Μενού
Δικαστήριο
Εκδίκαση υπόθεσης σε δικαστήριο | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

«Έντονη ανησυχία» εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τα «λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την
ανοχή της Πολιτείας», με αφορμή και τις αντιδράσεις για τη δικαστική απόφαση για το Μάτι. Προαναγγέλλει, δε, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση κάνει λόγο για «προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης» και καταγγέλλει πως οι «δηλώσεις πολιτικών προσώπων», «πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». 

Ως παράδειγμα φέρει τις δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα (29/4), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, σχετικά με την πιθανότητα έφεσης στην απόφαση για το Μάτι.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την
ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου» αναφέρεται, ειδικότερα. 

Σημειώνεται πως η έφεση «επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική κρίση του εισαγγελέα και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει πως «θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της». 

Η Ένωση καλεί, παράλληλα, «όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα διεθνή κείμενα»

«Σε ένα κράτος δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας» καταγγέλλει και σημειώνει: 

«Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.