Ένα χωριό «φάντασμα», κατάλοιπο της ιταλικής κυριαρχίας στη Ρόδο, δεσπόζει έως και σήμερα ως ένα μακάβριο μνημείο της επιδημίας που το ερήμωσε. Βρίσκεται στο βουνό του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκε το 1935, την περίοδο της κατοχής του νησιού, ενώ κατοικήθηκε από Ιταλούς ξυλοκόπους και τις οικογένειες τους.
Μέχρι και σήμερα, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Αγίας Ελεούσας φέρει το στίγμα της ξένης αρχιτεκτονικής, αλλά και της αρρώστιας που «σάρωσε» το χωριό, μετά την εγκατάλειψή του στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μακρινό 1935 κι ενώ οι Ιταλοί κατείχαν την κυριαρχία της πρωτεύουσας Ρόδου αλλά και όλων των Δωδεκανήσων, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το καταπράσινο περιβάλλον του βουνού του Προφήτη Ηλία για να δημιουργήσουν ένα οικισμό αγροτικής φύσεως.
Η ιστορία του χωριού
Η αρχιτεκτονική της είχε ως πηγή έμπνευσης τα χωριά των Ιταλικών Άλπεων, που έδωσαν το αποτύπωμα τους και στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Οι πρώτοι κάτοικοι της Αγίας Ελεούσας ήταν ξυλοκόποι από τα βόρεια της Ιταλίας, προερχόμενοι απ’ την κοιλάδα Φιέμε, όπου εγκαταστάθηκαν μαζί με τις οικογένειες τους.
Η εκμετάλλευση της ξυλείας αποτελούσε έναν απ’ τους πιο σημαντικούς στόχους του ορεινού οικισμού, μαζί με την περιποίηση των αναδασωτέων χώρων. Συνέχισε να σφύζει από ζωή για δώδεκα χρόνια, από το 1935 έως και το 1947. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όμως, «σφραγίστηκε» ουσιαστικά η παρακμή του.
Η Ελλάδα και η Ιταλία υπογράφουν λίγο αργότερα συνθήκη ειρήνης, με τα Δωδεκάνησα να προσαρτώνται στην Ελληνική επικράτεια και τους Ιταλούς να αποχωρούν από το νησί, αφού υποχρεούνται να πληρώσουν αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σηματοδοτεί την σταδιακή ερήμωση του χωριού.
Σε μία μακάβρια εξέλιξη, το σχολείο του χωριού μετατράπηκε σε σανατόριο υπό το όνομα «Βασίλισσα Φρειδερίκη», ώστε να φιλοξενηθούν οι φυματικοί όλων των Δωδεκανήσων. Ο ερημωμένος οικισμός αποτελούσε το ιδανικό μέρος για την απομόνωση των ασθενών και την προστασία των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού από τη μετάδοση.
Λειτούργησε για πάνω από είκοσι χρόνια και φιλοξένησε πάνω από χίλους ασθενείς. Παρόλο που έκλεισε και κατελήφθη από τον στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το όνομα του χωριού εξακολουθεί να είναι συνυφασμένο με την αρρώστια και την εγκατάλειψη έως σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Το κόλπο με το κερί που μπορεί να μειώσει έως και 100 ευρώ τους λογαριασμούς στο σπίτι
Η πόλη που έχει γεμίσει με έρημες βίλες - Αγελάδες βόσκουν στα γκαράζ
Τα μέρη του κόσμου που έχουν ελληνικά ονόματα - Από την Τουρκία, μέχρι την Αφρική και την Αμερική
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.