Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά έστειλε πριν από λίγο το 112, ενώ η φωτιά στον Έβρο μαίνεται για ενδέκατη συνεχή ημέρα, με την οικολογική καταστροφή να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα ήταν υπό ύφεση. Όπως αναφέρεται, η υπηρεσία έστειλε μήνυμα απομάκρυνσης στους κατοίκους της πειροχής να μετακινηθούν προς Γιαννούλη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι πολίτες θα πρέπει να ακούν τις οδηγίες των Αρχών, για να μην κινδυνεύσουν από το νέο πύρινο μέτωπο.
Πού παρατηρούνται αναζωπυρώσεις
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για να περιορίσει την πυρκαγιά, βλέπει συνεχώς να αναπηδούν εστίες φωτιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις οριοθετήσεις.
Ειδικότερα, στον Έβρο αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής.
Επίσης μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.
Η βοήθεια της Γαλλίας στην κατάσβεση
Πέρα από τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης επιχειρούν και ευρωπαϊκές (σ.σ. δυνάμεις), τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (31/08).
Συγκεκριμένα, δύο γαλλικά Canadair και ένα Beechcraft θα επιχειρούν στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών μέχρι την Πέμπτη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, παρατείνεται και η αποστολή των 21 διασωστών της μονάδας εκπαίδευσης και παρέμβασης πολιτικής προστασίας UIISC 5 της Corte που βρίσκονται στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο πλευρό των Ελλήνων στο νησί της 'Ανδρου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.
«Η μεγαλύτερη στην ΕΕ εδώ και 23 χρόνια»
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε έξι κράτη μέλη.
Επιπλέον, έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με έξι ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.
Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, ένα ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με εννέα αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης.
Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».
Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.