Την έχω παρακολουθήσει σε δελτία ειδήσεων, σε πρωινά και μεσημεριανά μαγκαζίνο, σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκπομπή με το σαφέστατο τίτλο «Μεσάνυχτα», σε τηλεοπτικές παραγωγές που ποτέ δεν περνούσαν απαρατήρητες.
Η παρουσία της πάντα δυναμική, πάντα μια ισχυρή φωνή υπέρ των δικαιωμάτων των κοινωνικά ασθενέστερων, αλλά και με ορισμένες πολύ άτυχες στιγμές, όπως την προβολή του Ηλία Κασιδιάρη σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ με όρους lifestyle. Επιχείρησα να σκιαγραφήσω το προφίλ της Ελεονώρας Μελέτη στη στήλη Personas του Reader, σε μια μεταβατική στιγμή, ανάμεσα στην τηλεόραση και - ίσως - στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πώς πήρατε την απόφαση να βάλετε υποψηφιότητα;
«Η πρόταση μου έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και αυτό από μόνο του είναι παρά πολύ τιμητικό. Όταν άκουσα κιόλας την ατζέντα με την οποία θα ήθελε και ο ίδιος να ασχοληθώ, αν καταφέρω να εκλεγώ, νομίζω ότι μέσα μου άρχισε να γεννιέται ένας ενθουσιασμός. Συγκρατημένος μεν, γιατί ήταν πολλά τα πρακτικά ζητήματα που έπρεπε να σκεφτώ, αλλά σίγουρα αρκετός για να με κάνει να καταλάβω πως ενδόμυχα ήταν κάτι που ήθελα πολύ».
Νιώθετε πώς έχετε τελειώσει με την τηλεόραση και τη δημοσιογραφία; Τι θα θέλατε να αλλάξει στην ελληνική τηλεόραση;
«Σε καμία περίπτωση δεν νιώθω ότι έχω ολοκληρώσει τη σχέση μου είτε με την τηλεόραση είτε με τη δημοσιογραφία. Προσωπικά πιστεύω πως έχω πολλά ακόμα να δώσω. Η απόφαση μου να κατέβω υποψήφια δεν ήταν μια απόφαση που σχετίζεται με τη δουλειά μου. Δεν έχω σκοπό να την αφήσω, δεν δέχτηκα την πρόταση για να κάνω στροφή στην καριέρα μου ή γιατί "μπούχτισα".
Αντιθέτως, έχω στο μυαλό μου κάποιες ιδέες και προγραμμάτιζα ήδη τα επόμενα σχέδια πριν από την πρόταση της υποψηφιότητας. Στην τηλεόραση θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά. Από ιδέες μέχρι και πρόσωπα, κυρίως πίσω από τις κάμερες, που δεν ενδιαφέρονται αμιγώς για την ουσία της τηλεόρασης, δεν ρισκάρουν, δεν θέλουν να επενδύσουν σε νέες προτάσεις από φόβο μη χρεωθούν αποτυχίες ή χάσουν τη θέση τους.
Πιστεύω πως μας αξίζει καλύτερη τηλεόραση και η τηλεόραση αξίζει πιο τολμηρούς παίχτες, ειδικά όταν αυτοί κινούν τα νήματα».
Παρακολουθείτε το Ευρωκοινοβούλιο; Πείτε μου κάτι που σας αρέσει και κάτι που θέλετε να αλλάξει, στην πρώτη ολομέλεια των νεοεκλεγέντων;
«Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι πολλά. Συνήθως εστιάζουμε σε θέματα οικονομικά, άμυνας κ εξωτερικής πολιτικής και είναι εύλογο. Ωστόσο εμένα οι εσωτερικές αναφορές μου έχουν να κάνουν περισσότερο με τα κοινωνικά θέματα. Για κάποιο λόγο με αφορά πολύ ο άνθρωπος, ως ον, ο τρόπος που σκέφτεται, που δρα, που χτίζει κοινωνίες.
Και σε όλα αυτά εντοπίζονται πολλά προβλήματα. Βία, κοινωνικές ανισότητες, περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων, η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό, η πορεία του δημογραφικού. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμες προτεραιότητες για την Ευρωβουλή, κατά τη γνώμη μου.
Είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στα κοινωνικά ζητήματα. Απαιτείται κοινή οριζόντια πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης τους, χωρίς περιπτώσεις εύνοιας ημετέρων. Και πέραν του ότι τα κοινωνικά ζητήματα είναι αλληλένδετα, μπορούν να αποτελέσουν και πυρήνα για την επιδείνωση άλλων σοβαρών ζητημάτων, που μας αφορούν όλους, όπως η οικονομία».
Σας απασχολεί η αποχή και η αποκαλούμενη «χαλαρή ψήφος» των Ευρωεκλογών; Πόσο κρίσιμη είναι η ψήφος στις ερχόμενες Ευρωεκλογές;
«Με απασχολεί η κάθε αποχή και κάθε χαλαρή ψήφος. Καμία ψήφος δεν πρέπει να είναι χαλαρή. Κάθε κάλπη μάς δίνει την ευκαιρία να γίνουμε όλοι πολιτικά όντα, να μετατραπούμε σε συν-διαμορφωτες της πραγματικότητας στην οποία θα κληθούμε να ζήσουμε. Το να απέχουμε είναι σαν να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και να αφήνουνε χώρο στους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.
Οφείλουμε στους εαυτούς μας να ασκούμε το δικαίωμα στην ψήφο. Ο ψηφοφόρος έχει τη δύναμη και την εξουσία. Όχι οι πολιτικοί».
Έχετε δεχτεί ένα σωρό σκληρές επιθέσεις, το απίστευτο «ζουρλομανδύα για τη Μελέτη» και ένα σωρό άλλα ανεκδιήγητα. Σήμερα ακούμε διαρκώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για υποψήφιους της Ευρωβουλής με προϋπηρεσία στην τηλεόραση. Βιώσατε deja-vu; Πώς απαντάτε στις κακόβουλες κριτικές;
«Δεν αντιδρώ πια σε τέτοιες επιθέσεις . Δεν με αφορούν. Δεν με αγγίζουν. Έχω φροντίσει να αποκτήσω μια τρομερή ψυχική ανθεκτικότητα, επομένως δεν νιώθω τους κραδασμούς μιας κακόβουλης έως και κακοποιητικής συμπεριφοράς. Κατανοώ ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε το ίδιο ούτε στον τρόπο που σκεφτόμαστε ούτε στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.
Και αν έχω αποκτήσει αυτή την ψυχική ανθεκτικότητα είναι ακριβώς γιατί κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και πολλά χρόνια. Το σχόλιο για τον ζουρλομανδύα, είχε ειπωθεί από εν ενέργεια Έλληνες παρουσιαστές όταν σε μια συνέντευξη μου είχα εκμυστηρευτεί ότι κάνω ψυχοθεραπεία. Δεν περίμενα πριν από 17 χρόνια, να είναι όλοι ανοιχτοί σε κάτι που η κοινωνία ακόμα και σήμερα θεωρεί ταμπού.
Ωστόσο δικαιώθηκα λίγα χρόνια μετά, όταν οι ίδιοι παρουσιαστές δήλωναν περήφανοι σε δικές τους συνεντεύξεις ότι η ψυχοθεραπεία τους έκανε καλό. Ο καθένας θέλει τον χρόνο του. Προσωπικά πιστεύω πως η ψυχική υγεία πρέπει να μας απασχολεί και να μπει ψηλά και ως πολιτική προτεραιότητα.
Ανθεκτικοί ψυχικά πολίτες σημαίνει πιο παραγωγικοί πολίτες, πιο ενεργοί πολίτες, πιο υγιείς πολίτες, με περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη βία, λιγότερους θυμωμένους νέους. Επίσης, με την ίδια ψυχική "ασπίδα", θα δούμε δυναμικές γυναίκες ικανές να αντισταθούν σε οποία μορφή βίας, έτοιμες να καταγγείλουν, να αποχωρήσουν από κακοποιητικές συμπεριφορές».
Ζούμε ακόμα στην εποχή που μια επιτυχημένη γυναίκα δέχεται επιθέσεις λόγω του επωνύμου ή της ηλικίας του συντρόφου της;
«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δέχονται επίθεση επειδή τολμούν και διεκδικούν τα όνειρα τους, επειδή είναι το ίδιο ή και πιο ικανές από κάποιους άντρες, επειδή επιθυμούν να κάνουν καριέρα και να τη συνδυάσουν με τη δημιουργία οικογένειας. Επειδή μπορεί να έχουν μονογονεϊκή οικογένεια, ή να έχουν επιλέξει να πάρουν διαζύγιο. Επειδή τολμούν.
Και γινόμαστε αποδέκτες επιθέσεων όχι μόνο από άντρες αλλά και από γυναίκες! Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τον μισογυνισμό. Οι γυναίκες τρωγόμαστε μεταξύ μας για το αν θηλάσαμε ή όχι το παιδί μας, μέχρι για το αν βάλαμε φίλτρο στο Instagram ή τολμάμε να βγαίνουμε χωρίς ρετούς. Για το αν ντυθήκαμε με βαθύ ντεκολτέ ή αν βρήκαμε σύντροφο μετά τα 50».
Τι σας δίνει θάρρος σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη; Υπάρχει κάτι που σας τρομάζει;
«Παίρνω θάρρος από τους στόχους μου, Αυτοί με εμπνέουν, αυτοί με κινητοποιούν αυτοί με κρατάνε ζωντανή και ενεργή, αλλά και από την οικογένεια μου. Από τον άντρα μου, και κυρίως το παιδί μου που θέλω να βλέπει μια μητέρα ζωντανή, δραστήρια και διεκδικητική».
Κάτι που σας έκανε να γελάσετε και κάτι που σας στεναχώρησε πρόσφατα;
«Με έκανε να γελάσω η περιγραφή ενός ονείρου που είδε η κόρη μου, και με στεναχώρησε ο θάνατος της γιαγιάς μου πριν λίγες μέρες».
Ευχαριστούμε πολύ κυρία Μελέτη
«Κι εγώ».
Δείτε περισσότερα Personas:
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Το 2015 χάσαμε ως Αριστερά και ένιωσα ότι έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης»
Πάνος Σόμπολος: «Οι κακοποιοί με αγάπησαν και με αγαπούν ακόμη»
Άρης Χατζηστεφάνου στο Reader: «Ο καπιταλισμός σκοτώνει τη δημιουργικότητα»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.