Μενού
kalatrava oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο θα πρέπει να παραμείνει το ΟΑΚΑ, λόγω των προβλημάτων στατικότητας με το στέγαστρο Καλατράβα, όπως σημειώνει ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, ο κ. Καρύδης τόνισε ότι αρχικά ότι «το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης».

Εξήγησε δε λέγοντας: «Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού».

«Να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα»

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο», είπε ο κ. Καρύδης.

Παράλληλα, συνέχισε: «Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω».

«Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι», τόνισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».

Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε ότι «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης».

«Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα», είπε ακόμα ο κ. Καρύδης.

«Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο στον κόσμο - Δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία»

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, επισήμανε ότι «στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη».

Μιλώντας στην εκπομπή «Ertnews Update» ο κ. Γκαζέττας επισήμανε ότι «είναι μοναδικό στον κόσμο» και αυτό από μόνο του έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς «δεν υπήρχε εμπειρία μεγάλη» τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση.

Όπως δήλωσε, η μεταλλική κατασκευή που σχεδίασε ο Σαντιάγ Καλατράβα και υλοποίησε μια από τις πιο εξειδικευμένες στο είδος της εταιρείες έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Το όλο έργο χτίστηκε έξω από το στάδιο και κυλίστηκε πάνω σε ράγες για να πάει στη θέση του».

Σχολιάζοντας τα όσα γνωρίζει από την εποχή που κατασκευάστηκε το στέγαστρο που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη», δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές. Γεγονός, όπως τόνισε, είναι ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους και ιδιαιτερότητας, όπως είπε θέλει συστηματική επιτήρηση και επίβλεψη.

Μητσοτάκης: «Επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό, έδωσε τη δική του απάντηση για το ζήτημα που προέκυψε με τη στατικότητα στο στέγαστρο Καλατράβα.

Πιο αναλυτικά επισήμανε: «Θα περάσω σε ένα θέμα που "άνοιξε" την Παρασκευή και έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ΟΑΚΑ. Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. 

Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. 

Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. 

Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.