Μετράμε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ελληνικού τραγουδιού της Γιουροβίζιον 2024, το οποίο θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι.
Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το όνομα του είναι «Ζάρι» ή κάτι παρεμφερές, ότι θα έχει κάποια έθνικ στοιχεία, χωρίς όμως να του λείπει κάποιο ηλεκτρονικό/breakbeat στοιχείο, και υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά φέτος και το πλασάρισμα της Σάττι θα είναι πολύ υψηλό.
Αγαπώ τη Γιουροβίζιον (σ.σ. πέρασα από αυτήν ως Β' αρχηγός αποστολής το 2022) και αγαπώ λίγο περισσότερο εκείνους που προσπάθησαν χωρίς επιτυχία, να βρεθούν σε αυτό το σουρεαλιστικό, γλυκό παραμύθι που ενώνει τηλεόραση και μουσική.
Ο Χρήστος Κωνσταντίνίδης (ή η Ελένη Δήμου;) το μπερδεμένο 1985
Μια από τις χρονιές που ο διαγωνισμός είχε πέσει σε ακραία ανυποληψία και τα δημοσιεύματα του Τύπου στήριζαν σθεναρά την επιλογή της άρνησης συμμετοχής.
Το «Καληνύχτα Παιδί» θρυλείται πως ήταν μια από τις συμμετοχές που είχαν υποβληθεί στην ΕΡΤ, μάλλον, με τη φωνή της Ελένης Δήμου, στη χρονιά που πήγε τελικά στον διαγωνισμό ο Τάκης Μπινιάρης με το «Μοιάζουμε».
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μπινιάρης είχε κατηγορηθεί τότε, πως το κομμάτι είχε αποκαλυφθεί σε κέντρο διασκέδασης, πριν την επίσημη παρουσίασή της ΕΡΤ, κάτι που ανέκαθεν απαγορευόταν.
Η Έφη Σαρρή το 1987 ήθελε να κάνει μελοδραματική ποπ
Η κυρία Ταρανίδου (όπως είναι το πραγματικό της επώνυμο) διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό του 1987, με look και διάθεση που θύμιζε Cher. Αλλά το τραγούδι δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο.
Η Σοφία Αρβανίτη και ο Γιάννης Σαββιδάκης αναζητούσαν μια ευκαιρία, το 1987
Μια περίπτωση φωνητικού γκρουπ που ίσως και να ήθελε να επαναλάβει το θριάμβο του Μαθήματος Σολφέζ.
Ο Νίκος Νομικός του 1983 ήταν πάρα πολύ σοβαρός
Το 1983, σε μια εποχή που όπως προαναφέραμε, η Γιουροβίζιον είχε πέσει σε εγχώρια έστω, δυσμένεια, ο εθνικός τελικός ήταν μια μίζερη διοργάνωση, με τους ερμηνευτές να τραγουδάνε μπροστά από ένα μουσικό σχήμα, σαν ανθρωπόμορφα playmobil, με εμφανές τρακ.
Ο Νίκος Νομικός (πατέρας της Δούκισσας Νομικού), που αργότερα έκανε καριέρα στο ελαφρολαϊκό τραγούδι, πέρασε και από εδώ, με ένα «σοβαρό» τραγούδι, που δεν συγκίνησε κανέναν.
Η 11χρονη Άριελ του 1983 είχε επίσης, πολύ σοβαρά πράγματα να μας πει
Η Αριέλ Κωνσταντινίδη ήταν ένα παιδί-θαύμα. Τη θυμόμαστε από σειρές όπως το «Αραχτοί και Λάιτ», όμως στην αρχή της δεκαετίας του '80 με το «Θα Φύγω», ένα τραγούδι κοινωνικών ανησυχιών, που «προφήτευε» την πορεία της στον εθνικό τελικό.
Η Κρίστυ Στασινοπούλου πήγε στον διαγωνισμό, χωρίς επιτυχία.
Η ειδική περίπτωση του «Wagon Lit» της Πωλίνας (1986)
Kαταρχήν πρόκειται για ένα ΦΟΒΕΡΟ τραγούδι, από την έτσι κι αλλιώς σπουδαία ποπ φωνή της Πωλίνας.
Το κομμάτι θρυλείται πως είχε επιλεχθεί να πάει στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, αλλά σύμφωνα με το INFE Greece, αυτό δεν συνέβη ποτέ, διότι η διοργάνωση εκείνης της χρονιάς έπεφτε Μεγάλο Σάββατο και δεν υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθεί τηλεοπτικά μαζί με την αναστάσιμη Λειτουργία.
Η Λουίζα Κοννέ το προσπάθησε, μέσα στην ακραία μετριότητα του 1991
Είναι σοκαριστικό το πόσες κακές συμμετοχές είχε ο εθνικός τελικός του 1991, αυτός που έδωσε τη νίκη στην «Άνοιξη» των Σοφία Βόσσου-Ανδρέα Μικρούτσικου. Είναι η μια χειρότερη από την άλλη.
Η Λουίζα Κοννέ παρά την cringe εμφάνιση της, τουλάχιστον επέδειξε μια ωραιότατη μελωδία, έστω.
Οι Vips του 1993 δεν είχαν καμία τύχη
To «Ελλάδα, Χώρα του Φωτός» ήταν μια σύνθεση του φιλόλογου Δημοσθένη Στριγγλή, που είχε περάσει την προεπιλογή της ΕΡΤ για τη Γιουροβίζιον.
Ο Στριγγλής είχε ζητήσει να ερμηνεύσει ο ίδιος το τραγούδι του, όμως η ΕΡΤ είχε απαντήσει αρνητικά, αντιπροτείνοντας τις Αλέξια, Κωνσταντίνα, και Καίτη Γαρμπή.
Η τελευταία απάντησε θετικά. Οι Vips των Φιλοξενίδη-Χρύση με την αρκετά συμπαθητική power pop μπαλάντα τους, τερμάτισαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.
Η Άντζελα Δημητρίου του 1988 ευτυχώς δεν κέρδισε
Ήταν τόσο κακή η διαδικασία προεπιλογής τραγουδιών της ESC 1988, που ακόμα και ο παρουσιαστής της βραδιάς παρουσίασης τους, ο ηθοποιός Κώστας Καρράς, όταν ανακοίνωσε το νικητήριο τραγούδι, «μάλωσε» το κοινό, που αποδοκίμαζε το αποτέλεσμα.
Η Άντζελα Δημητρίου με την μπαλάντα «Αν» δεν κέρδισε, η Αφροδίτη Φρυδά με το ανεκδιήγητο «Κλόουν», πήγε στο διαγωνισμό και καταποντίστηκε.
Η Μαντώ και η dream team της ελληνικής ποπ το 1989, έμειναν Ελλάδα
Μόλις 23 ετών η Μαντώ, και με έδρα την Αμερική, πείστηκε να τραγουδήσει ελληνικό στίχο για πρώτη φορά, στη Γιουροβίζιον. Το «Μόνο Εσύ» είναι ένα καλό ποπ κομμάτι, σε μια χρονιά που η αφρόκρεμα της εγχώριας ποπ συμμετείχε στον εθνικό τελικό.
Τελικά, ούτε ο Μιχάλης Ρακιντζής με τη «Νανά», ούτε η Άννα Βίσση με το «Κλαίω» κατάφεραν να κερδίσουν τη Μαριάννα Ευστρατίου με το «Δικό σου Αστέρι».
Τουλάχιστον η Μαντώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον γνωστής δισκογραφικής εταιρείας και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας.
Bonus: Η Δάφνη Μπόκοτα με τη φωνή που ξυπνά παιδικά τραύματα, το 1983
Ένα κομμάτι με στίχους - «τρικυμία εν κρανίω», και τραγουδίστρια τη Δάφνη Μπόκοτα, που στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη φωνή της για να παρουσιάζει και μόνο, τον διαγωνισμό τραγουδιού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.