Μενού

«Η θερμοκρασία εδώ φτάνει τους 50 βαθμούς»: Δουλεύοντας εν μέσω καύσωνα στην Αθήνα

Εργαζόμενος σε ψητοπωλείο της Αθήνας.
  • Α-
  • Α+

Παρασκευή, 14 Ιουνίου. Η Αθήνα οπλίζεται για να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο καύσωνα της φετινής σεζόν. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης θα προσεγγίσουν και σε μερικές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. 

Η πολιτεία καλεί τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τα σχολεία κλείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες δίνουν το δικαίωμα στους εργαζομένους τους να δουλέψουν από το σπίτι τους. Αυτή η επιλογή, όμως, δεν είναι διαθέσιμη για όλους. Κι αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα, για τα οποία δεν υπάρχει στάση. 

Φτάνουμε στην Πλατεία Συντάγματος. Κανείς από τους επιβάτες των κλιματιζόμενων συρμών, δεν μπορεί να προβλέψει το κύμα ζέστης που σκάει πάνω του με το που βγαίνει στο φως. Οι θερμές μάζες είναι τόσο ισχυρές που σου κόβουν την ανάσα και να ανατριχιάσεις. Στην πλατεία κυκλοφορούν λίγοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες, οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μπουκάλια νερό και ομπρέλες για να αντέξουν τον ζεστό ήλιο. 

«Πολλά νερά, αναψυκτικά και διαλείμματα για να τα βγάλουμε πέρα»

Υπάλληλος σε ψητοπωλείο της Αθήνας.

Περνάμε απέναντι στην Ερμού. Γύρω από τη δημόσια βρύση υπάρχει ένας σωρός κόσμου που περιμένει υπομονετικά για να γεμίσει το παγούρι του. Ένας από αυτούς μάλιστα με του φτάνει εμπρός της, μαζεύει μια χούφτα νερό και το ρίχνει το κατακόκκινο πρόσωπό του. Δίπλα, οι γύροι του Μπαϊρακτάρη ψήνονται κανονικά. 

Ένας υπάλληλος έχει βγάλει τα μαχαίρια του και τον κόβει με προσοχή. Μια κοπέλα στέκεται όρθια και καλεί περαστικούς να δοκιμάσουν. Πιάνουμε κουβέντα με τον κύριο Χρήστο, τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος δουλεύει για τον κύριο Μπαϊρακτάρη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι συνθήκες εργασίας με τον καύσωνα είναι δύσκολα αλλά πια έχει συνηθίσει. 

«Μπροστά από τις ψησταριές, η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς. Κάνουμε πολλά διαλείμματα για να τα βγάλουμε πέρα. Πίνουμε πολλά νερά, αναψυκτικά. Ευτυχώς, ο χώρος μέσα είναι κλιματιζόμενος. Έχουμε ό,τι ζητήσουμε πραγματικά» εξηγεί ο ίδιος. Το κατάστημα στην οδό Ερμού λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον οχτώ χρόνια. Η κίνηση, όπως συμπληρώνει, δεν τελειώνει ποτέ. Αν και κάτι τέτοιες μέρες, οι περισσότεροι περαστικοί είναι τουρίστες. 

Αυτό αντιλαμβανόμαστε και εμείς κατεβαίνοντας τον πεζόδρομο. Όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά. Ο κρύος αέρας από τον κλιματισμό εντός τους φέρνει μια ανάσα δροσιάς αλλά κρατάει μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Μια μπάντα έχει στηθεί και παίζει διάφορα λαϊκά κομμάτια. Οι Αθηναίοι στέκονται και τραβούν μερικές φωτογραφίες. Δύο ηλικιωμένοι το ρίχνουν στον χορό. Οι υπόλοιποι τους χειροκροτούν. 

«Δεν μπορώ να μη βγω για μεροκάματο»

Ο Τζίμης πουλάει λουκουμάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Μία από τις πιο κλασικές φιγούρες του πιο κεντρικού πεζόδρομου της χώρας είναι ο Τζίμης. Ο Τζίμης σηκώνεται κάθε πρωί εδώ και 15 χρόνια, στήνει τον πάγκο του και πουλάει κουλούρια και λουκουμάδες στην Ερμού. Οι περισσότεροι από τους περαστικούς που στέκονται για να αγοράσουν το πρωινό τους δείχνουν να τον γνωρίζουν πολύ καλά. Κάνουν πλάκα μεταξύ τους. Το κύριο θέμα συζήτησης είναι φυσικά ο καύσωνας. 

«Τι να κάνω αγόρι μου; Δεν μπορώ να μη βγω. Πώς θα βγάλω μεροκάματο; Τα πράγματα είναι δύσκολα» λέει από την αρχή, όσο βάζει ένα λουκουμά μέσα στη ζάχαρη. «Πίνω πολλά μπουκαλάκια για να τα βγάλω πέρα. Πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μέσα στη μέρα» προσθέτει γελώντας. 

Η ζέστη είναι ακόμη πιο αφόρητη φτάνοντας στο Μοναστηράκι. Η θέρμη από την καυτή άσφαλτο και τα αυτοκίνητα που πατάνε πάνω σε αυτή κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική. Ο μόνος τρόπος για να την παλέψουν οι ταξιτζήδες, όπως λένε, είναι να μένουν μέσα στο όχημα καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας. 

Πλανόδιοι μουσικοί παίζουν στην Ερμού.

«Εντάξει, τι να πούμε. Είμαστε πολύ τυχεροί σήμερα που έχουμε όλη αυτή την τεχνολογία. Σκέψου παλιά αναγκαζόμασταν να μένουμε με ανοιχτά τα παράθυρα. Δεν άντεχες από τη ζέστη, αλλά δεν μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Έπρεπε να βγεις για να δουλέψεις. Το μόνο αρνητικό με το air-condition σήμερα είναι σε πονάει το κεφάλι σου. Δεν είναι και το πιο υγιεινό πράγμα, αλλά τι κάνουμε» λέει ο κύριος Γιώργος που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά από τα 90s. Δεν του αρέσουν, όμως, οι φωτογραφίες. 

Η ώρα πια έχει φτάσει 12 το μεσημέρι και το κέντρο της πόλης είναι καμίνι. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καύσωνας αναμένεται να υποχωρήσει τις επόμενες μέρες. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν είναι σίγουρος ότι αυτός που περνάμε θα είναι σίγουρος ο πιο σκληρός του καλοκαιριού. Έχουμε πολύ καλοκαίρι ακόμα μπροστά μας. Και εμείς και κυρίως όλοι όσοι πρέπει να δουλεύουν έξω κατά τη διάρκεια αυτού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.