«Δεν ντύνεται πια ο κόσμος όπως παλιότερα». Αυτή ήταν μία από τις πρώτες ατάκες που έβγαλε από το στόμα της η υπεύθυνη ενός από τα μεγαλύτερα καταστήματα με εποχιακά είδη στο κέντρο της Αθήνας. Οι κουβέντες ήταν λίγες και μετρημένες. Άλλωστε, είχε μπροστά της τόσα κιβώτια με πραμάτεια που έπρεπε να τοποθετήσει στα ράφια.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι Αθηναίοι από τη μία στιγμή στην άλλη, αποφάσισαν να σταματήσουν να γιορτάζουν τις Αποκριές. «Εντάξει, δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό. Η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη άλλων εποχών. Οι περισσότεροι το έχουν ρίξει στις μάσκες και κυρίως στις περούκες» συμπληρώνει.
Κάνοντας μια βόλτα στο κατάστημα υπάρχουν παντού ράφια γεμάτα με μάσκες και περούκες κάθε λογής. Η τιμή τους είναι για όλα τα γούστα. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος υπερηφανεύεται ότι έχουν τις φθηνότερες της πόλης. «Εμείς παραδοσιακά κρατάμε τις τιμές χαμηλά, γιατί καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες του κόσμου» συμπληρώνει.
Το έθιμο των Αποκριών που υπήρχε πριν τον χριστιανισμό
Το κατάστημα ονομάζεται «Φθηνόπολις» και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Ομόνοιας. Πρόκειται για τη νέα εποχή ενός μαγαζιού που λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, στο τέλος της οδού Αθηνάς, και έχει ταυτιστεί με τις φθηνές τιμές σε διάφορα προϊόντα, εποχιακά και μη.
Αυτή την περίοδο, όλο το βάρος έχει πέσει πάνω στις Απόκριες. Το έθιμο κρατά τις ρίζες του στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Μπορεί πια να είναι ταυτισμένο με την περίοδο πριν από την έναρξη της χριστιανικής σαρακοστής, ωστόσο παρόμοιας υφής εορτασμοί συνέβαιναν στη χώρα ακόμη και την εποχή που κυριαρχούσε το δωδεκάθεο.
Συγκεκριμένα, το έθιμο του γλεντιού, της διασκέδασης και της μεταμφίεσης συνδέεται με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές, κατά τις οποίες οι Αρχαίοι Έλληνες ντύνονταν και ξεφάντωναν μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να γιορτάσουν έτσι τον θεό Διόνυσο.
Τα Διονυσιακά Μυστήρια, μάλιστα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για μυσταγωγικές τελετές που ακόμη μέχρι σήμερα κανείς ιστορικός δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα τι περιλάμβαναν σε επίπεδο τελετουργίας.
Σήμερα αντιθέτως έχουμε αρκετές πληροφορίες για το συμβαίνει στα καρναβάλια της χώρας. Το μεγαλύτερο και το διασημότερο είναι φυσικά εκείνο της Πάτρας, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα. Γνωστό είναι επίσης εκείνο της Ξάνθης, του Ρεθύμνου, της Νάουσας, της Θήβας και αρκετών ακόμη πόλεων.
Η Αθήνα μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα καρναβάλια που με το πέρασμα των χρόνων έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Αρκετοί κάτοικοι της πόλης επιλέγουν εκείνο του Μεταξουργείο, εντούτοις, το μεγαλύτερο, όσον αφορά τη συμμετοχή κόσμου, παραμένει του Μοσχάτου.
«Αυτά που φεύγουν πιο πολύ είναι τα αξεσουάρ, οι σερπαντίνες, τα κομφετί»
Πολλοί από τους καρναβαλιστές αγοράζουν παραδοσιακά στολές και αποκριάτικα από το συγκεκριμένο κατάστημα. «Τα βγάζουμε πριν ακόμα ξεκινήσουν οι Αποκριές. Έχουμε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Τα πιο βασικά, όμως, και αυτά που φεύγουν περισσότερο είναι τα αξεσουάρ, οι σερπαντίνες, τα κομφετί», εξηγεί.
Όσο εμείς συζητάμε, αρκετός κόσμος περνάει την είσοδο, η οποία εξαιτίας των ημερών είναι στολισμένη με κορδέλες και διάφορες μάσκες από χαρακτήρες του κινηματογράφου, και κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές των προϊόντων και των στολών. Πάνω σε μερικές μάλιστα αναγράφεται ότι «τα ρούχα δεν ενοικιάζονται αλλά μόνο πωλούνται».
Η υπεύθυνη του καταστήματος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις πωλήσεις των επόμενων ημερών. Το αποδίδει στην ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια. «Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ να αγοράσει τα βασικά του αγαθά για το σπίτι. Πώς θα έρθει και θα αφήσει κάποια χρήματα για να αγοράσει στολές ή αξεσουάρ; Θα χρησιμοποιήσει αυτά που έχει στην ντουλάπα του από πέρυσι» εξηγεί.
Σε μια γωνιά του καταστήματος έχουν τοποθετηθεί επίσης ορισμένοι χαρταετοί για την Καθαρά Δευτέρα. Εκεί, όπως εξηγεί τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι τόσο μεγάλος. Υπάρχουν κόκκινοι, κίτρινοι, πράσινοι, μπλε.
Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για κάποια συσχέτιση με τα χρώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, οι περισσότεροι από αυτές θα ανεμίζουν πάνω από τον αέρα της Πλάκας.
Φωτογραφίες από το αποκριάτικο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.