Μενού
fotia
Φωτιά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις δίνουν στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο οι πυροσβεστικές δυνάμεις το μεσημέρι της Πέμπτης (20/07), παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι τα πύρινα μέτωπα, και ειδικά σε Μέγαρα και Λουτράκι, ήταν σε ύφεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νέα αναζωπύρωση στη Δυτική Αττική σημειώθηκε στα Μέγαρα και πιο συγκεκριμένα στο Μελετάκι Μεγαρέων, στο σημείο δηλαδή που βρίσκονται οι ομώνυμες κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Λίγο αργότερα, νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας, όπου η φωτιά πέρασε μέσα σε δέντρα και σπίτια έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες.

Σπεύδει η Πυροσβεστική

Όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, πριν από δύο ώρες όλα πήγαιναν ομαλά, καθώς επιχειρούσαν εναέρια μέσα στο σημείο. Ωστόσο, η ενίσχυση των ανέμων δυσκόλεψε την κατάσταση και οδήγησε στην αναζωπύρωση. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται στην περιοχή Κανδήλι, για το οποίο εκδόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112, ενώ προβληματισμό προκαλεί ότι στο σημείο υπαρχει καύσιμη ύλή και αρκετά πεύκα.

Ο μαύρος καπνός μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και η φωτιά είναι μέσα σε δάσος, όπου κατευθύνεται στην πλευρά του Κανδηλίου.Στο σημείο υπάρχει μόνο παρθένο δάσος και σπεύδουν ενισχύσεις της Πυροσβεστικής.

Φωτιά τώρα στη Ρόδο
Φωτιά | Eurokinissi

Αναζωπύρωση και στα Δερβενοχώρια

Αναζωπύρωση προέκυψε το μεσημέρι της Πέμπτης και στη φωτιά στα Δερβενοχώρια από την πλευρά της Βοιωτίας, καθώς όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σημειώθηκε στον οικισμό ανάμεσα σε Θέα και Πουρνάρι κοντά στην Πάρνηθα.

Όπως αναφέρεται, στο σημείο υπάρχει κλιμάκωση των εναέριων μέσων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την αναζωπύρωση. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν ένα καναντέρ και ένα ελικόπτερο Έρικσον.

Αυτό που αξίζει να ειπωθεί είναι πως νωρίτερα υπήρξε μια μικρότερη προς την Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου αλλά έχει ελεγχθεί είναι εκεί και κάνει βολές ένα Σινούκ.

Αναζωπύρωση και στη Λακωνία 

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, και η φωτιά που ξέσπασε χτες στη Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίαζε σημαντική βελτίωση, καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλησίασε το χωριό Δαφνί, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, σε απόσταση μικρότερη των 2χλμ.

Χάρις στην αυτοθυσία των πυροσβεστών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που απο την πρώτη στιγμή έσπευσαν με υδροφόρες στα μέτωπα, η φωτιά περιορίστηκε λίγο μετά τις 09:00 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πύρινο μέτωπο έφτασε περίπου τα 5χλμ σε μήκος ενώ η πρώτη εκτίμηση είναι ότι στο πέρασμα της η φωτιά έχει κάψει έκταση αγροτοδασική περίπου 2χιλ στρεμμάτων με αρκετές ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις οικισμοί στη Ρόδο

Αντίστοιχα, τα νέα στις ενεργές εστίες της Ρόδου δεν θεωρούνται αρκετά καλύτερα, καθώς παρότι το πρωί η φωτιά είχε εμφανίσει καλύτερη εικόνα, το μεσημέρι της Πέμπτης στο επίκεντρο της Πυροσβεστικής έχουν μπει τρεις μεγάλες εστίες. Στο νησί συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ συνδρομή παρέχουν και τα εναέρια μέσα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εμφανίστηκαν αισιόδοξα σήμερα το πρωί, όταν αντιλήφθησαν πως, παρόλο που υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς, δεν φυσάει στο σημείο γεγονός που έκανε πιο εύκολο το έργο κατάσβεσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εστίες σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και κυρίως με πεύκα και κουκουνάρες που εκτοξεύονται  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες μικρές εστίες.

Παράλληλα, λόγω της επικινδυνότητας του πύρινου μετώπου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου.

Για την απόφαση μεσολάβη ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Άξιο αναφοράς είναι ότι σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.