Μενού
Το χωριό που «πήρε» η βεντέτα
Το χωριό που «πήρε» η βεντέτα | youtube
  • Α-
  • Α+

Ένα χωριό στα Σφακιά της Κρήτης που κάποτε αποτελούσε τουριστική στάση, ερήμωσε τελείως όταν μία αιματηρή βεντέτα στα μέσα του 20ου αιώνα άρχισε να «θερίζει» την κοινότητα, με αφορμή μάλιστα την...κουδούνα μίας κατσίκας.

Η Αράδαινα αποτελούσε τουριστικό προορισμό λόγω του ομώνυμου φαραγγιού και της γέφυράς της. Στην απογραφή του 1881 είχε 124 κατοίκους, ενώ παλαιότερα λέγεται ότι κατοικούσαν εκεί 700 άτομα, μέχρι τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν και εγκαταλείφθηκε, εξαιτίας της βεντέτας που ξεκίνησε το 1948.

Το κουδούνι που έσπειρε τον θάνατο

Σύμφωνα με τις τοπικές φήμες, το αιματοκύλισμα ξεκίνησε όταν ένα μικρό αγόρι βρήκε την κουδούνα μίας κατσίκας και αρνούνταν να την επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Ο άντρας πήγε την ίδια μέρα στο σπίτι του μικρού για να απαιτήσει τα αυτονόητα.

Η μία κουβέντα όμως έφερε την άλλη και, αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, κάποιος σκότωσε κάποιον επί τόπου. Στο ακόλουθο διάστημα, η βεντέτα που ξεκίνησε άφησε πίσω της επτά νεκρούς, και οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό για να γλιτώσουν.

Σήμερα αυτό που έχει μείνει είναι η εικόνα ενός χωριού-φάντασμα που έχει παραδοθεί στη φύση. Τα ερειπωμένα σπίτια στέκουν αγέρωχα στο επιβλητικό τοπίο και μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον μόνο οι κατσίκες, που «έφεραν την πτώση» του οικισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.