Στα 46 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείεσες –από την κακοκαιρία Daniel– περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, όπως ενημέρωσε σχετικά η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες.
Ειδικότερα, υπάρχει διάχυτος φόβος ανάμεσα στους πλημμυροπαθείς, μετά από εισηγήσεις των επιστημόνων, για μετάδοση νοσημάτων, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από τα νεκρά ζώα. Για το περιστατικό μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εμφανίστηκε εφησυχαστικός ως προς το σενάριο εμφάνισης χολέρας.
Πιο συγκεκριμένα, είπε πως «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας, αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα απ' όσα βλέπαμε κάθε χρόνο», προσθέτοντας παράλληλα ότι ένα κατάλληλο μέσο πρόλψηης για τις ασθένειες, θα παίξει η ατομική προστασία.
Ο ρόλος των μολυσμένων νερών
Σε ό,τι αφορά τα ορμητικά νερά, τα οποία παρέμειναν στατικά και αναμένεται να «εξατμιστούν» με την άνοδο της θερμοκρασίας, σημείωσε στο Mega πως είναι «δυνητικά μολυσματικά αν έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Είναι πιθανόν να κολλήσομε κάποια νοσήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».
Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.