Ένα χρόνο μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη η έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως επίσης και η διερεύνηση από τη Βουλή ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διπλό είναι πλέον το στοίχημα για τη Δικαιοσύνη: Από τη μία, να λογοδοτήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο.
Από την άλλη να μην υπάρξει καμία «σκιά» ή αμφιβολία σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και ζητούν δικαίωση.
Η συλλογή πάντως υπογραφών από το σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Νέος πραγματογνώμονας για την τραγωδία
Για αυτό και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία διαβεβαιώνει τους συγγενείς πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι, μετά και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες τους, με τις οποίες κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και αποδεικτικά στοιχεία που δεν ερευνήθηκαν ή ανακριτικές ενέργειες που παραλήφθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εικόνα συγκάλυψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστεί νέος πραγματογνώμονας που θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ εξετάζεται η αποστολή βιολογικού υλικού σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί να διερευνήσει ποιες ουσίες υπήρχαν και αν συνέβαλαν στην τραγωδία.
Η παραπάνω απόφαση του δικαστικού λειτουργού έρχεται κατόπιν των αντικρουόμενων συμπερασμάτων μεταξύ της πραγματογνωμοσύνης που έγινε με εντολή του ανακριτή κι εκείνης του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από τους συγγενείς θυμάτων.
Επιπλέον, εξετάζεται από τον ανακριτή και το αίτημα που αφορά στην αποστολή βίντεο σε εργαστήριο της Αγγλίας, στα οποία είχε καταγράφει η φόρτωση των τρένων αλλά όπως διαπιστώθηκε σε αυτά έγινε επανεγγραφή με συνέπεια να σβηστούν τα επίμαχα σημεία.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει δυνατότητα επανάκτησης του υλικού.
Η δικαστική έρευνα για τα Τέμπη
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας.
Τα τέσσερα επίπεδα
- Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
- Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
- Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
- Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Μέχρι στιγμής …
15 απολογίες
Προφυλακισμένοι σταθμάρχης και επιθεωρητής διοίκησης
16 νέες κλήσεις σε απολογία
Η εξεταστική επιτροπή
Επιπλέον, έφτασε στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη το ανακριτικό υλικό από τον εισαγγελέα εφετών Λάρισας. Είναι σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία μηνυτήριες αναφορές εξετάσεις μαρτύρων και πόρισμα εκθέσεων. Πιθανόν να δοθεί μία παράταση ολίγων ημερών για να ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής.
Μαρία Καρυστιανού: «Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω κιόλας»
Για την απώλεια της κόρης της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα μίλησε η Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία.
«28 Φεβρουαρίου άλλαξε η ζωή μου και το χειρότερο δεν είναι ότι άλλαξε η ζωή μου, είναι ότι τερμάτισε η ζωή ενός πολύ νέου ανθρώπου. Ενός υπέροχου ανθρώπου που είχε τόσα όνειρα, τόσα πολλά όνειρα» σημείωσε η κα Καρυστιανού, σε μήνυμά της στον ΑΝΤ1.
«Εκείνη τη μέρα… άλλαξαν όλα εκείνη τη μέρα. Ήταν το τέλος της ζωής της κόρης μου και το τέλος της δικής μου ψυχής» τόνισε, ιδιαίτερα συγκινημένη.
«Το ότι ζω και σας μιλάω δεν σημαίνει ότι υπάρχω κιόλας» εξομολογήθηκε, αλλά τόνισε πως ο πόνος της την έχει δυναμώσει.
«Ο πόνος δυναμώνει, η οργή δυναμώνει, ηρεμία δεν μπορούμε να βρούμε με αυτά που βλέπουμε και ακούμε. Πώς να αισθάνομαι εγώ σαν Ελληνίδα όταν βλέπω ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τρέχει πιο γρήγορα από τους δικούς μας, από τη χώρα στην οποία ζω και της έδωσα το παιδί μου;» διερωτήθηκε.
Μητέρα 29χρονου μηχανοδηγού: «Ο πόνος μας είναι ίδιος με των υπόλοιπων γονιών»
Παράλληλα, η μητέρα του ενός εκ των δύο μηχανοδηγών της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μιλάει για τον ένα χρόνο μετά την τραγωδία, τον γιο της και τη μοιραία ημέρα.
«Οδηγούσε ο Δημήτρης [σ.σ Μασσαλής] και ήταν μαζί του ο Σπύρος Βούλγαρης. Κατέβαιναν και δεν ήξεραν απολύτως τίποτα», τονίζει η κ. Σταυρούλα Καρύδη, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega.
Όπως λέει η ίδια, ο 29χρονος γιος της, είχε γυρίσει την προηγούμενη ημέρα και ειδοποιήθηκε να ανέβει ξανά στη Θεσσαλονίκη για να κατεβάσει το εμπορικό τρένο, καθώς πολλοί είχαν πάρει άδειες για το τριήμερο.
«Δεύτερη φορά "καπάκι" ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να κατεβάσει το εμπορικό, χωρίς να είναι το δρομολόγιό του», είπε η ίδια, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Μέχρι τώρα μόνοι μας παλεύαμε με τους εφιάλτες μας. Όλο αυτό το διάστημα δεν αναφέρθηκαν καθόλου αυτά τα παιδιά».
Αναφορικά με τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τη μεγάλη έκρηξη και για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η κ. Σταυρούλα είπε:
«Ακούω συνέχεια για το τι κουβαλούσε η εμπορευματική αμαξοστοιχία. Ήταν ένα καθ' όλα νόμιμο τρένο και μέσα είχε δύο ανθρώπους». «Κανείς δεν θα διακινδύνευε τη ζωή του παιδιού του για μία δουλειά», λέει επίσης χαρακτηριστικά.
«Ήταν και τα δύο παιδιά με σπουδές, γνώσεις και προσόντα, που θα μπορούσαν να πάνε μπροστά τον σιδηρόδρομο. «Ο πόνος ο δικός μας είναι ο ίδιος με των υπολοίπων γονιών», λέει η μητέρα του 29χρονου μηχανοδηγού.
Η κ. Καρύδη τονίζει στη συνέχεια πως ο Δημήτρης μιλούσε για αυτόματα συστήματα στα τρένα. «Αυτήν την εκπαίδευση είχε. Μού μίλαγε για το πετάλι του νεκρού, που έπρεπε να πατάει κάθε πέντε δευτερόλεπτα για να στέλνει μήνυμα και να ακινητοποιηθεί το τρένο μόνο του στην περίπτωση που συμβεί κάτι».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.