Μενού
roula-pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε ο καθηγητής τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης, ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η οποία έδειξε ότι η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης.

«Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα».

Ο μάρτυρας που συστήθηκε στο δικαστήριο ως «ο πιο γνωστός τοξικολόγος στο πεδίο του στον κόσμο» σημείωσε ότι «η κεταμίνη είναι ένα ασφαλές νοσοκομειακό φάρμακο» που όλα τα ευρωπαικά πρωτόκολλα για την ανάνηψη την περιλαμβάνουν.

«Από πού λοιπόν προκύπτει ότι η χορήγησή της είναι εξωνοσοκομειακή;» διερωτήθηκε. Όπως μάλιστα είπε ο κ.Τσατσάκης «το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά. Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα» προσθέτοντας πως «αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δίνουμε ως αποτέλεσμα μια υψηλή κεταμίνη που δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης, σχετικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις και τα συμπεράσματα αυτών,  ο μάρτυρας, επανέλαβε την εκτίμηση του για «μεθοδολογικό λάθος».

Είπε δε πως θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριο του με τον κ.Κούγια να επαναλαμβάνει το αίτημά του για επανεξέταση.

Αμφισβήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο καθηγητής Ράικος, που έκανε την τοξικολογική εξέταση της Τζωρτζίνας, υπολόγισε την ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο παιδί.

«Αν το πας σε συνέδριο στα Μαύρα Αλώνια θα χειροκροτήσουν, σε άλλο δεν θα το δεχτούν». Κατά το μάρτυρα, αίμα δεν έπρεπε να ληφθεί από την καρδιά του κοριτσιού καθώς εκεί υπάρχει υπερσυγκέντρωση κι έτσι «οι τιμές που καταγράφονται είναι τριπλάσιες του πραγματικού. Το αξιόπιστο είναι το περιφερικό αίμα» σημείωσε. Κάνοντας μάλιστα έναν υπολογισμό εκτίμησε πως η χορηγούμενη κεταμίνη θα μπορούσε να ήταν κάτω από ένα φιαλίδιο.

«Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά. Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα. Για να γίνει κατανοητό το μεθοδολογικό κομμάτι: Ο ιατροδικαστής παίρνει ένα αποτέλεσμα, αλλά πριν, θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι μεταβολίτες στα όργανα. Αλλά εδώ όλα έγιναν μετά. Ωστόσο, δεν πήραν κάποιο από τα όργανα που θα πιστοποιούσε την εύρεση κεταμίνης σε αυτά. Δεν βλέπω τις υψηλές δόσεις στα όργανα, τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ουρά γιατί δεν ελήφθησαν» κατέθεσε ο μάρτυρας αναφερόμενος σε «πρόωρο αποτέλεσμα που δέσμευσε τον ιατροδικαστή».

  • Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται; Δεν μπορεί να ζητήσει και άλλες ενέργειες;
  • Μάρτυρας: Όχι, θεώρησε ότι είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, ενώ δεν ήταν.
  • Σύνεδρος: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;
  • Μάρτυρας: Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται.
  • Υποστήριξη κατηγορίας: Ήταν λάθος η μεθοδολογία Ράικου και είναι αναξιόπιστη;
  • Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό εύρημα όπως εδόθη.
  • Υποστήριξη κατηγορίας: Ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης την υιοθετεί, οπότε λέτε ότι βιάστηκε να την υπογράψει και έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες;
  • Μάρτυρας: Να κρίνω εγώ γιατί και πώς; Αν με ρωτούσε θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγα, "Σωτήρη, δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι, πρέπει να ψάξεις και άλλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα».
  • Συνήγορος υπεράσπισης: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;
  • Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2023 στο Reader

Τι ισχύει με τα Πανεπιστήμια και τις σχολές

Ποια είναι η διαδικασία για Δήμους και Περιφέρειες

Πότε ένας συνδυασμός εκλέγεται από την 1η Κυριακή

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές

Ποιοι δικαιούνται άδειες και πόσες ημέρες ανά περίπτωση

Πότε είναι οι εκλογές και πώς ψηφίζουμε

Μάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζεις την Κυριακή

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.