Σε 24ώρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη (21/09) οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα εργασιακά, το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια ημέρα.
Μέχρι στιγμής, έχει προκηρύξει απεργία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ. Όπως ειπώθηκε, αφορμή για τη διαμαρτυρία αποτελούν κατά μέρους άρθρα του νομοσχεδίου.
Γιατί απεργούν την Πέμπτη
Μεταξύ των «θολών» σημειών του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αποτελεί η ρύθμιση της παράλληλης απασχόλησης καθώς και η νομιμοποίηση εργασίας σε δύο εργοδότες, με τον εργαζόμενο, ωστόσο, να μην χρειάζεται να εργαστεί παραπάνω από 13 ώρες μέσα στο 24ώρο.
Μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να εισηχθούν και οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», το οποίο μεταφράζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, πως οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν, αλλά και τι μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα.
Η παραπάνω καταγγελία εντάσσεται στο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει πως «με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας».
Η εργασία σε δύο εργοδότες
«Αγκάθι» για τους εργαζομένους, που προκήρυξαν την 24ώρη πανελλαδική απεργία, αποτελεί το άρθρο με το οποίο νομιμοποιείται «η εργασία σε περισσότερους από 1 εργοδότη».
Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως «εντός ενός 24ώρου, χωρά μόνο μια πλήρης απασχόλησή και μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο, δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία και δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 88/1999».
Το βαρύ πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και η απεργία
«Παράλληλα θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία, και την υπερωρία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλεται στους εργοδότες» σημειώνεται σχετικά με την αδήλωτη εργασία.
Ένα από τα θέματα, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, αποτελεί το γεγονός ότι «θα θεσμοθετηθεί ως ποινικό αδίκημα η κατάληψη εισόδων σε χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια απεργίας ή η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.