Μενού
kairos - kaysona
Ζέστη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο κύμα καύσωνα  -ο Κλέων- για το φετινό καλοκαίρι, δείχνει να υποχωρεί πρόσκαιρα, ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα νέο ισχυρότερο από τα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ από την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιουλίου, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που παρουσιάζει το meteo.gr για τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε πάνω από 60 πόλεις της Ελλάδας τα ξημερώματα της Δευτέρας, είναι ενδεικτικά του κάυσωνα που των προηγούμενων ημερών. μέχρι τις 06:00 τω πρωί, 61 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν καταγράψει θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κάλυμνο όπου τo πρωί της Δευτέρας το θερμόμετρο έδειξε 34,1 βαθμούς Κελσίου.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι  υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr

Άνεμοι και θερμοκρασία αυξάνουν τον κίνδυνο για φωτιές

Από την πλευρά της η Πολιτική προστασία προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών ακόμη και μέχρι και την Τετάρτη όταν θεωρητικά θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας, πριν από το νέο καύσωνα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Αυξημένη ετοιμότητα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.