Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την επίσημη τελετή καθέλκυσης του Κίμωνα, της πρώτης φρεγάτας Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.
Τον Νίκο Δένδια θα υποδεχθεί ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνού στην Αεροπορική Βάση Lann–Bihoué, ο ομόλογός του, Sébastien Lecornu (14.30 τοπική ώρα).
Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και θα επιθεωρήσει τις εργασίες ναυπήγησης της Φρεγάτας «Νέαρχος» (15.15 τοπική ώρα).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Γάλλο ομόλογό του και τον Αρχηγό ΓΕΝ, θα επισκεφθεί ακολούθως τη Φρεγάτα «Κίμων» και θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσής της (16.05 τοπική ώρα).
Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας (17.05 τοπική ώρα).
Φρεγάτα Κίμων: Η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra
H πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπεσε στο νερό, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία.
Μετά τις πρώτες εικόνες, ήρθε η στιγμή και για το πρώτο βίντεο της φρεγάτας «Κίμων»:
Η ιστοσελίδα Naval News έφερε στη δημοσιότητα το βίντεο με τη φρεγάτα να είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα και να ετοιμάζεται για την επίσημη καθέλκυση.
Η φρεγάτα «Κίμων» αποτελείται απλώς από το σκαρί, χωρίς οπλικά συστήματα, αλλά και χωρίς τον «πύργο» στο κέντρο του σκάφους όπου θα είναι το ραντάρ.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα από το 2022 έχει υπογράψει τη συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών FDI, με τη φρεγάτα «Κίμων» να είναι η πρώτη που θα παραδοθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η πρόοδος του έργου είναι ταχύτατη. Από την υπογραφή τον Μάρτιο του 2022 έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος. Η σύμβαση αφορά την κατασκευή τριών φρεγατών (συν μία) και την παροχή υποστήριξης και ανταλλακτικών.
Ο «Κίμων» θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025. Θα ακολουθήσει η ένταξη του «Νέαρχου» και του «Φορμίωνα».
Belharra: Οι δυνατότητες της φρεγάτας
Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες των φρεγατών Belharra είναι:
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια Χαρακτηριστικά:
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς των φρεγατών Belharra, παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.