Η εαρινή ισημερία είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, περί τις 20 Μαρτίου, ενώ φέτος θα συμβεί ακριβώς εκείνη την ημερομηνία. Η ισημερία ορίζεται από τη σχετική θέση της Γης και του ήλιου, και συγκεκριμένα με τον τρόπο που φωτίζει τον πλανήτη μας εκείνη την ημέρα.
Κάθε ισημερία, η γραμμή ήλιου-γης, δηλαδή η γραμμή που ορίζεται μεταξύ του σκοτεινού και φωτεινού μισού της Γης, λόγω της ακτινοβολίας, είναι κάθετη στον Ισημερινό, πράγμα που καθιστά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για πολλά μέρη του πλανήτη σχεδόν ίσες.
Τι συμβολίζει η εαρινή ισημερία
Η εαρινή ισημερία, ως η αστρονομική (έναντι της ημερολογιακής) έναρξη της άνοιξης, συμβολίζει γενικά το πέρασμα από την παρακμή και τον θάνατο στην αναγέννηση και την μεταμόρφωση. Για τον λαό μας όμως αναπαρίσταται συμβολικά στη μυθολογία μας.
Στην αρχαία Ελλάδα, οι πολυθεϊστικές δοξασίες ήθελαν εκείνη η ημέρα να σηματοδοτεί την ετήσια επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη. Μετά την κλοπή της από τον Πλούτωνα, η μητέρα της, Δήμητρα, θεά της φύσης και της καλλιέργειας, έπεσε σε βαθύ πένθος, με αποτέλεσμα τον πρώτο χειμώνα της ανθρωπότητας.
Μετά από μεσολάβηση του Δία όμως, Δήμητρα και Πλούτωνας συμφώνησαν να έχουν από κοινού την Περσεφόνη, για 6 μήνες ο καθένας. Κάθε φορά που φεύγει, η φύση, μαζί με τη Δήμητρα, πέφτει σε βαθειά θλίψη, ενώ κάθε φορά που επιστρέφει, φέρνει μαζί της το φως, τη χαρά και τη γονιμότητα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.