Μενού
δολοφονία Καλτεζά
Πορεία μνήμης για τα 20 χρόνια από τη δολοφονία Καλτεζά. | ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ήταν το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1985, στο τέλος μίας γενικά ειρηνικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μετά το τέλος της πορείας κάποιοι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το εσωτερικό των Εξαρχείων, πράγμα που έκανε και μία διμοιρία των ΜΑΤ που σταμάτησε σε μία ψησταριά της περιοχής για να φάει.

Η διμοιρία έγινε αντιληπτή από τους διαδηλωτές που ανέβαιναν προς τα Εξάρχεια. Πολλοί από αυτούς ανασυντάχθηκαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς τους οποίους άρχισαν να καταδιώκουν στα στενά των Εξαρχείων. Δυνάμεις της αστυνομίας επέστρεψαν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια και τότε ξεσπούν επεισόδια σε όλα τα Εξάρχεια.

Σε κάποια στιγμή των συγκρούσεων, μία ομάδα αναρχικών πετυχαίνει μία κλούβα των ΜΑΤ και της επιτίθεται με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Μία από αυτές πέφτει στην κορυφή της κλούβας και η φωτιά αρπάζει και στο εσωτερικό. Οι ένστολοι που βρίσκονταν μέσα στην κλούβα τρομοκρατούνται, βγαίνουν έξω άρον άρον και αρχίζει ένα ανθρωποκυνηγητό. 

Η στιγμή της δολοφονίας και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, υπήρξαν κάποιες καταγγελίες ότι αρκετοί αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό. Ένας εξ αυτών όμως, ο Μελίστας σημάδευε τους διαδηλωτές με ευθεία βολή. Ως αποτέλεσμα μία σφαίρα πετυχαίνει στο κεφάλι τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά στην οδό Στουρνάρη και Μπόταση. Ο νεαρός μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Η είδηση της δολοφονίας γίνεται γνωστή την επόμενη ημέρα και κύματα οργής ξεσπούν σε όλη την Αθήνα. Το φοιτητικό κίνημα ξεσηκώνεται και ακολουθούν καταλήψεις στο παλιό Χημείο, στην οδό Σόλωνος αλλά και το Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη ένταση προέκυψε και μετά την επιλογή του πρύτανη Σταθόπουλου να παρέχει άδεια εισόδου στις αστυνομικές δυνάμεις εντός του Χημείο. Ήταν η πρώτη άρση ασύλου από τότε που έγινε επίσημο το 1982.

Δύο υπουργοί, ο Μένιος Κουτσόγιωργας (υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) και ο Θανάσης Τσούρας (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Παύεται όμως από τη θέση του ο Αρχηγός της Αστυνομίας με τη θέση του να την αναλαμβάνει ο Νίκων Αρκουδέας.

Τα αντίποινα της «17 Νοέμβρη» και η επιείκεια της δικαιοσύνης 

Λίγες ημέρες μόνο μετά τη δολοφονία του Καλτεζά, η οργάνωση 17 Νοέμβρη αποφασίζει να προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία, όπως θα αναφέρει αργότερα η ίδια σε μία προκήρυξή της. Ισχυρά εκρηκτικά τοποθετούνται σε ένα αυτοκίνητο που έχει παρκαριστεί δίπλα από μία κλούβα των ΜΑΤ. Το αυτοκίνητο εξερράγη και σκότωσε τον αρχιφύλακα Νίκο Γεωργακόπουλο τραυματίζοντας άλλους 14 συναδέλφους του.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1988, το δικαστήριο θα καταδικάσει πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλάκιση τον αστυνομικό με αναστολή. Η απίστευτη επιείκεια της απόφασης ξεσηκώνει νέα θύελλα αντιδράσεων.

Ο Άρειος Πάγος κινητοποιείται και κρίνει ότι η κακώς αποφασίστηκε η αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

καλτεζάς
Σαρκαστικό σκίτσο για την αθώωση Μελιστά. | Δημήτρης Χαντζόπουλος

Ο Μελίστας συλλαμβάνεται και πάλι, πηγαίνει για πρώτη φορά στη φυλακή αλλά για ακόμα μία φορά θα αποφυλακιστεί μετά από αίτημα των συνηγόρων του για αντικατάσταση της φυλάκισης με περιοριστικούς όρους.

Στη βάση όλων των αποφάσεων ήταν ότι ο πυροβολισμός έγινε εν θερμώ και ότι ο Μελιστάς απειλούνταν. 

Τα συγκλονιστικά λόγια του Χατζηδάκι

Στην ιστορία θα μείνουν όσα συγκλονιστικά θα πει ο Μάνος Χατζηδάκις σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό. «Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ». 

«Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς».

Η δολοφονία του Καλτεζά είχε μπει σε μία μακρά λίστα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Στη λίστα αυτή μπαίνει φυσικά ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, που δολοφονήθηκε με παρεμφερή τρόπο στην ίδια ηλικία και λίγα μέτρα από το σημείο. Αυτή τη φορά ο δολοφόνος ήταν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.