Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ημέρα Σάββατο συγκεκριμένα, κοντά στις 21:00, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος στα Εξάρχεια που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Παρόλο που οι περισσότεροι ευχόντουσαν να ήταν απλά ένας δυνατός θόρυβος, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν τα όσα ακούγονταν από στόμα σε στόμα στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.
Ένας 16χρονος μαθητής, που είχε πάει μαζί με τους φίλους του στα Εξάρχεια για την ονομαστική γιορτή του φίλου τους, δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού ο οποίος περνούσε από την περιοχή.
Ήταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, και ο δράστης ήταν ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας. Τα νέα για την κρατική δολοφονία του μαθητή, παρόλο που δεν ήταν τόσο ενεργά τα αστραπιαία social media, «ταξίδεψαν» με ταχύτητα φωτός και πλήθος κόσμου «κατέβηκε» στα Εξάρχεια, για να «χωνέψει» –καταρχάς– τι είχε γίνει.
Δεν ήξεραν πως ήταν το βράδυ που θα ριζοσπαστικοποιούσε τους περισσότερους. Δεν ήξεραν πως ήταν το βράδυ που πολλοί από αυτούς θα «στελέχωναν» τα κοινωνικά κινήματα, δεν ήξεραν καν ότι τα επόμενα χρόνια θα έβγαιναν ξανά στους δρόμους στις πορείες για το Μνημόνιο.
Ο Δεκέμβριος του 2008 μέσα από εικόνες
Η εξέγερση το βράδυ του Σαββάτου επεκτάθηκε γρήγορα στο κέντρο της Αθήνας και «ξέφυγε» από τα στενά όρια των Εξαρχείων. Μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι κάθε ηλικίας είχαν ένα κοινό σκοπό, να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Τα «εξεγερμένα κάλαντα», όπως ονομάστηκαν στη συνέχεια, αντικατέστησαν τα κανονικά στο κέντρο της Αθήνα. Ανάμεσα στα χημικά και στα οδοφράγματα, το «κραταίο» χριστουγεννιάτικο δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ καταστήματα στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας καταστράφηκαν.
Βιτρίνες τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας διαλύθηκαν και πανεπιστημιακά ιδρύματα βρέθηκαν υπό κατάληψη, όπως επίσης και γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα.
Όλοι διαμαρτύρονταν για μία κρατική δολοφονία, που η τελευταία χρονικά καταγράφηκε στις 17 Νοεμβρίου 1970, όταν ο Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.