Μετά από 102 χρόνια, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της δημοτικής πινακοθήκης, άνοιξε για την τελετή λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού.
Από νωρίς το πρωί, πλήθος πιστών έσπευσε στο Γενί Τζαμί για να προσευχηθεί, με αρκετούς από αυτούς μάλιστα να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή του.


Γενί Τζαμί: Τι δηλώνουν πιστοί
«Είναι ένα ωραίο πράγμα. Αισθάνεσαι κάπως περίεργα, αλλά είμαστε τυχεροί που ανήκει σ' εμάς» ανέφερε πιστός που βρέθηκε σήμερα στον χώρο προσευχής.
«Μακάρι να πάνε όλα καλά για να πάνε οι Χριστιανοί στο σημείο που θέλουν και εμείς εδώ. Έχουμε να χωρίσουμε κάτι άραγε» πρόσθεσε άλλος πιστός.
Κοπέλα από την Ινδονησία, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βρήκε, όπως είπε η ίδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, τη Μουσουλμανική της οικογένεια.
«Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί εδώ μπορώ να βρω τη Μουσουλμανική μου οικογένεια και μπορώ να γιορτάσω το Ραμαζάνι».


Η πρώτη προσευχή ξεκίνησε από τις 07:30 το πρωί, με τους πιστούς να απλώνουν τα χαλιά για να προσευχηθούν στον Αλλάχ.
Τα μέτρα της ΕΛΑΣ περιμετρικά του χώρου ήταν ιδιαίτερα αυξημένα με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στην είσοδο του χώρου και να πραγματοποιούν ελέγχους όπου χρειαζόντουσαν.
Γενί Τζαμί: Η ιστορία του
Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, στα ανατολικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.
Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.
Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.)
Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.