Μενού
trakter-agrotes
Αγρότες με συνθήματα σε τρακτέρ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αιτήματα που αφορούν στην ίδια τους την επιβίωση προβάλλουν οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και στα μπλόκα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό άλλωστε πρόβαλαν με τις ομιλίες και τα συνθήματα στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ζητούν από την κυβέρνηση σειρά μέτρων τα οποία αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα που απέστειλαν πριν λίγες ημέρες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα τα αιτήματα των αγροτών επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής με:

  1. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  3. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  4. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  6. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Ρίζος Μαρούδας για αγρότες: «Δεν ικανοποιήθηκαν βασικά μας αιτήματα»

Τα αιτήματα αυτά ικανοποιήθηκαν μόνο εν μέρει, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας. Ο ίδιος  ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ, ότι «θα επιστρέψουμε στα μπλόκα», ενώ υπογράμμισε ότι «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Μαρούδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι χθες πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό συλλαλητήριο, το οποίο ανέδειξε τα ζητήματα των αγροτών και ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα.

«Θέλουμε η κυβέρνηση να δώσει πολιτικές λύσεις και όχι μόνο να ξύσει τον πάτο του βαρελιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας, ενώ επισήμανε ότι τα βλέμματα των αγροτών της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας είναι η νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας είπε ότι την απόφαση της συνέχισης των μπλόκων θα την λάβουν οι αγρότες στις συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ τόνισε ότι ο αγώνας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα θα είναι μακροχρόνιος, καθώς «δεν ικανοποιήθηκαν βασικά μας αιτήματα».

Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.