Κιτ ο Ιππότης της Ασφάλτου, Παταπούφης, Φωτεινούληδες, Τερατόμαχοι, Αγρίμια, Κυρίαρχοι του Σύμπαντος, Στρουμφοτηλέφωνο, Μικρό μου Πόνυ και φυσικά bibi-bo. Είναι μόνο μερικά από τα εμβληματικά παιχνίδια που αγαπήθηκαν παράφορα στην Ελλάδα και σημάδεψαν ολόκληρες γενιές.
Ήταν η εποχή που η έννοια των video games ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, παρά το γεγονός ότι λίγα χρόνια αργότερα εισέβαλαν σε κάθε νοικοκυριό.
Ήταν η περίοδος που οι πολυεθνικές του εξωτερικού δεν είχαν πατήσει γερά τα πόδια τους στα ράφια των ελληνικών παιχνιδάδικων. Ήταν τότε που η εταιρεία El Greco μεσουρανούσε και το όνομά της έγινε συνώνυμο με την ανείπωτη χαρά των παιδιών.
Πώς προέκυψε η El Greco και ποια είναι η απίθανη ιστορία της σύμφωνα με στοιχεία του elgrecoandlyratoys.org;
Το 1962 ο Γεώργιος Βακάκης, ο πατέρας του Mr Jumbo Απόστολου Βακάκη και η σύζυγός του, Φιφή ήρθαν στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Από τη χώρα της βόρειας Αφρικής έφυγαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των διώξεων στην Αίγυπτο επί Νάσερ. Αρχικά μετακόμισαν στην Ιταλία όπου σπούδασαν την τέχνη της κούκλας και του παιχνιδιού.
Παιχνίδια El Greco: Η αρχή
Η εμπειρία που απέκτησαν στην Ιταλία ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία τους.
Η Φιφή Βακάκη, ερχόμενη στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια, το μόνο που πήρε μαζί της, ήταν τα κοσμήματά της.
Από την πώλησή τους δημιουργήθηκε το πρώτο κεφάλαιο για την ίδρυση της El Greco.
Η πορεία της εταιρείας σύντομα πέρασε τα σύνορα της εγχώριας αγοράς και οι εξαγωγές των παιχνιδιών της αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο σε ολοένα και περισσότερες χώρες.
Η φράση που συνόδευε τις διαφημίσεις της εταιρίας ήταν «El Greco ποιότητα στο παιχνίδι».
Να σημειωθεί ότι τα παιχνίδια εξάγονταν από τις ΗΠΑ μέχρι και την Σαουδική Αραβία, ενώ το εργοστάσιο ήταν στην Άνω Γλυφάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ήταν μια εργοστασιακή μονάδα τεραστίων διαστάσεων.
Σχεδόν όλη η παραγωγή έβγαινε από εκεί, χωρίς να είναι αναγκαία πλέον η εισαγωγή πλαστικών υλικών, όπως γινόταν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας.
Ο προαύλιος χώρος της El Greco, φάνταζε στα μάτια των παιδιών σαν ένας παραμυθένιος παιδότοπος.
Η πρόσβαση ήταν ελεύθερη ενώ κάθε λογής παιχνίδια της εταιρείας υπήρχαν απλωμένα πάνω σε τραπέζια, με τα οποία τα παιδιά είχαν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.
Παιχνίδια El Greco: Η μεγάλη φωτιά
Την πετυχημένη πορεία ανέκοψε η πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την μεγάλη εργοστασιακή μονάδα στην Άνω Γλυφάδα. Φημολογείται, χωρίς να υπάρχει επίσημο πόρισμα, ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο με τις ραπτικές μηχανές και πιθανόν από κάποια μηχανή που έμεινε ανοιχτή και προκάλεσε βραχυκύκλωμα.
Εκείνο το βράδυ είχαν μπει στο εργοστάσιο τα υφάσματα για την παραγωγή του «Σπιρτούλη» και οι μηχανές δούλευαν νυχθημερόν για να ικανοποιήσουν την ζήτηση του προϊόντος.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα εργοστάσιο στάχτη και εκατοντάδες εργαζόμενοι, που έλεγαν ο ένας στον άλλον: «Ο Σπιρτούλης μας έκαψε!».
Μετά την καταστροφή του εργοστασίου στην Άνω Γλυφάδα, η παραγωγή στηρίχτηκε στην μικρότερη μονάδα, που βρισκόταν στην περιοχή του αεροδρομίου της Ζακύνθου.
Το 1985 την προεδρία της El Greco αναλαμβάνει ο Απόστολος Βακάκης και οι γονείς του αποσύρονται από την ενεργό δράση.
Η συνεργασία με την Αλίκη
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Γεώργιος Βακάκης συζητούσε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη για την δημιουργία μιας κούκλας με το όνομά της και την εικόνα της.
Οι οικονομικές απαιτήσεις όμως της θρυλικής ηθοποιού ήταν μεγάλες και το εγχείρημα έδειχνε να ναυαγεί.
Στην πορεία όμως βρέθηκε η χρυσή τομή και η ιδέα υλοποιείται, καθώς βγήκε στην παράγωγη η κούκλα «Αλίκη».
Η El Greco πωλούσε αρχικά λούτρινα παιχνίδια και ζωάκια τα οποία είχαν κατακλύσει το εμπόριο όπως οι γούνινοι σκύλοι και η οικογένεια «Φούσκες».
Οι «Τυχερούληδες» ήταν από τα πιο πετυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα της εταιρείας.
Οι «Σπιρτούληδες», τα πασίγνωστα μικροσκοπικά κουκλάκια που δεν ξεπερνούσαν τα επτά εκατοστά ήταν εξίσου επιτυχημένα.
Μεγάλο επίσης μέρος της επιτυχίας ήταν οι κούκλες που παράγονταν με αρωματικό βινύλιο και φορέματα που πάντα τα συνόδευαν εντυπωσιακά αξεσουάρ. Κάθε κούκλα είχε το δικό της, ξεχωριστό όνομα: «Τατιάνα», «Έλλη», «Τατά» κλπ.
Να σημειωθεί ότι την ονοματοδοσία των παιχνιδιών ανελάμβανε πάντα η Φιφή Βακάκη.
Παιχνίδια για κάθε γούστο
Η δεκαετία του ΄80 είναι η δεκαετία της πολυχρωμίας και της ανάπτυξης, γεγονός που επηρέασε και την εξέλιξη των παιχνιδιών της εταιρείας.
Τη δεκαετία του 1980 «η πιο γλυκειά του κόσμου», bibi-bo, κάνει την εμφάνισή της και σαρώνει την αγορά.
Η γκαρνταρόμπα της μετράει πάνω από 100 φορεσιές σε ποικίλες παραλλαγές χρωμάτων και υφασμάτων, ενώ τα αξεσουάρ της είναι ατέλειωτα.
Για μια ολόκληρη δεκαετία η ελληνική bibi-bo παρέμεινε πρώτη στις πωλήσεις, αφήνοντας πίσω της μεγάλα ονόματα πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Sindy (Pedigree) και η Barbie (Mattel).
Την ίδια περίοδο τα «Κάστρα και Πολιορκητές» αποτελούσαν το όνειρο κάθε αγοριού.
Ακολούθησαν εμβηλματικά παιχνίδια όπως, ο «Κιτ ο «Ιππότης της Ασφάλτου», οι «Παταπούφες», οι «Φωτεινούληδες», οι «Τερατόμαχοι», τα «Αγρίμια», οι «Κυρίαρχοι του Σύμπαντος», το «Στρουμφοτηλέφωνο», το «Μικρό μου Πόνυ» και πολλά άλλα.
Το 1994 η El Greco αναγκάζεται να παραχωρήσει τα δικαιώματα στην αμερικάνικη Hasbro, η οποία και εξαγοράζει οριστικά την εταιρεία μια κίνηση που σηματοδότησε το «τέλος εποχής».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.