Μενού
kausonas vouli
Καύσωνας Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μία ακόμα καυτή μέρα θα είναι η Κυριακή, καθώς ο καύσωνας θα διατηρηθεί, με τη θερμοκρασία όμως να σημειώνει μικρή υποχώρηση, σε σχέση με το Σάββατο που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς. Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα πάντως με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, νέο «κύμα» καύσωνα αναμένεται από τα μέσα της ερχόμενη εβδομάδας.

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

kausonas omonoia
Καύσωνας στην Ομόνοια | Eurokinissi

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες, νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και περιοχές στην Πελοπόννησο βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, ενώ αρκετές άλλες περιοχές στην κατηγορία 3.

Ο σχετικός χάρτης έχει ως εξής:

kindynos pyrkagias
Κίνδυνος πυρκαγιάς | ΓΓΠΠ

Ποια πάρκα και για ποιες ώρες θα είναι ανοικτά την Κυριακή στην Αθήνα

Για λόγους ασφαλείας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς λόγω καύσωνα την Κυριακή, όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τις πρωινές ώρες (7π.μ.-11π.μ) και το βράδυ (7μ.μ-11μ.μ) λόγω των πολύ υψηλών ενώ το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική ξεπερνά ακόμα και το 4.

Για τους λόγους αυτούς με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη θα υπάρξει περιορισμένη λειτουργία για τα πάρκα:

  • Τρίτση
  • Πεδίον του Άρεως
  • Λόφο Φινοπούλου
  • Αττικό Άλσος

Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Κλείνει η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ενημέρωσε ότι την Κυριακή ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες. Η τελευταία είσοδος θα πραγματοποιηθεί στις 11:30, ενώ η επανέναρξη λειτουργίας έχει οριστεί στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

kausonas akropoli
Καύσωνας στην Ακρόπολη | Eurokinissi

Συστάσεις προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

kausonas syntrivani
Καύσωνας | Eurokinissi

Νέα θερμική έξαρση την Πέμπτη

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, την Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.