Έντονες αντιδράσεις μεταξύ επιζώντων και συγγενών θυμάτων στο Μάτι έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αθωώθηκε η πλειονότητα των κατηγορουμένων και οι ποινές των ενόχων είναι εξαγοράσιμες.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια, αλλά όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.
Οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.
Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι για το Μάτι
Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:
- Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
- Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.
Οργισμένοι οι συγγενείς, ετοιμάζουν έφεση
Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.
Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.
Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
Παράλληλα, συνελήφθη συγγενής θύματος ο οποίος πέταξε μία καρέκλα προς του μέρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου.
«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη».
Κατά τη διάρκεια του παραπάνω επεισοδίου, σημειώθηκε μικροένταση με αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα περιστατικά.
Οι δικηγόροι των συγγενών αλλά και των εγκαυματιών, αναμένεται να ασκήσουν έφεση τόσο για τις ποινές όσο και για τις απαλλαγές κατηγορουμένων. Όπως ανέφεραν συνήγοροι στο MEGA, στο νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε όταν ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι, προβλεπόταν πως για ποινές τριών ετών και άνω το δικαστήριο είχε τη δυνατότητα να επιβάλει στους καταδικασθέντες να εκτίσουν ένα μέρος.
Ωστόσο, στη δίκη που έγινε, ο κάθε κατηγορούμενος καταδικάστηκε για κάθε νεκρό σε δύο χρόνια και για αυτό το λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι και δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους.
Θεωρείται πως οι συνήγοροι που θα ασκήσουν έφεση θα ζητήσουν για τους καταδικασθέντες την αύξηση της ποινής για κάθε νεκρό του Ματιού, με σκοπό να μπουν άτομα στη φυλακή.
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για να μην υπάρξει παραγραφή
Για την υπόθεση υπήρξε και παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, η οποία σήμερα, Τρίτη (30/4), αναμένεται να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό, να απαλλάξει την πρόεδρο του δικαστηρίου από κάθε άλλο καθήκον, προκειμένου να έχει έτοιμο το σκεπτικό της απόφασης και τα πρακτικά της δίκης εντός του Μαΐου.
Εφόσον γίνει αυτό, η εισαγγελία μπορεί να προχωρήσει σε προσδιορισμό της δίκης μέσα στον Ιούνιο τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για όσους αθωώθηκαν γίνουν δεκτά τα αιτήματα συγγενών θυμάτων και εγκαυματιών για άσκηση έφεσης. Όμως, και η εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά της αθώωσης κατηγορουμένων.
Η επίσπευση επιδιώκεται καθώς το 2026, οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία, παραγράφονται όλα τα πλημμελήματα εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.