Μενού
spyridoula
Η Σπυριδούλα στο νοσοκομείο | Εφημερίδα «Απογευματινή»
  • Α-
  • Α+

Είναι κάποιες ιστορίες που δύσκολα τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή με τραγική πρωταγωνίστρια τη μικρή Σπυριδούλα Ράπτη που βασανίστηκε με τρόπο αδιανόητο από τους ανθρώπους που είχαν υποσχεθεί να τη βγάλουν από τη φτώχεια και να την έχουν να ζει μαζί τους σαν ψυχοκόρη. Πρόκειται για μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και στάθηκε η αφορμή για να πάρει το όνομά του ένα από τα δημοφιλέστερα ροκ συγκροτήματα: Οι «Σπυριδούλα» που συνεργάστηκαν με τον αξέχαστο Παύλο Σιδηρόπουλο.

Τα φρικτά βασανιστήρια της Σπυριδούλας

Η ιστορία ξεκινάει τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ έμεναν στον Πειραιά. Ο σύζυγος ήταν συνιδιοκτήτης ενός μπαρ στην περιοχή της Τρούμπας. Εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο φαινόμενο αστικές οικογένειες της Αθήνας να πηγαίνουν στην επαρχία και να παίρνουν μικρά κορίτσια ως «ψυχοκόρες», μια έκφραση που έκρυβε αυτό που πραγματικά γινόταν: Οικογένειες πλουσίων έψαχναν φτωχά κορίτσια που θα τα είχαν εσώκλειστα στα σπίτια τους σαν υπηρέτριες.

Το ζεύγος Βεϊζαδέ, λοιπόν, αφού έψαξε, ρώτησε και έμαθε κατέληξε στο χωριό Ματαράγκα του Αγρινίου όπου υπήρχε η φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια του Κώστα Ραπτη. Ο Ράπτης είχε συνολικά οκτώ παιδιά και η πρόταση του Γιώργου Βεϊζαδέ να πάρει τη 12χρονη τότε Σπυριδούλα για «ψυχοκόρη» του στην Αθήνα ήρθε σαν «δώρο» αφού θα τον βοηθούσε οικονομικά από κάθε άποψη δεδομένου πως ο ίδιος θα είχε ένα λιγότερο στόμα να ταΐζει και θα έπαιρνε και κάποια χρήματα από το ζευγάρι.

Το ζευγάρι είπε στον πατέρα πως η Σπυριδούλα θα είχε την ευκαιρία να ξεφύγει από τη φτώχεια και πως οι ίδιοι δε θα την ξεχώριζαν από το δικό τους παιδί. Η συμφωνία έκλεισε όταν, πέρα από τις υποσχέσεις, έδωσαν και περίπου 80 δραχμές στον πατέρα. Ήταν καλοκαίρι του 1953 όταν η Σπυριδούλα άφησε την οικογένειά της και το χωριό της για να πάει στον Πειραιά να μείνει με το ζεύγος Βεϊζαδέ.

Γρήγορα, ωστόσο, τα όνειρα της Σπυριδούλας γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Η Αντιγόνη Βεϊζαδέ της συμπεριφερόταν σαν να είναι σκλάβα. Δεν της επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι, δεν της επέτρεπε να τρώει από το φαγητό της οικογένειας παρά μόνο από τα αποφάγια, δεν την άφηνε να φοράει καλά ρούχα παρά μόνο κουρέλια. Η ζωή της μικρής Σπυριδούλας ήταν μια κόλαση.

Όταν μετά από περίπου ένα χρόνο ο πατέρας της Σπυριδούλας πήγε στον Πειραιά για να δει πώς ήταν η κόρη του αντίκρισε ένα αδυνατισμένο και φοβισμένο πλάσμα. Το ζεύγος Βεϊζαδέ του εξήγησε πως όλα ήταν καλά απλός η μικρή χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί. Ο πατέρας προβληματίστηκε και επιχείρησε και άλλες φορές να δει την κόρη του αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τη δει μόνη της. Πάντα ήταν και κάποιος άλλος μπροστά και πάντα αυτός ο άλλος ήταν που απαντούσε στις ερωτήσεις του.

Το βράδυ της 31ης  Ιουλίου του 1955, ο Γιώργος Βεϊζαδές διαπίστωσε πως του έλειπαν 50 δολάρια. Αμέσως εκείνος και η γυναίκα του θεώρησαν ένοχη τη Σπυριδούλα. Η μικρή αρνήθηκε πως είχε κλέψει τα χρήματα, ωστόσο, το ζευγάρι είχε βγάλει ήδη την απόφασή του. Άρχισαν να τη χτυπάνε πρώτα με τα χέρια και στη συνέχεια με ένα ξύλο. Μετά και αφού είδαν πως η Σπυριδούλα δεν ομολογεί άρχισαν να τη... «σιδερώνουν»! Για 36 ολόκληρες ώρες την έκαιγαν με το ηλεκτρικό σίδερο σε διάφορα σημεία του σώματός της. Άρχισαν από τα πόδια και έφτασαν μέχρι το πρόσωπο. «Σε σιδερώνω για να είσαι όμορφη και να με θυμάσαι» της είχε πει ο Βεϊζαδές, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια η Σπυριδούλα. Σταματούσαν μόνο όταν η μικρή λιποθυμούσε!

Το πρωί της 4ης Αυγούστου 1955 η φρίκη αποκαλύφθηκε. Το ζεύγος Βεϊζαδέ τρόμαξε από την εικόνα που είχε η μικρή μετά τα βασανιστήρια και την πήγε στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Υποστήριξε ότι στο σπίτι συνέβη ένα ατύχημα καθώς η νεαρή υπηρέτρια έριξε πάνω της μια κατσαρόλα με καυτό νερό. Οι γιατροί δεν πείστηκαν και ανέθεσαν σε ιατροδικαστή να ερευνήσει τα τραύματα. Το πόρισμα ήταν συνταρακτικό. Η Σπυριδούλα έφερε εγκαύματα 1ου, 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, τον τράχηλο, το θώρακα, την κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα, καθώς και εκχυμώσεις σε μέτωπο, βλέφαρα, μηρούς και τις κνήμες, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγγελία Πειραιά: «Τα εγκαύματα έχουν επάλληλον διάταξιν  κλιμακοειδούς τύπου και καλύπτουν το 60-65% της επιφανείας του σώματός της. Ίνα προξενηθούν τα εγκαύματα τούτα, το θύμα καθηλώθη υπό δύο αλληλοβοηθουμένων προσώπων»!

spyridoula2
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή» | Τύπος της εποχής

Η αστυνομία συνέλαβε το ζευγάρι. Η Αντιγόνη Βεϊζαδέ μετά τις πρώτες ανακρίσεις άλλαξε... «τροπάρι». Τελικά, δεν ήταν το καυτό νερό αυτό που είχε προκαλέσει τα εγκαύματα στη Σπυριδούλα. Αποκάλυψε την ιστορία με τα 50 δολάρια και υποστήριξε πως το κακό έγινε αφού προηγήθηκε πάλη μεταξύ εκείνης και της μικρής. «Μόλις την είδα εκνευρίστηκα γιατί επί μέρες με παίδευε για να μου υποδείξει το σημείο που είχε κρύψει το χαρτονόμισμα. Μέσα στον εκνευρισμό μου την έπιασα από το χέρι, την τράβηξα κοντά μου, σήκωσα το ηλεκτρικό σίδερο πάνω της και τη φοβέρισα. Της είπα να μου πει που είχε το χαρτονόμισμα γιατί θα την έκαιγα. Αυτή έβαλε τα κλάματα και τις φωνές και χύθηκε πάνω μου για να μου πάρει το σίδερο. Ακολούθησε πάλη και σε μια στιγμή, η μικρή έπεσε κάτω και πάνω της το σίδερο. Έτσι έγιναν τα εγκαύματα που έχει στο κορμί της. Εγώ δεν της ακούμπησα το σίδερο. Και εγώ και ο άνδρας μου πάντοτε την κοιτάζαμε. Δεν της έλειπε τίποτα και φροντίζαμε να μην την κουράζουμε με πολλές δουλειές. Η Σπυριδούλα είναι ένα πονηρό και ευφάνταστο κορίτσι. Όλα αυτά που λέει είναι ψέματα, φανταστικά» είχε πει στην κατάθεσή της!

Ο Γιώργος Βεϊζαδές ισχυρίστηκε πως έλειπε από το σπίτι και όταν επέστρεψε και είδε σε τι κατάσταση βρισκόταν η μικρή την μετέφερε στο νοσοκομείο. Όπως είπε, ενοχλήθηκε τόσο πολύ που χαστούκισε τη γυναίκα του. «Αν είχα κακό σκοπό θα την πήγαινα στην κλινική ή θα την νοσήλευα στο σπίτι;», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ενώπιον του ανακριτή.

Η λαϊκή ηρωίδα και το ροκ συγκρότημα

Η είδηση κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η Σπυριδούλα έγινε λαϊκή ηρωίδα. Έγινε το «κορίτσι σύμβολο της βιοπάλης και του αγώνα κατά της κακοποίησης». Η δίκη των Βεϊζαδέ στο Κακουργιοδικείο Λαμίας ολοκληρώθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1956. Το δικαστήριο, αφού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, καταδίκασε τον Γιώργο και την Αντιγόνη Βεϊζαδέ σε φυλάκιση 4,5 και 5,5 χρόνια αντίστοιχα ενώ τους  επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 20.000 δραχμών για ψυχική οδύνη! Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της κοινή γνώμης που θεώρησε πως αυτή ήταν μια ποινή χάδι!

spyridoula_veizade
Το ζεύγος Βεϊζαδέ με το δικηγόρο τους κατά τη διάρκεια της δίκης | Τύπος της εποχής

Ολόκληρη η Ελλάδα «υιοθέτησε» τη μικρή Σπυριδούλα. Έγιναν έρανοι, βοήθησαν τη μικρή και την οικογένειά της να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αντίθετα, το ζεύγος Βεϊζαδέ αντιμετώπισε την κατακραυγή του κόσμου και κυριολεκτικά δεν μπορούσε να σταθεί πουθενά. Και οι δυο πέθαναν λίγα χρόνια αργότερα ενώ κανείς δεν έμαθε τι απέγινε η κόρη του ζευγαριού. Η Σπυριδούλα Ράπτη υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές εγχειρήσεις προκειμένου να αποκατασταθούν τα εγκαύματα της και χρόνια αργότερα παντρεύτηκε και έκανε δυο παιδιά.

Το Νοέμβριο του 1977 σχηματίστηκε ένα ροκ συγκρότημα από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Το όνομα που επέλεξαν για όνομα του γκρουπ ήταν «Σπυριδούλα»! Για πολλά χρόνια αρκετοί πίστευαν πως το «Σπυριδούλα» είχε προκύψει ως παράφραση του επωνύμου των Νίκου και Βασίλη Σπυρόπουλου η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Ο συνεργάτης του συγκροτήματος Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από τη φρικτή ιστορία της Σπυριδούλας πρότεινε στα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ να χρησιμοποιήσουν αυτό το όνομα. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Βασίλης Σπυρόπουλος, μιλώντας για την επιλογή του ονόματος, έχει πει, πως  θεώρησαν «ανατρεπτικό πέντε μαντράχαλοι να έχουν ένα γυναικείο όνομα που δεν έχει σχέση με τη ροκ κουλτούρα. Σκεφτήκαμε ότι με αυτό τον τρόπο θα φέρναμε τη ροκ κουλτούρα στους δικούς μας μύθους. Γιατί για εμάς η Σπυριδούλα ήταν ένας αστικός μύθος».

Μάλιστα, λέγεται πως το όνομα ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που η ΕΜΙ υπέγραψε συμβόλαιο με το συγκρότημα. Οι «Σπυριδούλα» συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όταν τους έφερε σε επαφή ο Δημήτρης Πουλικάκος. Με τον Σιδηρόπουλο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Φλου», έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.