χώρο του ζαχαροπλαστείου, η μυρωδιά από τις ζεστές τυρόπιτες μας δείχνει πως ο Μικές βάζει τέχνη και στο χώρο του απλού καθημερινού σνακ. Αυτό που μας κλέβει την προσοχή όμως, δεν είναι άλλο από το γλυκό κάστανο. Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή με βάση το μπισκότο, και γέμιση από μασκαρπόνε, βανίλια μαγαδασκάρης, μαρέγκα και εκλεκτό κάστανο από το Πιεμόντε της Ιταλίας. Αυτό το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό δεν το ξεχνάς εύκολα.
Μικέ, Σούτσου 9 (Αθήνα)
Ο πύργος με τους κουραμπιέδες του Βάρσου
Εργαστήριο, κατάστημα και ένα καφέ που μοιάζει να έχει βγει από ξενοδοχείο πολυτελείας. Το κατάστημα του Βάρσου στην Κηφισιά είναι μικρο κρησφύγετο, για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα, και να αφήσουν τα γεγονότα της πόλης να συνεχίσουν να «τρέχουν» στον ξέφρενο ρυθμό τους.
«Εμείς δεν προτιμούμε τόσο πολύ μαχλέπι στο τσουρέκι μας. Βάζουμε ξύσμα, για να βγαίνει περισσότερο αρωματικό» μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος απόγονος της οικογένειας Βάρσου, ο οποιός μαζί με τον Αντώνη, έχουν εισάγει το θρυλικό αυτό brand ζαχαροπλαστικής στην 13η δεκαετία ζωής του.
Πράγματι, τα τσουρέκια, από τα πιο απλά, μέχρι τις βασιλόπιτες γίνονται ανάρπαστα στον Βάρσο, ενώ τα γαλακτοκομικά, από τις κρέμες ρυζόγαλο/σοκολάτα ως τις τυρόπιτες, είναι η σταθερή αξία, 365 μέρες το χρόνο. Με τα αμιγώς χριστουγεννιάτικα γλυκά όμως, τι γίνεται;
«Εμείς δε σταματάμε την παραγωγή, φτιάχνουμε σχεδόν όλο τον χρόνο» αποκαλύπτει ο Κωνσταντίνος, αναφερόμενος στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τους οποίους ενδέχεται -ανάλογα με τη ζήτηση- να βρεις στο μαγαζί μέχρι και τους μήνες που αρχίζουμε να φοράμε κοντομάνικα. Επίσης και οι δίπλες είναι αρκετά δημοφιλείς, ενώ οι πρώτες βασιλόπιτες βγαίνουν στα ράφια στις 15 Δεκεμβρίου και οι τελευταίες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Τα μάτια μας όμως δεν γίνεται να αγνοήσουν το τεράστιο «βουνό» με τους κουραμπιέδες που δεσπόζει στην είσοδο. «Έχει 30.000 κουραμπιέδες» μαθαίνουμε, χτίζεται στις 6 Δεκεμβρίου και «φεύγει» σε κεράσματα και παραγγελίες. Είναι πιθανό, ο Βάρσος να φλερτάρει με το ρεκόρ Γκίνες (αν υπάρχει κατηγορία «πύργος κουραμπιέδων»).
Βάρσος, Κασαβέτη 5 (Κηφισιά)
Η πολίτικη βασιλόπιτα της Εκλεκτής
Η Εκλεκτή είναι ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία του Παγκρατίου. Βρίσκεται στην Πλατεία Μεσολογγίου και αποτελεί καθημερινή στάση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους περαστικούς που φτάνουν ως εκεί για να γευτούν μερικά από τα πιο κλασικά και παράλληλα νόστιμα γλυκά του καταστήματος.
Δίπλα στις σοκολατίνες, τις πορτοκαλόπιτες, τα τιραμισού και τα υπόλοιπα εδέσματα του καταστήματος έρχονται να προστεθούν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και το κυριότερο: οι ξακουστές πολίτικες βασιλόπιτες. Η συνταγή τους είναι παραδοσιακή και βασίζεται σε υλικά όπως μαχλέπι και μαύρο και λευκό σουσάμι.
Για τις ανάγκες της φωτογράφισης μάλιστα βγάζουν από τη συσκευασία μία από αυτή και την κόβουν μπροστά μας προκειμένου να αντιληφθούμε και εμείς πόσο αφράτη είναι. Το αποτέλεσμα είναι ευδιάκριτο στη φωτογραφία. Όπως μας εξηγούν, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες «φεύγουν» περίπου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει με τη βασιλόπιτα, καθώς οι ετήσιες κοπές της τραβούν μέχρι και την άνοιξη.
Εκλεκτή, Αστυδάμαντος 15 (Παγκράτι)
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.