To τραγικό περιστατικό με τον θάνατο των δύο νεαρών στην Ίο, έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα των νοθευμένων ποτών. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μία περίοδο που αυξάνονται τα περιστατικά μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ εν μέσω διακοπών αλλά και αναφορές για ποτά - μπόμπες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, πραγματοποιήθηκε επέμβαση του ΣΔΟΕ σε παράνομο παρασκευαστήριο στην Κρήτη, όπου ανακαλύφθηκαν χιλιάδες λίτρα από ποτά -μπόμπες, υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (40 βαθμοί). Η έρευνα του ΣΔΟΕ, εντόπισε το παρασκευαστήριο σε σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου πέρα από τα ποτά-μπόμπες βρήκαν αδήλωτη ταμειακή μηχανή και pos εξωτερικού.
Διαδεδομένα τα ποτά - μπόμπες
Στον ΣΚΑΪ μίλησε και η γιατρός παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, η οποία τόνισε πως τα νοθευμένα ποτά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα λόγω των φτηνών μηχανημάτων απόσταξης ενώ οι κύριες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη νόθευση «είναι συντηρητικά χρωστικές και η ουσία μεθανόλη που προκαλεί τις βλαπτικές επιδράσεις. Προκαλεί βλάβες σε όλα τα οργανικά συστήματα (π.χ. στο ήπαρ, στον εγκέφαλο), που μπορεί να εκδηλωθούν μετά από 24 ώρες και που μπορεί να εξελιχθούν σε κώμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη μέχρι και θάνατο.
Τι να προσέχουμε
Σύμφωνα με τη γιατρό, «εξαρτάται βέβαια από την ποσότητα της πρόσληψης». Όπως συμβουλεύει, καλό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τα εστιατόρια και τα μπαρ που συχνάζουμε. «Να επιλέγετε σφραγισμένα ποτά που ανοίγονται μπροστά σας. Όταν τα συμπτώματα (πχ. πονοκέφαλος) παρατείνονται, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτό που ήπιαμε είναι νοθευμένο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.